Două teme de actualitate au fost aduse în atenția orădenilor de către episcopul romano-catolic Böcskei László, în cadrul unei întâlniri cu presa: Ziua Mondială a Bolnavului, sărbătorită pe 11 februarie, respectiv Săptămâna Căsătoriei, care în dieceza de Oradea are loc în perioada 13-20 februarie. Episcopul a vorbit despre grupurile-țintă ale acestor sărbători, dar și despre mesajul pe care ele îl transmit. Preasfinția Sa a explicat că Ziua Mondială a Bolnavului se află la cea de-a 30-a ediție, fiind o inițiativă din 1992 a Papei Francisc, care după atentatul comis asupra sa a trecut prin suferința bolii, a experimentat suferința. Dorința Papei a fost ca tratarea celor suferinzi în instituțiile bisericești care oferă acest serviciu să fie una de empatie, cu atenție spre persoană, nu doar spre boală. În 11 februarie, în mod tradițional, Papa transmite un mesaj bisericilor pe această temă. Să fiți milostivi, așa cum este și tatăl vostru milostiv și să stăm alături de cei suferinzi cu iubire, e un rezumat al mesajului Papei. Sfântul Părinte vorbește despre singurătatea din Terapia Intensivă. Acesta e un subiect de actualitate, oamenii sunt forțați acolo să experimenteze singurătatea, ceea ce le îngreunează procesul de vindecare. „Papa insistă asupra faptului să fim atenți la asistența spirituală pentru cei grav bolnavi, arătând că nu numai procedurile medicale sunt importante. Bineînțeles că nu spunem că nu sunt importante, dar e importantă și empatia personalului medical”, a spus episcopul romano-catolic.
Misiune nobilă
Domnia sa a vorbit, în contextul mesajului Papei, despre misiunea a medicilor și a asistentelor, a insistat că lucrarea lor este una nobilă în condițiile în care există tot felul de judecăți în privința actului medical și a personalului, dar realitatea e că stau la datorie și asigură asistență. Episcopul a insistat asupra importanței persoanei pe lângă boala în sine, a transmis mesajul Papei că trebuie să vedem omul expus unei suferinței fizice și psihice, care trăiește experiența vulnerabilității și depinde de intervenția altora, a făcut apel la tot sistemul sanitar să caute și să implementeze tehnica ascultării bolnavului. „Latura umană, demnitatea, vulnerabilitatea, fragilitatea umană să nu fie uitată”, a spus episcopul. Dorind să abordeze sărbătoarea care are în centru omul bolnav, episcopul a invitat-o la întâlnirea cu presa pe Andreea Toth, de la Caritas Catolica, argumentul fiind că nu e zi în care să nu se desfășoare activitate de îngrijire la domiciliu în asociație. „Și eu însoțeam echipele de asistență la domiciliul bolnavilor înainte de pandemie, acum mai puțin”, a spus episcopul. Asociația Caritas Catolica are serviciu de îngrijire la domiciliu din 1997, iar acum e prezentă în șase puncte de lucru în Bihor: Oradea, Salonta, Oșorhei, Marghita, Săcueni, Sălacea. În aceste centre lucrează asistenți medicali, kinetoterapeuți, îngrijitori. Serviciile de îngrijire la domiciliu au fost asigurate continuu și în perioada pandemiei, ținându-se legătura cu Direcția de Sănătate Publică. Andreea Toth a anunțat că au fost achiziționate concentratoare de oxigen pentru tratamentul bolnavilor, concentratoare care pot fi solicitate pentru închiriere. Toate serviciile asociației sunt licențiate și funcționează pe bază de contract cu CAS Bihor.
Pe Calea soților
Preasfinția Sa a vorbit apoi despre evenimentul pe care Episcopia Romano-Catolică îl organizează cu prilejul Săptămânii Căsătoriei: o plimbare plină de semnificații pe Calea soţilor, în grădina Palatului Baroc.
Invitata episcopului la acest capitol a fost Kovács Katalin, o orădeancă din cadrul parohiei, care s-a ocupat împreună cu soţul său de organizarea activităţilor.
[eadvert]
Pe Calea soților va fi amenajat un traseu cu 16 zone de oprire, în fiecare dintre ele fiind amplasate pancarte pe care sunt scrise în limbile română şi maghiară teme de meditaţie cu privire la diferitele etape din viaţa cuplurilor. 16 panouri cu 16 teme care cuprind viața de cuplu de la începutul acesteia, până „când moartea ne va despărți”. Fiecare panou are un material audio aferent de câte 3-4 minute, cuprinzând puncte de reflexive despre relația din cuplu, dar și cea cu Divinitatea.
„Săptămâna căsătoriei este un bun prilej pentru aprofundarea relaţiei de iubire dintre cei doi soţi sau viitori soţi”, consideră episcopul. Săptămâna Căsătoriei este marcată anual, în preajma zilei de 14 februarie (Valentine’s Day) din 2010, la iniţiativa prelaţilor participanți la Conferinţa Episcopilor Catolici din SUA, care şi-au dorit o campanie mondială pentru consolidarea căsătoriei. De obicei, în duminica din cadrul Săptămânii Căsătoriei, în mai multe biserici ale diecezei, în cadrul sfintei liturghii duminicale, soții își vor reînnoi jurămintele făcute în fața altarului cu ocazia cununiei și vor schimba mici daruri, ca semn al iubirii.
Turul ghidat organizat cu acest prilej prin Palatul Episcopal îi va ajuta pe participanți să facă conexiuni între exponate şi simbolistica iubirii. La finalul turului, participanții vor putea bea un ceai sau o cafea. Surpriza pregătită va fi dezvăluită vineri, de la ora 18:00, când cuplurile pot participa, pe bază de invitație, la o seară dansantă: „Eu aş dori să dansez cu tine”. Perechile vor fi ghidate în pași de dans de către un cuplu care activează în domeniul dansului.
Rezervări se pot face la tel: 0757-061.859.
Citiți principiile noastre de moderare aici!