Proiectul se desfășoară pe o perioada de doi ani, septembrie 2015-august 2017. Parteneri sunt școli din Vrtatsa – Bulgaria, Zagreb – Croația, Riga – Letonia, Vilnius – Lituania, Madrid – Spania și Oradea – Romania.
Printre obiectivele proiectului pot fi amintite: cunoașterea de către elevi a monumentelor aflate în Patrimoniul UNESCO din fiecare capitală a țărilor participante și nu numai din capitală, stabilirea de relații de colaborare între școlile participante la proiect, dezvoltarea abilităților de comunicare ale elevilor în limba engleză, stabilirea de relații interpersonale între elevi și cadre didactice etc.
Delegațiile din țările participante au fost întâmpinate, la intrarea în școală, de către elevi îmbrăcați în costume populare, cu tradiționala pâine și sare, de către directorii școlii, profesoarele Delia Iova și Otilia Filip și coordonatorul de proiect, prof. Sandor Traier precum și de alți elevi și profesori din școală.
A urmat un scurt program artistic susținut de elevii noștri, iar apoi oaspeții au fost conduși să viziteze școala. Au fost plăcut surprinși de dotările de care dispunem și de aspectul sălilor de clasă.
În cadrul primei ședințe de lucru, fiecare țară a prezentat câteva dintre ultimele descoperi arheologice din din capitalele și țările lor.
Au participat apoi la o demostrație pe printare 3D, îndrumată prof. Carmen Sărăcuț, profesor de informatică și elevii dânsei. Școala noastră dispune de o imprimantă 3D în urma participării la un alt proiect, “Știința ad-hoc”. Prima parte a demonstrașiei a constat în inițializarea imprimantei pentru a realiza o miniatură a Coloanei infinitului a lui Brâncuși.
Pentru că imprimarea a durat aproximativ o oră, musafirii noștri au asistat la trei lecții demonstrative. La clasa a II-a B, doamna învățătoare Corina Cadar, a susținut o activitate de abilități practice, “Ziua Europei”, unde au confecționat diverse semne distincte ale țărilor participante la proiect și nu numai ale lor. La clasa a VI-a, doamna profesoară Anca Peic a susținut o lecție de limba germană, în care a inclus informații despre Patrimoniul UNESCO din țările participante. La clasa a XI-a, doamna profesoară Otilia Filip a susținut o lectie de istorie despre regimurile politice din Europa, între cele doua războaie mondiale. În cadrul fiecarei activității, profesorii oaspeți au fost invitați să intervină în desfășurarea lecțiilor, acestea având un caracter interaciv.
Dupa asistența la ore, oaspeții s-au reîntors în cabinetul de informatică, pentru a vedea produsul final al imprimantei 3D. Fiecare dintre ei a primit câte o mică amintire, un obiect imprimat în prealabil de către elevii noștri.
Dupa masa de prânz, a fost prezentat produsul intelectual al proiectului „Discover the Mysteries of European Capitals”, o culegere metodică scrisă de către profesorii participanți la proiect și tipărită în Lituania, de către prof. Jovita Ponomariovienė, coordonatorul principal al proiectului, director adjunct la VGTU licėjus, Vilnius. De asemenea a fost organizată o expoziție cu machetele diverselor obiective sau monumente din țările participante, realizate de către elevi, făcându-se și un schimb de machete, între țări.
La finalul activităților desfășurate în școală, doamna director Delia Iova, a înmânat fiecărui participant certificatele de participare la proiect, după care, oaspeții au vizitat orașul.
În a doua zi de activități, profesorii din cele șase țări participante la proiect au mers într-o excursie la Peștera cu Cristale din Mina Farcu-Roșia și la Peștera Urșilor de la Chișcău. Au rămas impresionați de frumusețile naturii din țara noastră.
Ziua s-a încheiat în acorduri de muzica tradițională românească, la Restaurantul Oradea. Toți și-au exprimat dorința de a participa și la alte proiecte cu școala noastră. Sperăm într-o colaborare și în viitor.
Prof. Sandor Traier, coordonatorul proiectului
Citiți principiile noastre de moderare aici!