Sentința finală a fost pronunțată, în 14 decembrie, de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție. Practic, instanța supremă a menținut sentința de achitare pronunțată în primă instanță de Curtea de Apel Oradea.
“Din punctul meu de vedere este un triunghi al actului de justiție, mai mult decât orice altceva”, a spus avocatul Bogdan Bodea, apărătorul ales al PSS Virgil Bercea.
Concret, Virgil Bercea a fost achitat de acuzațiile aduse de procurorii DNA Oradea.
În același dosar, fostul primar al Beiușului, Adrian Domocoș, a fost condamnat la 5 ani și 8 luni de închisoare pentru fapte de corupție. Fostul edil-șef a fost acuzat că s-a folosit de funcția pe care o deținea pentru a obține în concesiune un spațiu de la Episcopia Greco-Catolică de Oradea, pentru care a plătit o chirie subevaluată. La schimb, Domocoș s-ar fi obligat să scutească Episcopia de la plata unor impozite pentru clădirile deținute de aceasta în Beiuș.
Domocoș a fost încarcerat vineri seara la Penitenciarul din Oradea.
În dosar au mai fost trimiși în judecată, alături de episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, și administratorul Episcopiei – Constantin Mihăilă, respective Stela Iambor, fosta contabilă a Episcopiei Greco-Catolice, precumși secretarul Primăriei din Beiuș – Viorel Mateaș și alți câțiva funcționari din Primăria Beiuș.
În februarie 2017, Curtea de Apel Oradea l-a condamnat pe Domocoș la 7 ani de închisoare, iar pe episcopul Bercea l-a achitat de acuzațiile de luare de mită și complicitate la abuz în serviciu.
Vineri, instanța supremă a menținut sentința de achitare în cazul episcopului Bercea și a administratorului Constantin Mihăilă și a contabilei Stela Iambor (apărați de avocații Bogdan Bodea, Alexandru Lele si Ioan Banciu).
Adevăr confirmat
Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică Oradea a preluat și a anunțat decizia de achitare definitivă și irevocabilă a Preasfinției sale Virgil Bercea și a celorlați colaboratori ai instituției, dată în ședința publică din data de 14.12.2018 de Înalta Curte de Casație și Justiție a României, în procesul intentat de DNA Oradea.
,,Ne bucurăm că adevărul a fost confirmat de organele de justiție, cărora Episcopia Greco-Catolică de Oradea le-a pus la dispoziție toate documentele necesare pe parcursul derulării procesului. Mulțumim lui Dumnezeu pentru că în toată această perioadă ne-a întărit în credință!
Decizia vine după o perioada dificilă traversată de PS Virgil Bercea: pe lângă stresul procesului aflat în derulare, a urmat suferința provocată de incendiul devastator de la Palatul Episcopal, care au dus în cele din urmă la probleme majore de sănătate. La ora actuală, starea de sănătate a episcopului nostru s-a îmbunătățit considerabil și sperăm că vestea confirmării nevinovăției sale va contribui la însănătoșirea totală”, se arată într-un comunicat al Episcopiei Greco-Catolice, semnat de noul purtător de cuvânt al instituției Mihaela Caba-Mădărași.
Convalescență
În prezent, PSS Virgil Bercea se află în stare de convalescență, urmând un program riguros de recuperare care va dura până la restabilirea completă.
,,În această perioadă nu sunt recomandate prezențele în mulțime și nici un program intens de vizite, însă activitatea Curiei Episcopale nu este afectată de acest program de recuperare. PS Virgil Bercea urmărește personal buna funcționare și desfășurare a activităților Curiei Episcopale și a Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, în strânsă colaborare cu toți cei responsabili de aceste activități”, a mai precizat Mihaela Caba-Mădărași.
Copleșit de o rușine nemeritată
Totodată, jurnalista Paula Rusu, într-o postare pe pagina sa de socializare, a dezvăluit calvarul prin care a trecut în acești 4 ani episcopul greco-catolic de Oradea – unchiul ei.
,,Au fost patru ani în care a murit câte puțin în sufletul lui copleșit de o rușine pe care nu o merita”, a scris Paula Rusu.
Redăm în continuare impresionanta scrisoare a Paulei Rusu:
,, Săvârșitu-s-a!
Episcopul Virgil Bercea a fost achitat definitv și de Înalta Curte.
Patru ani, mai bine de 60 de termene, o suferință emoțională uriașă, trauma nevinovatului târât într-un proces nedrept, acuzat cu martor-protejat mincinos de o faptă care nu a existat și care a fost infirmată de martori și ceilalți participanți la proces încă din faza cercetării penale, toate s-au încheiat.
Au fost patru ani în care a murit câte puțin în sufetul lui copleșit de o rușine pe care nu o merita, iar Justiția a confirmat și întărit asta în cele două rânduri în care s-a pronunțat.
Nevinovat și achitat, dar nu fără un preț plătit personal pentru că suferința emoțională l-a îmbolnăvit atât de tare încât, cu un sistem imunitar prăbușit a fost la un pas de lumea cealaltă. Mda, imunitatea se sfărâmă la perioade prelungite de stres.
S-a făcut preot greco-catolic din convingere în clandestinitate, în ziua în care a împlinit 25 de ani. Era 1982, Biserica greco-catolică era scoasă de comuniști în afara legii, l-a uns preot un simbol al luptei pentru eliberarea bisericii, cel care avea să devină cardinal, preotul Alexandru Todea. Riscau să ajungă în pușcărie amândoi dacă afla securitatea. Nu a spus nimănui că e preot, nici măcar mamei ca dacă cumva se afla, să nu ajungă nimeni în pușcărie din cauza lor. Spuneam că s-a făcut preot din convingere și așa s-a purtat toată viața, dar se pare că a fost nevoie de o sentință definitivă și irevocabilă care să întărească asta.
Poate veni Craciunul, s-a terminat acest episod dureros, judecătorii au făcut Dreptate și asta cred că e cel mai important în final: judecata dreaptă! Disclaimer: episcopul e fratele mamei, unchiul meu”, a scris Paula Rusu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!