O sărbătoare „atipică, mai trista plină de speranță pentru toți cei care suntem cinstitori ai Sfântului Ladislau”. Așa a caracterizat episcopul Böcskei László sărbătoarea din acest an organizată pentru celebrarea Sfântului Ladislau, considerat întemeietorul diecezei şi al oraşului Oradea, într-un interviu acordat purtătorului de cuvânt al Episcopiei Cristian Micaci într-un studio virtual.
Episcopul romano-catolic Böcskei László a participat singur şi în mod simbolic duminică la tradiţionalul pelerinaj diecezan organizat cu acest prilej, un pelerinaj la care se adunau credincioși din Oradea, dar și din afara granițelor.
„Nici cele mai severe timpuri, cele ale dictaturii comuniste nu au făcut ca sfânta litturghie și pelerinajul să aibă loc fără prezența poporului așa cum a făcut să aibă loc această experiență unică impusă de normele severe ale stării urgență ”, a spus episcopul romano-catolic Böcskei László.
Sfânta liturghie a avut loc în catedrala episcopală și în bisericile parohiale, iar după Sf liturghie, procesiunea nu a fost una tradițională, doar episcopul a ieșit cu relicva sfântului, păstrată în catedrală, pentru a binecuvânta orașul, dieceza și popoarele aflate sub ocrotirea Sf Ladislau. Episcopul spune că Sfântul Ladislau nu aparține doar maghiarilor, „ sunt mai multe popoare, 9-10, care-l cinstesc cinstesc și se bucură de mijlocirea lui ”.
Episcopul s-a rugat ca Dumnezeu să îndeparteze orice pericol, să aducă mângîiere celor care și-au pierdut pe cineva drag, să încurajeze și să lumineze pe cei ce ne conduc destinele să ia măsuri înțelelepte, să-i întărească pe medici. Episcopul a subliniat că Sfântul Ladislau este un model incurajator pentru a trece peste greutățile acestei perioade și pentru a ne dedica trăirii credinței în normalitate.
Episcopul a spus apoi că după Conferința episcopală a cerut celor care vor decide cum va fi perioada de după 15 mai, să nu uite de necesitățile spirituale ale oamenilor pentru ca oamenii șă-și regăsească pacea interioa și echilibrul spiritual. Episcopul consideră că reașezarea preconizată a vieții poate avea loc în condiții mai bune dacă „omul are liniște în suflet, fiindcă atunci el are altă abordare decât cel cu neliniștea și frica în suflet”. Totodată, spune episcopul, „am cerut să se ofere posibilități ca noi, preoții, clerul, biserica să fim în slujba oamenilor. Măcar gradual să putem reveni în spectrul reașezat al vieții”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!