Redăm integral comunicatul postat pe site-ul www.egco.ro:
Tribunalul Bihor a hotărât în seara zilei de 16 decembrie, după 7 ore de audieri şi mai multe ore de deliberări, cercetarea în libertate a administratorului Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, Constantin Mircea Ovidiu Mihăilă, după ce acesta fusese reţinut pentru 24 de ore de către DNA, Serviciul Teritorial Oradea.
În acelaşi caz, Tribunalul Bihor a decis cercetarea în stare de arest pentru 30 de zile a primarului Municipiului Beiuş, Domocoş Adrian Nicolae.
Pe lângă deţinerea ilegală de arme neletale şi muniţie, conform comunicatului DNA din 15 decembrie 2014, primarul din Beiuş este acuzat că:
– „În perioada 2011-2014 […] a pretins şi primit de la o persoană din conducerea Bisericii Greco-Catolice Beiuş, un imobil, proprietatea bisericii, cu titlu de concesiune pentru o perioadă de 29 ani, în favoarea societăţii comerciale SC Alge Dom Com SRL Beiuş”
– „În perioada iunie-august 2014 […] a pretins şi primit de la inculpatul Constantin Mircea Ovidiu Mihăilă, administrator al Episcopiei Române Unite cu Roma Greco-Catolică, Oradea, un imobil, proprietatea bisericii, printr-un contract de parteneriat pe o perioadă de 25+5 ani, în favoarea aceleaşi societăţi comerciale pe care o controla.”
Comunicatul DNA nu menţionează numele celui care a făcut contractul din 2011, însă Episcopia Greco-Catolică de Oradea a arătat, în comunicatul din 16 decembrie 2014, că e vorba de Ioan Mada, fost preot la Beiuş.
În 2011, Ioan Mada, protopop greco-catolic de Beiuş la acea vreme, a oferit firmei SC Alge Dom Com SRL Beiuş – în termeni defavorabili Bisericii – un imobil, aflat pe raza Municipiului Beiuş, ce aparţine de drept Episcopiei Greco-Catolice de Oradea. Mada Ioan a făcut înţelegerea cu firma respectivă fără anunţarea în prealabil şi fără aprobarea Episcopiei.
Contractul a fost descoperit în iunie 2014, când Constantin Mircea Ovidiu Mihăilă, administratorul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, a condus un control la Beiuş din partea Episcopiei, ocazie cu care s-a constatat că se lucrează la imobilul în cauză şi aşa s-a aflat despre acel contract întocmit în 2011 de preotul Ioan Mada.
În urma analizării contractului s-a constatat că acesta era în defavoarea proprietarului de drept, Episcopia Greco-Catolică de Oradea, şi că s-a făcut fără aprobarea Episcopiei.
Preotul Ioan Mada solicitase de la firma în cauză o chirie de 250 de lei pe lună, sau 3.000 de lei pe an, pe o perioada de 29 + 14,5 ani, pentru un imobil de 353 de metri pătraţi aflat în centrul Municipiului Beiuş, Calea Bihorului nr. 14-16.
Episcopia a notificat administratorul SC Alge Dom Com SRL Beiuş, Pop Raveca, să se prezinte pe data de 18 iunie 2014 la Episcopie pentru rezilierea pe cale amiabilă a contractului întocmit de preotul Ioan Mada.
Dat fiind că firma SC Alge Dom Com SRL Beiuş deja investise bani în lucrări de reparare a imobilului respectiv, Episcopia Greco-Catolică de Oradea – de bună credinţă – a anunţat firma în cauză că e gata să păstreze colaborarea de ordin comercial, dar cu aplicarea unor prevederi care să fie şi în favoarea proprietarului, nu numai a chiriaşului.
În acest sens a fost semnat un nou contract de parteneriat pe o perioadă de 25 de ani, cu posibilitate de prelungire pe încă cinci ani. Contravaloarea contractului a fost stabilită la 30% din valoarea cu care partenerul, firma SC Alge Dom Com SRL Beiuş, va închiria imobilul după reabilitarea acestuia făcută din banii proprii.
Pe data de 1 decembrie 2014, în urma controlului intern al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, preotul Ioan Mada din Beiuş a fost demis din funcţie şi i s-a desfăcut contractul de muncă.
Din informaţiile pe care le deţinem, Ioan Mada a făcut în urmă cu câteva zile un autodenunţ la DNA, acuzându-l pe administratorul Episcopiei, Constantin Mircea Ovidiu Mihăilă, de acte de corupţie în favoarea primarului din Beiuş.
Sub aceste acuzaţii, după cum rezultă din comunicatul DNA, administratorul Episcopiei Constantin Mircea Ovidiu Mihăilă a fost reţinut pe 15 decembrie pentru 24 de ore, iar pe data de 16 decembrie Tribunalul Bihor a decis cercetarea acestuia în libertate.
Episcopia Greco-Catolică de Oradea împărtăşeşte întru totul principiul DNA „că punerea în mişcare a acţiunii penale […] nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie” a unei persoane acuzate.
Episcopia Greco-Catolică de Oradea are încredere în sistemul de justiţie din România şi pune la dispoziţia organelor de anchetă orice documente i se solicită pentru ca adevărul să iasă la iveală în acest caz.
Episcopia Greco-Catolică de Oradea speră în judecarea acestui caz cu celeritate, pentru a afla dacă vreun reprezentant al ei, preot sau nu, s-a folosit de calitatea pe care o are pentru a înstrăina sau folosi bunurile Bisericii în folos propriu.
Episcopia Greco-Catolică de Oradea va continua auditul intern pentru a vedea modul cum au fost administrate restul proprietăţilor de pe raza Municipiului Beiuş.
Episcopia Greco-Catolică de Oradea manifestă toleranţă zero faţă de cei care profită de încrederea care li s-a acordat în Biserică, iar în cazul în care o persoană angajată a Episcopiei, indiferent că este preot sau nu, s-a folosit de bunurile Episcopiei pentru foloase proprii necuvenite, va suferi rigorile legii.
Episcopia Greco Catolica, solidară cu administratorul ei şi intransigentă cu ex-protopopul Mada
Episcopia Greco-Catolică a comunicat şi salutat eliberarea administratorului reţinut, marţi, de DNA.
Trimite articolul
Xpowered by Surfing Waves
România
15.000 de euro este amenda pe care Vodafone România a primit-o pentru că nu a respectat Regulamentul General privind Protecția Datelor.
FC Bihor
FC Bihor Oradea a disputat miercuri primul meci de verificare în compania viceliderului din Liga 3, Seria 10, Minaur Baia Mare.
BIHON Ştirile judeţului Bihor
Județul Bihor oferă o gamă largă de oportunități de angajare pentru diverse calificări și domenii de activitate.
BIHON Ştirile judeţului Bihor
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a declarat că va urma reorganizarea Camerei Deputaților, pe baza unei analize a activității angajaților, și a instituțiilor aflate sub control parlamentar, pentru care se va organiza un grup de lucru.
1
Citiți principiile noastre de moderare aici!