Cea de-a treia premieră din acest an a Trupei Iosif Vulcan aduce în prim-plan o temă ce rămâne actuală şi în care multe personaje reale se pot regăsi. Este vorba de piesa de teatru „…Escu” de Tudor Mușatescu, a cărei premieră va avea loc duminică, 31 martie, la ora 19:00, la Sala Mare. Piesa este pusă în scenă de regizorul Claudiu Goga, deținător al unui premiu UNITER încă de la debut, ale cărui spectacole au fost nu o dată răsplătite cu premiul „Cel mai bun regizor”. Este a doua colaborarea a sa cu Teatrul „Regina Maria”, după spectacolul „După ploaie” de Sergi Belbel, pus în scenă la Oradea în anul 2006.
Una dintre cele mai valoroase piese ale dramaturgului Tudor Muşatescu, „…Escu”, este o comedie satirică ce vorbeşte despre carierism politic. Acțiunea se petrece în jurul anului 1933, avându-l în prim-plan pe Decebal Necşulescu, fiul ajuns la maturitate al celebrului funcţionar Spirache Necșulescu, personajul principal din piesa „Titanic Vals”. Decebal este un politician parvenit, care-și schimbă culoarea partidului cu aceeași frecvență cu care își schimbă cravata și care, după cum sugerează și numele piesei, este doar un „escu”, lipsit atât de convingeri personale cât și de scrupule.
Îşi doreşte cu ardoare funcția de ministru, şi pentru a o obține este capabil să recurgă la orice mijloace. Șiret și perseverent, știe când și cum să se folosească de împrejurări pentru a se situa în cea mai avantajoasă poziție, prin demagogie, intrigi și manipulare. De altfel, toți membrii familiei lui Decebal fac parte, individual, dar și colectiv, din tipologii și arhetipuri caragialești, creând împreună o comedie alertă și intensă. „Tuturor acestor campanii, intrigi, insulte, lucrături, delațiuni, subsemnatul nu le-am răspuns decât printr-un singur cuvânt: …escu (…)”, mărturisea Tudor Mușatescu.
Claudiu Goga a ales în distribuţia spectacolului actorii: Sorin Ionescu (Decebal Necşulescu), Șerban Borda (Bébé Damian), Denisa Vlad (Nina Damian), Anda Tămășanu (Amélie), Elvira Rîmbu (Miza General Stamatescu), Petre Ghimbășan (Generalul Stamatescu), Alin Stanciu (Traian Necşulescu), Sebastian Lupu (Iorgu Langada), George Dometi (Platon Stamatescu), Pavel Sîrghi (un comisar), Alexandru Rusu (Fane/ Pișilică), Eugen Neag (Fane/Pișilică), Mirela Niță Lupu (Mitzi), Adela Lazăr (Ana), Andrian Locovei (un gardian).
Lia Dogaru este cea care realizează decorul spectacolului, iar Amalia Buie a creat costumele. Din echipa de creație mai face parte și Minela Popa, în calitate de face designer, artistă care în 2013 a câștigat premiul GOPO pentru cel mai bun machiaj în filmul „Undeva la Palilula”.
După premiera din 31 martie, vor urma reprezentaţii în 2 aprilie, 20 aprilie și 10 mai, tot de la ora 19:00, la Sala Mare. Biletele s-au pus deja în vânzare și pot fi achiziționate de la Agenția Teatrului de marți până vineri în intervalul orar 12:00-18:00, iar sâmbăta între orele 10:00-13:00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte de spectacol sau online pe www.biletmaster.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!