A început luni şi va dura până în 28 octombrie. Este vorba despre cea de-a treia ediţie a festivalului de dans şi multiart al Teatrului Szigligeti, Infinite Dance Festival, care are loc în Oradea. În cursul celor şapte zile de festival, publicul va putea urmări spectacolele a 12 trupe, între care companii apreciate pe plan internaţional precum Baletul Contemporan de la Szeged, Baletul Operei Maghiare din Cluj-Napoca, sau Compania Duda Éva. Între 22 şi 27 octombrie, Teatrul Szigligeti Oradea a invitat pe cei interesaţi la training-uri deschise de dans şi arta mişcării, conduse de Szabó Attila, Andreea Belu şi Simona Dabija. Înscrierile la ateliere s-au încheiat în 20 octombrie şi s-au adresat în special celor din domeniul artelor performative și studenţilor de la secțiile de actorie și coregrafie.
Început luni, marţi se va încheia workshop-ul „Make Em Laugh!” susţinut de dramaturgul, regizorul şi clovnul Szabó Attila, la Studioul Szigligeti. Obiectivul workshop-ului a fost familiarizarea participanţilor cu tehnicile physical comedy, aprofundarea cunoştinţelor existente, găsirea punctelor de contact între tehnica de clovn şi dans şi tehnici de improvizaţie. Tot la Studioul Szigligeti, marţi de la ora 19, are loc spectacolul „Visul Melindei” (Melinda Álma), producţie a programului Zoltán Imre al Fondului Cultural Național. Regia spectacolului este semnată de Szeri Viktor.
În Sala Mare a teatrului, de la ora 20, va avea loc spectacolul „Enigma”. Şi această producție este susținută de Programul Zoltán Imre al Fondului Cultural Național. Ideea spectacolului porneşte de la celebra Enigma, maşina folosită pentru a genera cifruri pentru criptarea şi decriptarea de mesaje secrete. Spectacolul invită privitorii să îşi pună întrebărilegate de felul cum le afectează viaţa lipsa comunicării clare, cum le influenţează instinctele decodarea mesajelor primite, cum îşi pot reprima instinctele sau cum ar putea sparge peretele din jurul lor, pe care l-au construit din coduri. În ce măsură este viaţa noastră de zi cu zi influenţată de distorsionarea spaţiului de comunicare? Oare existenţa umană are vreun cod? Muzica spectacolului este semnată de Kalotás Csaba , coregrafia fiind realizată de Katonka Zoltán.
Cel de al doilea workshop care va avea loc în cadrul Infinite Dance Festival se va desfăşura timp de trei zile, 24 – 26 octombrie octombrie, între orele 10:00 – 14:00, la Studioul Szigligeti. „Contact Improvisatio” va fi susţinut de Andreea Belu. Cursul combină tehnici de conștiinţă şi control corporal cu principiile de bază ale Contact Improvisation. Andreea Belu a absolvit secția de coregrafie a Facultății de Teatru a U.N.A.T.C. ”I. L. Caragiale” din București și masterul de coregrafie la aceeași instituție. Predă dans contemporan, improvizații de contact, pilates, yoga, a mai colaborat cu Teatrul Odeon și Nottara, în ale căror spectacole a semnat mișcarea scenică dar a și jucat.
Miercuri, 24 octombrie, de la ora 19, se va putea vedea producţia intitulată „Absurdia” a Baletului Contemporan din Szeged (Ungaria), o trupă de renume internaţional. Spectacolul, aşa cum sugerează şi titlul, vorbeşte despre relaţiile familiare dintr-o lume imaginară, absurdă. Cetăţenii săi, absurzii, găsesc dificultăţi şi supărări în lucrurile cele mai simple şi mărunte. Cu toate că nu-şi doresc altceva decât să-şi găsească fericirea, acest lucru li se pare o misiune imposibilă. Personajele din poveste sunt locuitorii simpli ai societăţii, în aspiraţiile cărora totul e uşor şi clar, realitatea lor însă este plină de dezamăgiri, piedici şi represiuni complicate. Poveştile lor dansate vorbesc despre putere, dorinţe distruse, dezbinare, meschinării. Spectacolul reflectă situaţiile obişnuite şi probleme sociale cu un umor grotesc. Coregraful spectacolului este renumitul artist Juronics Tamás. Muzica este semnată de Alfred Schnittke iar costumele sunt realizate de Bianca Imelda Jeremias.
Infinite Dance Festival îşi propune să familiarizeze publicul cu diverse forme ale artei mişcării şi a dansului prin spectacolele propopuse rpezentând diferite trenduri din lumea dansului contemporan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!