Sâmbătă şi duminică, ansamblurile folclorice din România, Ungaria, Croaţia, Serbia şi Slovacia au umplut scena din satul slovăcesc bihorean cu energie şi virtuozitate. O virtuozitate din care nu au lipsit evocarea nunţii tradiţionale slovăceşti, iar obiectele de uz casnic, precum lingurile sau sticlele, au fost integrate în dansul popular cu care au fost încântaţi atât localnicii, cât şi invitaţii de pe alte meleaguri.
Unitate în… diversitate
Sâmbătă, ansamblul local slovac „Cerovina” din Valea Cerului a inaugurat festivalul, prezântând nunta tradiţională din regiunea Zemplin a Slovaciei. Au urmat, pe rând, dansurile şi cântecele pentru copii prezentate de juniorii de la „Cerovina”, apoi ansamblul „Lipka” din Budoi (jud. Bihor), „Datelinka” din Vărzari (Bihor), „Salasan” din Nădlac (Arad), „Jan Kollar” din Selenca – Serbia, „Pilis” din localitata Mlynky, (Ungaria), „Banasovci” din Josipovac – Croaţia şi „Lipovec” din Slovacia. Fiecare apariţie scenică s-a remarcat prin specificul său geografic, cântul, dansul şi portul fiecărui ansamblu purtând o puternică amprentă locală. Bunăoară, mandolinele artiştilor populari slovaci veniţi din Croaţia au evocat apropierea Adriaticii de-a lungul căreia se întinde spectaculosul ţărm slovac şi o apropiere cu ritmul cântecelor populare ale Eladei. La rându-i, ansamblul venit din Serbia a demonstrat că nu degeaba a trebuit să câştige o selecţie naţională în cadrul comunităţii slovace din Serbia, pentru a-şi etala dansul popular pe scena bucolicelor plaiuri în care sălăşluiesc slovacii din Bihor.
Dacă „Cerovina” a început în forţă festivalul din Valea Cerului, ultima prestaţie a serii de sâmbătă i-a fost rezervată ansamblului „Lipovec” venit din patria-mamă Slovacia, care a ţinut să sublinieze vitalitatea tradiţiilor populare slovace, printr-o prestaţie ce a entuzismat publicul. Festivalul folcloric internaţional al tineretului slovac este organizat de Uniunea Democrată a Slovacilor şi Cehilor din România (UDSCR), condusă de deputatul Adrian Merka, în parteneriat cu Departamentul pentru slovacii din Diasporă al guvernului slovac, Ministerul Culturii al Guvernului României şi Primăria comunei Suplacu de Barcău.
Valea Cerului este o localitate din comuna Suplacu de Barcău, jud. Bihor, care s-a format la sfârşitul secolului XIX – începutul XX, în timpul colonizării din interiorul Austro-Ungariei în scopul dezvoltării industriei extractive. Ţinuturile erau nelocuite şi împădurite cu arbori de cer, înrudiţi cu stejarul, de unde provine atât numele localităţii, cât şi numele ansamblului folcloric „Cerovina”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!