De luni, pe site-ul Primăriei este disponibilă platforma „Ghişeul online”, anunţată de Direcţia Economică încă de la finalul anului trecut. Aceasta ar avea rostul de a scuti contribuabilii de vizite în Piramidă şi de statul la cozi, în perioadele de vârf din an.
Eduard Florea, şeful Direcţiei Economice din Primărie, spune că platforma a fost concepută după pretenţiile europene în ceea ce priveşte digitalizarea administraţiilor publice, astfel încât să adune pe o unică pagină posibilitatea de a accesa mai multe servicii.
„Avem un proiect cu finanţare europeană în derulare, e acela de digitaizare a serviciilor publice şi cumva, pe ceea ce se cere prin acel proiect se mulează şi ceea ce am făcut noi, această formulă”, spune Florea.
Astfel, pe site-ul Primăriei, acolo unde era secţiunea plăţi, acum este disponibil aşa numitul „Ghişeu online”. De ieri, serviciul este oficial disponibil orădenilor.
Utilizatorul are mai multe vatriante de acces. Poate intra în baza CNP-ului, ca şi până acum, dar are acces limitat.
Dacă optează pentru acces la întreaga bază de servicii, trebuie să îşi obţină un user şi parolă, trimiţând online, o cerere către Direcţia Economică. Formularul acestei cereri este chiar pe prima pagină care se deschide la intarea în aplicaţie.
Cererea este, de fapt, şi un acord prin care solicitantul permite municipalităţii să îl contacteze pe email şi pe telefon. Odată completată cererea, se poate trimite pe mail Primăriei, dar poate fi şi depusă la ghişeu, în Piramidă. După ce este verificată identitatea solicitantului în baza de date, i se deschide un cont pe baza adresei de email. Acest cont îi permite accesul la toate cele opt categorii de plăţi şi servicii disponibile: „declaraţii online”, „dosar personal”, „certificat atestare fiscală”, „plată autorizaţii de acces”(pentru traficul greu, „plată impozite şi taxe”, „plată abonamente parcare”, „stadiu cereri depuse” şi „depunere petiţii online”.
Noutăţi
Platforma aduce mai multe noutăţi, între care şi posibilitatea de a depune online declaraţiile fiscale, arhiva personală a contribuabilului, adică un dosar fiscal personal, din care reies toate intrările şi ieşirile, eliberarea online de certificate fiscale. Florea spune că aceste certificate, obligatorii pentru vânzări-cumpărări, se emit online numai în cazul în care contribuabilul nu înregistrează datorii.
Platfoma ar urma să fie completată până în primăvară cu posibilitatea de a achita online şi taxa hotelieră, a mai spus directorul.
Destul de interesant, pentru elementele de identitate online a ghişeului, municipalitatea a optat pentru nuanţe de galben şi albastru – paleta de culori a PNL, şi nu albastru şi roşu, culorile steagului Oradiei.
Trimite articolul
XE o treabă bună!
Felicitări!
Cât costă validarea contului?
Ca si programator, primul lucru ce am vazut, ca nu foloseste https, adica comunicarea intre client si server nu e securizata… bine macar ca banciile la formurile de plati OBLIGA siteurile sa le foloseste https… macar pagina unde scrii datele de pe card e securizat asa…
nu stiu, zice Bolojan ca suntem in 2020 si sa folosim internetul in loc sa stam la coada la el ca daca vine cineva de la ceva televiziune sa nu vada ce caos e acolo, atunci si cu tehnologia ar trebui sa stam in 2020, nu-i asa? orice site in 2020 unde poti sa vezi date personale trebuie sa aiba https, presupun ca cine lucreaza in primaria inca n-a auzit despre GDPR…