Sunt colegi de nădejde, dar știu și să îmblânzească durerea la capătul celui suferind ori cum să aducă soarele în ochii unui copil. Cei mai buni și mai devotați asistenți medicali din Bihor și Satu Mare au fost premiați sâmbătă, 13 mai 2023, la Gala premiilor dr. Mozes.
[eadvert]
Patru asistente medicale au fost premiate la ediția din acest an a Premiilor dr. Caro Mozes. Este vorba de Mariana Marian (asistentă șefă a secției de Chirurgie pediatrică din cadrul Spitalului Județean Satu Mare), Eniko Santa (asistenta șefă a secției de Interne a Spitalului Municipal Dr. Mircea Pop din Marghita), Daniela Fora (de la Spitalul Orășenesc din Aleșd) și Emilia Csirak (asistenta șefă a secției Oncologie din cadrul Spitalului Județean Oradea).
Pentru fiecare dintre asistentele premiate, a fost rostit un Laudatio, colegii lor evidențiind meritele și devotamentul acestora față de pacienți și față de instituția în care lucrează.
„Sunt recunoscătoare pentru apreciere. Precizez că asistentul medical este o prezență discretă în echipa de îngrijiri, dar este indispendabil. Călătoria mea pe tărâmul acestei profesii a început în urmă cu 40 de ani. În tot acest timp, am avut momente în care am și plâns alături de copiii care și-au pierdut mama. Am prins perioada avorturilor septice, o perioadă destul de tristă. Am avut momente în care am râs alături de micii noștri pacienți. A fost ca un vârtej care s-a derulat și a înghițit practic toți acești ani. Dar, în viață totul se întâmplă cu un rost. La final, acum, am înțeles că astăzi este încununarea întregii activități, personale, și mulțumesc mult pentru asta”, a spus prima asistentă premiată, Mariana Marian.
Festivitatea de premiere a fost presărată cu scurte momente muzicale, susținute la flaut de studenta Timea Borbiro (anul III la Facultatea de Muzică din cadrul Universității Oradea).
În prezența a doi miniștri
La eveniment au luat parte ministrul Sănătății dr. Alexandru Rafila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Cseke Attila, dr. Gabor Mozes, fiul dr. Carol Mozes, venit special din Israel pentru această manifestare, dar și medici și asistenți medicali.
„Sistemul medical este unic într-un fel, aici un simplu mulțumesc spus din suflet din partea unui pacient sau a familiei pacienților datorează mult mai mult decât la orice specialitate. Dumneavoastră sunteți cei care onorați și sunteți discipolii merituoși ai doctorului Mózes Carol. Eu cred că mesajul cel mai important al acestui premiu, precum și al edițiilor anterioare este că fiecare dintre noi are capaciatatea de a crea, de a făuri, de a lăsa ceva în urmă în domeniul în care activează, în mare sau mai mică măsură fiecare dintre noi suntem capabili să fim cei mai buni în domeniul în care lucrăm. Mulțumesc tuturor pentru dedicare și vă doresc «La mulți Ani» asistenților medicali. Evident suntem onorați să premiem din nou asistenții medicali”, a spus Cseke Attila, fondatorul premiului Dr. Mózes.
„Dumneavoastră aveți o meserie care înseamnă devotament, responsabilitate și profesionalism, iar partea care ține de profesionalism într-un fel o aniversăm astăzi deoacere există creator de școală medicală, domnul Mozes Carol este un creator de școală medicală, iar dumneavoastră și pacienții sunt beneficarii acestuia. Consider că este extrem de importantă empatia, iar asistenții medicali sunt cei care pot să transmită cel mai bine compasiunea, empatia cu încredere paciențiilor, iar Dvs. cu toate că învățati acestia, trebuie să fiți și dotați sufletește și marea majoritate asistenților medicali dobândesc această calitate”, a adăugat dr. Alexandru Rafila.
Dr. Gabor Mozes a evocat memoria tatălui său, spunând că „i-a educat prin exemplul său personal”.
Dr. Carol Mozes, în memoria căruia au fost acordate premiile, este autorul „Bibliei” asistenților medicali, dar și fondatorul Școlii Tehnice Sanitare din Oradea. Premiile dr. Mozes au fost inițiate, în anul 2011, de bihoreanul Cseke Attila, fost ministru al Sănătății, și sunt administrate de Fundația Partium. Premiul dr. Mozes este înmânat pentru întreaga activitate în domeniul sănătății, iar plachetele comemorative sunt înmânate unor asistenţi medicali care au obţinut în această regiune a țării rezultate deosebite în munca de îngrijire a bolnavilor.
Devotament
Despre menirea asistentului medical a vorbit președintele filialei județene a Ordinului Asistenților Medicali, Iuliana Busuiog, care și-a îndemnat colegii să fie devotați, empatici, fiindcă rolul lor este de asista și a alina omul suferind. În plus, Busuiog a invocat modelul cristic.
„Tot ceea ce facem noi, ca personal medical, vine ca o confirmare a ceea ce Mântuitorul ne-a dat ca exemplu că trebuie să fie relația dintre oameni – dedicarea. Cele mai multe minuni făcute de Cristos au fost vindecări, l-a vindecat pe orb, pe slăbănog, pe lepros… Și noi trebuie să facem ceea ce ni s-a dat ca talent. Totodată, nu uitați că o echipă medicală nu poate funcționa decât dacă toți membrii ei sunt bine pregătiți”, a arătat Iuliana Busuiog.
Evenimentul a fost organizat anual în preajma Zilei Asistentului Medical (sărbătorită pe 12 mai), de Fundația pentru Sănătate Bihor, în parteneriat cu Fundația Partiumși Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) – filiala Bihor, cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea și al Consiliului Județean Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!