Chiar dacă în Oradea nu s-au desfășurat lupte sângeroase în decembrie 1989, patru persoane și-au pierdut viața. Slt. Adrian Victor Puşcău, Slt. Marius Cosma, Slt. Adrian Dorin Damşe și Neculai Tomozei sunt eroii orădeni ai Revoluției.
Prefectul, laude pentru revoluționarii bihoreni
„România a fost singura țară din estul Europei care a trecut la democrație printr-o revoluție violentă. Pentru faptul că în județul Bihor trecerea s-a făcut în mod pașnic nu pot decât să mă închin în fața înțelepciunii celor care atunci au fost forum decizional”, a declarat prefectul Claudiu Pop.
Acesta a mai spus că avem „o obligație de a reda generațiilor viitoare demnitatea de a fi român și de a promova și păstra valorile românești”.
Nemeș a povestit Revoluția orădeană
Prezent la comemorarea eroilor, preotul Gheorghe Nemeș, care a trăit pe viu momentele Revoluției din 1989, a ținut să explice audienței cum s-a petrecut totul.
„Îmi aduc aminte, atunci, pe la 11 și jumătate, pe data de 22, o zi cu soare, era cald, era plăcut… Mii și zeci de mii de locuitori ai orașului s-au adunat în jurul primăriei. Cei care au îndrăznit s-au urcat la balcon. Atunci s-a auzit pentru prima dată după 45 de ani Tatăl Nostru, în fața mulțimii, iar apoi s-au auzit colindele.
Și îmi aduc aminte de emoțiile pe care le aveam toți atunci… Prima îmbrățișare, pentru că poporul cerea. Știa ce s-a petrecut în urmă cu câteva zile la Timișoara și cerea liniște, pace, nu sânge precum în alte părți”, rememorează preotul Gheorghe Nemeș clipele petrecute în Decembrie 1989.
El precizează că „au îngenuncheat toți (oamenii prezenți în fața primăriei – 1989), indiferent de naționalitate, indiferent de credință”.
„Parcă văd și acum peisajul acela minunat, iubirea aceea pe care eu nu am mai văzut-o de 26 de ani, când se îmbrățișau toți, români, unguri, evrei, nemți, toți cei care locuiau în Oradea”, explică Nemeș, membru al Asociaţiei Luptătorilor pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989.
Preotul Nemeș a povestit și despre momentul în care s-a îmbrățișat cu Generalul Șchiopu la balconul primăriei, persoană cu care nici măcar nu se saluta atunci când se întâlneau pe stradă. „M-am apropiat și am zis: Haide, domnule general, că vrea lumea să ne vadă că suntem împreună”.
Reprezentați ai Primăriei Oradea, instituțiilor publice bihorene, europarlamentarul Emilian Pavel, dar și reprezentanți ai partidelor politice au depuse coroane la mormintele eroilor orădeni.
Evenimentul de comemorare s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare și onorul muzicii militare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!