Aici, episcopul greco-catolic de Oradea, PSS Virgil Bercea, alături de mai mulți preoți, s-au rugat pentru sufletul marii artiste.
[eadvert]
„Am avut o legătura specială. A fost ca o mamă”, le-a spus episcopul greco-catolic celor prezenți la Parastasul renumitei soprane. Orădenii au venit în număr mare pentru a-și lua rămas-bun de la artistă. Printre cei prezenți s-a numărat viceprimarul Antonia Nica, soprano Florina Mariș Hinsu și soțul acesteia, Florin Mariș Hinsu, interpreta de muzică populară Florica Bradu și directoarea Filarmonicii de Stat din Oradea, Carmen Rus.
Soprana Angela Gheorghiu a trimis la Oradea o coroană de flori în formă de inimă, alături de care a atașat mesajul: „Sunt lângă tine mereu”.
„Mulţi dintre dumneavoastră vă întrebaţi, poate, cum a ajuns sicriul Virginiei Zeani, aici, în Oradea. Ei bine, trebuie să ştiţi că între mine şi dânsa s-a format o legătură special, indestructibilă – încă din anul 2010. Eu o apreciam de foarte mult timp, iar în acel an am reuşit să fac rost de numărul ei de telefon. În a doua noastră convorbire am aflat că exista un manuscris, povestea sa, scrisă cu ajutorul domnului consul Sever Voinescu. Am vrut să-i fac o bucurie, așa că am luat atunci acel manuscris, am tipărit cartea – „Canta che ti passa: Virginia Zeani în dialog cu Sever Voinescu” şi i-am trimis-o. A rămas foarte impresionată că cineva a făcut un asemenea gest pentru dânsa, fără să o cunoască personal. Atunci mi-a spus: Părinte, sunteţi prima persoană care face ceva pentru mine fără să aibă vreun interes. În 2011 a venit la Oradea. În următorii ani, legătura dintre noi s-a consolidate, iar eu am vizitat-o de mai multe ori în Florida, unde locuise în ultima parte a vieții”, a dezvăluit ierarhul greco-catolic.
Acesta a spus că Zeani era de o generozitate și de o disponibilitate incredibile.
„La un moment chiar am vorbit cu băiatul ei, Alexandru, ca ea să se mute aici, la Oradea, dar ideea nu s-a mai concretizat. Acum, când a murit, Alexandru m-a sunat pe mine prima dată. Ştiam că voia să se întoarcă acasă, să fie înmormântată lângă părinţii ei. M-a rugat să-l ajut cu aducerea sicriului în România, iar apoi cu înmormântarea. Am acceptat. A fost ca o mamă. Am avut o legătură specială, inclusiv una care se stabileşte între părinte şi credincios. Ea îmi spunea: Părintele meu drag. I-a plăcut mult aici, în 2011, şi îşi dorea să se întoarcă. Şi iată că s-a întors…”, a spus, gâtuit de lacrimi, episcopul orădean.
Orădenii au fost invitați să-și scrie gândurile în cartea de condoleanțe. De la Oradea, sicriul artistei a ajuns, miercuri, în foaierul Operi Române din Cluj Napoca. De aici, va fi dus la Reghin, iar de la Reghin în comuna Solovăstru, unde va fi înmormântată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!