Silvicultori şi angajaţi ai Episcopiei romano-catolice au demarat campania de plantări de la Boboştea Mare, domeniu aflat în administrarea Ocolului Silvic Sfânta Maria. „Avem deosebita onoare ca printre cei noi să fie prezent astăzi şi Episcopul Bocskei Laszlo, aceasta şi fiindcă această campanie de plantări are şi un rol educativ”, a anunţat Ferko Jeno, şeful Ocolului Silvic Sfânta Maria. Conform schemei de plantare 5.000 de puieţi vor fi plantaţi pe fiecare din cele 3 ha aflate în planul de împădurire.
Angajaţii Episcopiei au lăsat pentru o zi treburile administrative de-o parte şi au luat hârleţe pentru a săpa mii de găuri necesare plantării puieţilor. Atmosfera de lucru a fost îndeosebi de relaxantă şi prietenoasă, întreţinută de administratorul Ocolului, preotul Mihai Mârţ, dar şi de însuşi Episcopul romano-catolic. Mihai Mârţ a explicat întâi participanţilor tehnicile şi strategiile de lucru. Pădurarii au ţinut să precizeze că este extrem de important ca „rădăcinile să nu ia aer”, în sensul că pământul trebuie bine bătătorit în jurul răsadului. Însuşi Episcopul a fost responsabil cu controlul calităţii muncii. „Fiţi harnici cu măsură! E bine pentru calitatea muncii. Voi privi cu ochi de soacră”, a spus preotul Mihai Mârţ. Bocskei Laszlo a dat dovadă de o condiţie fizică de invidiat. A măsurat, a săpat găuri, a marcat, a plantat cot la cot cu cei mai experimentaţi pădurari. „Puteţi scrie că s-a reprofilat Episcopul. Şi îi mai şi controlez pe ceilalţi”, a glumit înalta faţă bisericească. „ Nu este pentru prima dată când particip la plantări, dar este pentru prima dată cu grupul”, a spus Bocskei Laszlo. La un moment dat, văzând entuziasmul Episcopului, preotul Mihai Mârţ a spus , mai în glumă mai în serios: „Să vină aici cineva mai puternic, că mai avem trebuinţă de Preasfinţia Sa! ”
Educaţie ecologică
„Oamenii au înlocuit carpenul cu specii naturale de gorun, paltin, cer. Aici la Boboştea Mare a fost un incendiu care a afectat şi alţi copacii care acum suferă de cancer şi care vor fi înlocuiţi în timp. Aceasta fiindcă la noi nu poate fi tăiere rasă mai mare de 3 ha, iar locul trebuie împădurit în doi ani. În Austria, împăduririle se fac în 5-6 ani şi cred că e mai bine, deoarece dai timp seminţelor să se refacă local şi te costă şi mai puţin împădurirea. În judeţul Bihor nu poţi planta decât plante din pepiniere din zonele limitrofe”, explică Ferko Jeno, şeful Ocolului Silvic Sfânta Maria.
Acţiunea de plantare are şi un scop educativ: în ea vor fi implicaţi activ adulţi de diverse vârste şi profesii, de diverse categorii sociale, dar şi 600 de copii. „Dorim, de asemenea să schimbăm mentalitatea, fiindcă noi nu am ştiut să comunicăm, să explică ceea ce se întâmplă cu pădurile. Datorită silvicultorilor pădurile din România au aspect natural, fiindcă noi mergem pe regenerare naturală. Dorim şi să redăm silvicultorului locul pe care l-a avut, să schimbăm mentalităţi şi să facem şi educaţie ecologică. La Boboştea Mare noi amenajăm şi un Centru de educaţie ecologică. Datorită silvicultorilor Acum, în România se taie de trei ori mai puţin decât se tăia în 1989. În România se taie 2,5-3,5 mc/ha/an. Comparativ în Austria, tăierile sunt de 9 mc/ha/an, iar în Finlanda de 11 mc/ha/an. În silvicultura din România, tendinţa, în ulţimii 50 de ani a fost să încercăm să mergem după ciclul pădurii, de aceea probabil avem păduri naturale, atracţie pentru toţi occidentalii. Ceea ce vedem în Austria, în elveţia sunt păduri artificiale, ca la carte. Faptul că noi avem păduri naturale explică şi diversitatea de specii pe care o avem noi în cadrul Ocolului Silvic Sfânta Maria: este mare lucru ca la 5-7 km depărtare de Oradea să ai în pădure lupi. De altfel avem cerbi, căprioare, numai urs nu avem”, spune Ferko Jeno.
Plantări-sincron
Săptămâna viitoare ocoalele silvice private vor demara în aceeaşi zi, la aceeaşi oră cea mai mare campanie de împăduriri din România. Peste 600.000 de puieţi vor fi plantaţi în cadrul acestei acţiuni la care participă în Bihor: Ocolul Silvic Codrii Beiuşului, Ocolul SilvicSfânta Maria şi Ocolul Silvic Brătcuţa. La câmpie vor fi plantaţi goruni, paltin, frasin, cireş şi cer, iar în zona de munte molid şi brad. „Pe proprietatea Episcopiei greco-catolice vor fi plantaţi 200.000 de puieţi, pe cea a Episcopiei greco-catolice vor fi plantaţi 150.000 de puieţi. Aceste plantări se fac de Ocolul Silvic Sfânta Maria. Ocolul Silvic Codrii Beiuşului vor planta 120.000 de puieţi, iar Ocolul Brătcuţa 200.000 de puieţi”, a spus Ferko Jeno.
Citiți principiile noastre de moderare aici!