Rămâne de văzut din rechizitoriu dacă există probe din care să reiasă că primarul Adrian Domocoş i-ar fi pretins episcopului Bercea să i se concesioneze spaţiul comercial sau că ierarhul greco-catolic i-ar fi cerut lui Domocoş să nu se impoziteze spaţiile comerciale ale Episcopiei în schimbul concesionării spaţiului vizat de procurorii DNA. Cum până marti seară DNA nu emisese, după uzanţă, comunicatul privind trimiterea în judecată a dosarului “Domocoş”, cert este doar că episcopul Virgil Bercea a fost inculpat şi pentru dare de mită, aşa cum a comunicat, pe scurt, marti la amiază, Curtea de Apel Oradea.
La rândul ei, nici Episcopia Greco Catolică nu a reuşit marti să posteze pe propriul site un punct de vedere, la fel cum s-a întâmplat pe 16 decembrie, când a fost reţinut pentru 24 de ore administratorul Episcopiei, Ovidiu Constantin Mănăilă.
Aşadar, zilele următoare se va clarifica faptul dacă episcopul ar fi tratat o ofertă de mită ori a fost inculpat doar pentru că, în calitate de reprezentant juridic al Episcopiei a parafat ceea ce i s-a dat la semnat de propria administraţie.
Deocamdată, redăm un fragment esenţial din comunicatul emis pe 16 decembrie, de Episcopia Greco-Catolică de Oradea (comunicatul poate fi citit integral pe site-ul www.egco.ro):
“Motivul pentru care acum numele Episcopiei Greco-Catolice de Oradea este menţionat într-o anchetă a procurorilor DNA Oradea are la bază rezilierea unui contract de concesiune între Episcopie şi firma SC Alge Dom Com SRL Beiuş, al cărui administrator era Pop Raveca. Ioan Mada, preotul greco-catolic din localitate, a semnat acest contract cu firma în cauză pe data de 01.09.2011, concesionând fără anunţarea în prealabil şi fără aprobarea Episcopiei un imobil destinat utilizării comerciale contra sumei de 250 de lei pe lună sau 3.000 de lei pe an, pentru o perioadă de 29 + 14,5 ani. Imobilul în cauză se află în centrul oraşului Beiuş, Calea Bihorului nr. 14-16, şi are o suprafaţă de 353 de metri pătraţi. La începutul lunii iunie 2014, în urma unui control demarat de reprezentanţii Episcopiei în frunte cu administratorul Constantin Mircea Ovidiu Mihăilă, s-a constatat că se lucrează la imobilul mai sus menţionat, care era decopertat, şi aşa s-a aflat de existenţa contractului încheiat de preotul Ioan Mada cu această firmă. Episcopia a solicitat un exemplar din contract şi în urma analizării lui s-a hotărât rezilierea contractului deoarece condiţiile acestuia erau injuste şi în defavoarea proprietarului de drept, Episcopia Greco-Catolică de Oradea. Ca urmare, Episcopia a notificat administratorul SC Alge Dom Com SRL Beiuş, Pop Raveca (mama primarului Domocoş – n.red.), să se prezinte pe data de 18 iunie 2014 la Episcopie pentru rezilierea pe cale amiabilă a contractului. De bună-credinţă, Episcopia Greco-Catolică de Oradea a anunţat fostul concesionar că e gata să păstreze colaborarea de ordin comercial, dar cu aplicarea unor prevederi care să fie şi în favoarea proprietarului, nu numai a chiriaşului, mai ales că firma lucrase la imobil şi era decopertat. În acest sens a fost semnat un nou contract de parteneriat pe o perioadă de 25 de ani, cu posibilitate de prelungire pe încă cinci ani. Contravaloarea contractului a fost stabilită la 30% din valoarea cu care partenerul, firma SC Alge Dom Com SRL Beiuş, va închiria imobilul după reabilitarea acestuia făcută din banii proprii. Din comunicatul public DNA, se pare că acest contract face acum obiectul anchetei procurorilor. În urma controlului intern al Episcopiei, pe data de 1 decembrie 2014 preotul Ioan Mada din Beiuş a fost demis din funcţie şi i s-a desfăcut contractul de muncă. Din informaţiile pe care le deţinem, în urmă cu câteva zile preotul Mada Ioan a făcut un autodenunţ la DNA acuzându-l pe administratorul Episcopiei, Mircea Ovidiu Constantin, de luare de mită de la primarul din Beiuş. Pe data de 15 decembrie, administratorul Constantin Mircea Ovidiu Mihăilă a fost reţinut sub această suspiciune. Menţionăm că Episcopia Greco-Catolică Oradea nu a solicitat şi nici nu a primit nici o formă de protecţie de orice natură sau vreun beneficiu din partea primarului din Beiuş şi nu s-au cerut înlesniri fiscale sau de altă natură din partea Primăriei”.
Şi alţi inculpaţi
În dosarul DNA care vizează neachitarea unor impozite, de către Episcopie pentru Primărie, în sumă de peste 300.000 de lei au mai fost trimişi în judecată, alături de ex-primarul Domocoş, episcopul Bercea şi administratorul Ovidiu Constantin, şi secretarul Consiliului Local Beiuş pecum şi patru funcţionari din cadrul Primăriei Beiuş: un referent de la Biroul Arhitectului Şef, auditorul Primăriei şi doi inspectori ai Biroului Impozite şi Taxe. Cei cinci slujbaşi din administraţie vor fi suspendaţi din funcţii până la pronunţarea sentinţei definitive.
Curtea a înregistrat rechizitoriul DNA
Oradea. Biroul de Informare şi Relaţii Publice al Curţii de Apel Oradea a transmis ieri următorul comunicat:
„La data de 10 martie 2015, pe rolul Curţii de Apel Oradea a fost înregistrat rechizitoriul întocmit de DNA – Serviciul Teritorial Oradea, privind pe inculpaţii Domocoş Adrian Nicolae şi Bercea Virgil, trimişi în judecată alături de alte opt persoane.
Inculpatul Domocoş Adrian Nicolae este acuzat de săvârşirea mai multor infracţiuni, printre care luare de mită, abuz în serviciu şi obţinerea unui folos necuvenit pentru altul, iar inculpatul Bercea Virgil este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu şi obţinerea unui folos necuvenit pentru altul. Inculpatul Domocoş Adrian Nicolae este arestat preventiv, iar faţă de inculpatul Constantin Mircea Ovidiu Mihăilă (administratorul Episcopiei – n.red.), a fost luată măsura controlului judiciar.
Dosarul se află în cameră preliminară, fiind fixat termen pentru verificarea măsurilor preventive pentru 11 martie 2015, iar termenul pentru verificarea cererilor şi excepţiilor în cameră preliminară este fixat la data de 2 aprilie 2015”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!