UDMR Bihor a fost prima formaţiune politică ieşită luni, 06 iunie, în conferinţă de presă pentru o analiză postelectorală la cald. Ca şef de campanie la judeţ, deputatul Szabo Odon a ţinut să-i felicite pe cei 23 de primari ai UDMR daţi de urne dar a ieşit cu mesaje dure spre două direcţii.
A cerut liderilor PPMT să-şi depună demisiile pentru că ar fi vinovaţi de „tră-da-re!” la adresa comunităţii maghiare. Şi-a invitat, apoi, colegii de partid care au gestionat campania UDMR în Oradea să-şi asume dezastrul celui mai slab scor electoral din istoria partidului. În plus, a spus că se aşteaptă de la aceştia să se retragă din prim planul luptei politice pentru alegerile parlamentare. Deşi a refuzat să nominalizeze pe cineva, e evident că s-a referit la Kiss Alexandru. „Eu nu mi-am pus secretara pe lista”, a spus Szabo, refuzând să o numească pe Kecskes Iren Monika.
Eşec
„Am sentimente diverse faţă de rezultatul nostru de la Oradea, atât sub aspectul prezenţei la vot cât şi sub cel al rezultatului”, a declarat Szabo Odon. A apreciat că e sigur că UDMR a pierdut două din cele şase mandate de consilier local pe care le-a deţinut. „Cei care au întocmit lista (UDRM pentru Consiliul local n.r.) ar trebui să iasă şi să-şi asume rezultatul. Lucrul acesta nu s-a mai întâmplat în Oradea din 1989 până acum. Cine unde a greşit? Fiecare să se gândească şi să acţioneze în consecinţă”, cere deputatul, remarcând că, cu 18 mandate, PNL va putea realiza orice proiect, cu sau fără sprijinul sau opoziţia celorlalţi.
Secretara de pe listă
Refuzând să dea detalii, Szabo a menţionat totuşi, că nimic din pregătirea alegerilor în formaţiunea orădeană nu a respectat cutumele uzitate în partid: listele au fost stabilite fără prealegeri şi fără să ţină cont de vreun criteriu de reprezentativitate – tineret, culte, învăţământ şi altele. „Lista a fost stabilită în aprilie la o adunare generală de 60 de persoane, la care eu nu am participat”, a spus liderul UDMR.
Despre modul de selectare a celor de pe listă, Szabo a spus doar „Nu am considerat că secretara mea ar trebui să fie pe vreo listă”. S-a arătat mai degrabă îngăduitor cu perdantul Huszar Istvan, absolvindu-l de vina de a fi întocmit lista. A spus că-l apreciază drept un om onest, „calitate care contează enorm în politică dar nu este suficientă”.
„Au fost la fel de coerenţi în Oradea ca şi PNL în Bucureşti. Nu poți face o listă care să contravină reprezentativităţii cominităţii pe care o reprezinţi. Aşa se face că UDMR a făcut la Oradea 13%, la fel ca PNL la Bucureşti, tot 13%”, e opinia lui Szabo Odon.
„În UDMR Bihor lucrurile sunt limpezite. Avem o viziune despre ce ne dorim şi de aceea şi aceste mesaje clare ca, pentru alegerile parlamentare, cei care au luat decizii greşite să şi le asume şi să accepte că acele decizii au fost greşite şi să-i sprijine pe cei care au avut dreptate”, a mai comentat deputatul, cu referire la alegerile din toamnă.
Demisiile, PPMT!
Szabo Odon a aperciat, de asemnea, că ar fi un bun moment pentru PPMT să prezinte demisiile liderilor. „Dacă se consideră politicieni europeni, cum îi place d-lui Tokes să i se spună, în asemenea situaţii îşi depun mandatul şi încheie cariera politică. Acestea sunt momentele: când la al patrulea rând de alegeri nu reuşeşti să intri în consiliul local şi judeţean şi reuşeşti doar să slăbeşti reprezentarea comunităţii. În rug pe dl. Tokes, pe dl. Zatyko Gyula, pe dl. Csomortany şi pe dl. Szilagyi să ia această atitudine”, a declarat el, punându-le în cârcă vina celor 18 mandate ale PNL la Oradea plus pierderea câtorva mii de voturi ale maghiarilor din România.
„A greşi o data se poate, de două ori, se întâmplă, de trei ori e o prostie şi a greşi a patra oară este tră-da-re”, a silabisit liderul UDMR Bihor. „Prin trădarea dumnealor nu am reuşit să câştigăm la Tărcaia, unde a fost un candidat pesedist şi unul udemerist iar comunitatea maghiară e de peste 50%. Dl. Tokes, marele patriot ungur, a susţinut, prin partidul său, candidatul pesedist”, a mai acuzat acesta.
Cifre
Cu ocazia acestei prime conferinţe de presă de după alegeri cei doi lideri UDMR au expus şi câteva cifre de bilanţ. Astfel, formaţiunea va deţine peste 240 de mandate de consilier local şi judeţean. A intrat în alegeri cu 24 de primari şi a ieşit cu 23 – primarul de la Sîniob a candidat ca independent, după ce nu a fost validat de prealegerile UDMR. Pasztor a ţinut să-i felicite pe primarii de localităţi în care maghiarimea e sub 50% iar structura votului a arătat că aceştia şi-au atras şi sprijinul românilor, de exemplu Lugaşul, Marghita sau Chişlaz.
Cei doi au arătat că acum, la finalul votului, vor începe negocieri inclusiv la nivel naţional pentru aşezarea noilor structuri de putere în administraţie. Cea mai de interes mutare este aşeptată la Consiliul Judeţean, unde se pare că PNL va fi forţată să facă alianţă pentru putere. E puţin probabil ca UDMR să mai spere ceva la Oradea, cu doar patru mandate în Consiliul local. De altfel, Szabo a şi remarcat că, în absenţa unei pârghii în deliberativul local, un viceprimar ar fi doar un fel de floare la pălărie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!