Zeci de mii de credincioși se află în aceste zile la Bazilica Sfântul Petru din Vatican. Ei au venit aici pentru a se reculege la catafalcul Papei Benedict al XVI-lea. El a trecut la Domnul, sâmbătă, la vârsta de 95 de ani. Funeraliile Sfântului Părinte vor fi oficiate joi, de succesorul său, Papa Francisc.
[eadvert]
Trupul fostului cardinal Joseph Ratzinger se află în faţa altarului principal al bisericii, depus pe un catafalc acoperit cu pânză şi flancat de două gărzi elveţiene în ţinută de gală. Regretatul papă este îmbrăcat în roşu – culoarea doliului papal – are o mitră albă cu o bandă aurie şi ţine în mână un rozariu şi un crucifix.
Cardinali, episcopi, vicari, preoți, călugări și călugărițe sunt prezenți la Vatican. Între aceștia și episcopul greco-catolic de Oradea, PSS Virgil Bercea, alături de secretarul episcopal Eugen Ivuț, și episcopul romano-catolic, Excelența Sa László Böcskei. Ei s-au recules, marți seara și miercuri, la catafalcul Papei Benedict. Totodată, un grup de orădeni, mare parte dintre ei profesori la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea se află la Vatican, alături de episcopii orădeni, pentru a se ruga pentru Papa Benedict. Totodată, dascălii orădeni participă și la o întâlnire a profesorilor catolici din toată lumea.
Profund și blând
Credincioși sau clerici, cu toții au apreciat atmosfera de reculegere din bazilică. Pentru ierarhii orădeni, Papa Benedict a fost un mare papă, profund și unic, care a sprijinit Biserica Greco și Romano Catolică din România.
„Este un moment deosebit pentru noi. Personal, sunt cu atât mai mișcat de acest moment pentru că Papa Benedict este cel care m-a numit episcop și, oarecum, este și o legătură de suflet în această privință. Așa am revenit la unele momente de întâlnire personală în perioada în care a fost în funcție înainte de a se retrage și am amintiri frumoase de la aceste întâlniri. A fost un om blând, un om foarte calculat, chiar dacă de multe ori aveam impresia că este mai rece, dar era foarte apropiat, ne cunoștea pe noi, în Biserica locală din România. Pe de altă parte, am venit cu gândul de a mulțumi pentru ce a făcut pentru noi, gândindu-mă la faptul că a aprobat beatificarea episcopului Bogdanffy Szilard, în anul 2010. Și astfel, s-a deschis apoi șirul beatificării episcopilor martiri din România. A fost un momet, de asemenea, important pentru noi”, a declarat PSS László Böcskei.
În plus, acesta spune că, în rugăciune, a dorit să-i mulțumească „pentru cea făcut pentru întreaga Biserică, pentru iubirea arătată față de Biserica lui Cristos, pentru învățătura pe care a dat-o și pentru pilda vieții sale”.
„Suntem aici, uniți în rugăciune, cu PSS Virgil, cu un grup de credincioși din Oradea. Participăm la funeralii, și astăzi am fost la catafalcul Sfântului Părinte. Pe de altă parte, l-am putut saluta și pe Sfântul Părinte Papa Francisc”, a mai spus PSS László Böcskei.
La rândul său, episcopul greco-catolic de Oradea, PSS Virgil Bercea, spune că este, în egală măsură, un moment de tristețe, dar și de bucurie, „pentru că el însuși a spus că se pregătește pentru o mare întâlnire”.
„Nu de o trecere, ci de o întâlnire. Pe de altă parte, foarte multă lume trece prin fața sicriului. Noi am fost și aseară, am fost și acum. Văzând atâta lume, îți dai seama că acest om a fost foarte apreciat. Noi ne aducem aminte că a fost apropiat de Biserica Greco-Catolică din România.
A ridicat Biserica Greco-Catolică de la Mitropolie la rang de Arhiepiscopie Majoră, iar pe mitropolitul Lucian Mureșan l-a ridicat la rangul de arhiepiscop major, iar ulteorior mitropolitul Lucian a primit și rangul de cardinal”, a declarat PSS Virgil Bercea.
Papa Benedict a fost singurul Papă declarat Doctor Honoris Causa a unei Universități românești – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca (în noiembrie 2005). În mod obișnuit, niciun Papă nu acceptă astfel de distincții.
Delegații limitate
Cum Papa Benedict nu era un pontif în funcție când a murit, delegaţiile oficiale participante la funeralii au fost limitate la cele din Italia şi Germania natală. Printre alții, sunt așteptați, președinții Poloniei și ai Ungariei și monarhii Spaniei și ai Belgiei.
Aşa cum este tradiţional pentru papi, trupul lui Benedict va fi aşezat într-un sicriu de chiparos, care va fi transportat în afara Bazilicii Sfântul Petru şi în piaţă pentru funeralii.
Ulterior, conform tradiției, acesta va fi aşezat într-un sicriu de zinc şi apoi ambele vor fi aşezate într-un alt sicriu din lemn.
Benedict va fi înmormântat, conform dorinţei sale, în acelaşi loc din criptele de sub Bazilica Sfântul Petru unde a fost înmormântat iniţial Papa Ioan Paul al II-lea în 2005, înainte ca trupul său să fie mutat într-o capelă din bazilică în 2011.
Citiți principiile noastre de moderare aici!