Bărbatul ar fi obținut fraudulos cardurile a trei victime, de pe care a retras diferite sume de bani ori a plătit cumpărături.
[eadvert]
În fața anchetatorilor a mărturisit că, ulterior, a ars pe aragaz cardurile golite de bani. Tribunalul Bihor l-a condamnat, joi, la trei ani și opt luni de închisoare și l-a obligat să restituie toți banii luați din conturile persoanelor vătămate. Demers greu de realizat, din moment ce, în timpul urmăririi penale, Hamza a susținut că nu are posibilitatea de a returna sumele furate.
Are, în schimb, dreptul de a ataca sentința în termen de 10 zile de la pronunțare, la Curtea de Apel Oradea.
Carduri obținute profitând de „o breșă de securitate a băncii”
Andras Hamza a fost trimis în judecată pentru faptele comise la începutul lui 2019. Potrivit procurorilor, bărbatul a profitat de ”o breșă de securitate a băncii emitente” și a reușit să obțină carduri noi pe numele a trei persoane, cu care a retras diferite sume și a plătit cumpărături. Titularii conturilor erau în grija unei asociații din Oradea, care le păstra într-un seif atât actele de identitate, cât și cardurile.
Totuși, Hamza a reușit să obțină datele de identificare ale acestora și să le folosească pentru a bloca vechile carduri și a obține altele noi. Într-unul din cazuri, el a susținut că a sunat la call-center-ul băncii la rugămintea uneia dintre victime care avea probleme de vorbire și pe care o cunoștea, pentru că amândoi au fost ajutați de aceeași asociație.
„Am pus apelul pe difuzor în prezenţa persoanei vătămate şi eu m-am prezentat cu datele lui de stare civilă şi, astfel, am cerut detalii cu privire la soldul contului, detalii pe care de altfel le-am şi obţinut. Totodată, am declarat pierdut cardul în numele persoanei vătămate şi, cu acordul acesteia, am solicitat eliberarea unui alt card care să fie livrat la adresa unde locuiam”, le-a relatat Hamza anchetatorilor, declarația sa fiind cuprinsă în sentința Tribunalului Bihor, publicată pe portalul Rejust.
Câteva zile mai târziu, când a venit noul card, cei doi ar fi mers la un bancomat, de unde Hamza spunea că a retras 3.000 de lei, din care i-a dat celuilalt doar 500 de lei, restul păstrându-i, fără ca titularul să știe. Acesta din urmă i-a contrazis versiunea, susținând că, de fapt, doar au verificat câți bani sunt în cont, fără să ceară un nou card.
S-a prezentat drept femeie ca să ceară un nou card
Andras Hamza susținea că, văzând cât de ușor a obținut cardul și banii, s-a gândit să procedeze la fel în continuare. Ar fi obținut datele a două persoane cu ajutorul fostei soții, care le cunoștea pe acestea din centrele de plasament – fapt negat, însă, de ex-partenera sa, și a sunat la bancă, solicitând carduri noi. Într-unul dintre cazuri, „când am sunat pentru emiterea unui nou card pe numele (uneia dintre păgubiți – n.red) mi-am subţiat vocea ca să pară a unei femei”, mărturisea Hamza.
Bărbatul ar fi primit prin curier noile carduri și a recunoscut că, după ce le-a golit, le-a distrus, topindu-le pe aragaz. În total, paguba cauzată în acest fel s-a apropiat de 13.000 de lei.
Totul a ieșit la iveală după ce una dintre persoanele vătămate și-a verificat contul și a observat mai multe plăți de care nu știa, mai ales că actele și cardul îi erau în seiful asociației. Banca a restituit banii păgubiților și a cerut în justiție recuperarea sumelor de la Andras Hamza.
Tribunalul Bihor l-a condamnat în acest dosar la doi ani de detenție pentru efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și un an de închisoare pentru accesarea ilegală a unui sistem informatic. Pedepsele au fost contopite cu alta, de doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare, dictată în 2021 pentru diferite infracțiuni, printre care și înșelăciune, astfel că Hamza a fost obligat să stea după gratii trei ani și opt luni.
Recent, Jurnal bihorean și Bihon au dezvăluit cum bărbatul a reușit să înșele două persoane, în fața cărora s-a prezentat drept comisar-șef de Poliție și le-a cerut bani pentru realizarea unui flagrant delict ce viza un angajat al unei locuințe sociale. În acest caz a scăpat de pedeapsă, pentru că faptele s-au prescris.
Citiți principiile noastre de moderare aici!