La Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea a avut loc, luni seara, premiera de gală a filmului artistic „Enescu – Jupuit de viu”, primul film artistic dedicat compozitorului. Filmul poate fi vizionat anul acesta doar la premierele de gală din întreaga țară, în luna noiembrie și decembrie, în fiecare zi în alt oraș.
„Enescu – Jupuit de viu” este o poveste tulburătoare despre creație și iubire, despre sacrificiile pe care Enescu le-a făcut pentru a-și împlini destinul artistic dar şi despre iubirea lui pentru prințesa Maria Cantacuzino, „Maruca”.
La proiecţia de gală de la Oradea au fost prezenţi regizorul Toma Enache, actriţa Theodora Sandu care o joacă pe Maria Cantacuzino, actorul Filip Ristovski care joacă rolul prinţului Mihail Cantacuzino, producătorul executiv Martha Maria Mocanu şi Iulia Gorneanu, curator şi colecţionar de artă.
Toma Enache a mărturisit la finalul proiecţiei că s-au făcut eforturi uriașe pentru a realiza acest film. Doar costurile pentru muzică, pentru compoziţiile lui George Enescu, au costat peste 100.000 de euro, drepturi de autor.
„Tot efortul nostru a meritat. Discutăm despre acest copil minune al României, acest «Mozart pe care l-am ratat» – zice Tessa Dunlop într-un într-un documentar pe BBC. Da, ştim mult prea puţin despre Enescu. Am fost într-un liceu şi am întrebat elevii ce ştiu despre Enescu şi cei mai mulţi dintre ei au spus că nimic. Doar unul dintre ei a spus că e pe bancnota de 5 lei. Aşa că ar trebui să ştim şi să povestim mai mult despre Enescu. Când am fost în Austria, şi am schimbat avionul la Viena, totul vorbea despre Mozart, de la orice ciocolată, la orice lucru. Iar noi despre Enescu?… Se apropie 70 de ani de la moartea lui şi abia reuşim să facem primul film artistic, exclusiv din fonduri private, fără nici un leu din partea… A fost totuşi un privilegiu şi o onoare să putem face acest prim film artistic despre George Enescu”.
Regizorul povesteşte cu multă pasiune despre compozitor. A amintit că Enescu, la vârsta de doi ani a cerut o vioară. Tatăl lui i-a cumpărat o vioară de jucărie, dar Enescu a aruncat-o în foc şi i-a spus că vrea o vioară adevărată. La 5 ani compunea „Ţara Românească, operă pentru pian şi vioară”. La 8 ani făcea conservatorul din Viena. La 14 ani s-a înscris şi la Conservatorul din Paris, la compoziţie, pian şi vioară. La 16 ani era celebrat cu „Poema Română”, care s-a cântat la teatrul Châtelet din Paris, devenind o vedetă în lumea muzicii clasice a epocii.
„Trebuie să spun că am învăţat de la Enescu foarte multe lucruri citind toate scrisorelele şi telegramele pe care le-a scris de la 5 ani, până pe patul de moarte. A fost un român extraordinar, şi-a iubit ţara, şi Moldova a pomenit-o până în ultimele clipe ale vieţii. Vă mulţumesc din suflet că aţi venit. Voi ne daţi energia şi puterea să facem filme. Altfel, nu ştiu ce ne-am face fără publicul românesc care simte că e vorba de altceva, că vorbim de un altfel de film. Sigur că mi-ar fi plăcut ca sala să fie arhiplină, ca la Iaşi, ca la Constanţa, ca la Ploieşti sau Cluj, ca la Bucureşti de trei ori, dar poate veţi povesti după, dacă o să vă placă filmul. Că nu doar geniul Enescu a fost ratat, ci şi filmul Enescu a fost ratat pentru cei care nu au avut timp să vină în seara asta, aici. Vă mulţumesc din suflet, voi, care sunteţi”, a spus regizorul.
Victorie a „sfinţilor închisorilor”
După „Nu sunt faimos, dar sunt aromân” (2013), primul film din istoria cinematografiei vorbit în aromână, Toma Enache a făcut filmul „Între Chin şi Amin”, primul film artistic despre reeducarea de la Piteşti, care poate fi vizionat gratuit pe Youtube, şi acum primul film artistic despre George Enescu.
„Vă asigur că toate încasările care s-au făcut la filmul «Între Chin şi Amin» au intrat în filmul cu Enescu. „Pentru mine a fost o mare victorie ca un film despre nenorocirile făcute în perioada comunistă să aducă o parte din finanţarea pentru filmul «Enescu». Asta da victorie a «sfinţilor închisorilor». Finanţarea pentru Enescu a venit dintr-un film făcut despre suferinţa îndurată de cei care au pătimit în temniţele comuniste”, a precizat Toma Enache.
Actriţa Theodora Sandu a mulţumit regizorului că i-a oferit acest rol, fiind de altfel debutul ei în cinematografie. „A însemnat enorm faptul că am avut parte de o partitură atât de complexă şi profundă. Destul de atipic pentru ce se scrie în ziua de astăzi pentru actriţe, din păcate. Îi mulţumesc şi actorului Mircea Dragoman, cel care îl joacă pe George Enescu, pentru că a fost un partener de încredere, la fel şi Filip Ristovski”. Actriţa a mulţumit şi producătoarelor Marthei Maria Mocanu şi Elena Enache care „au mutat munţii din loc ca acest film să se facă”.
Au fost folosite la filmări poşete, bijuterii şi lenjerii de epocă din colecţia Iuliei Gorneanu, care apare în film întruchipând-o pe Cella Delavrancea.
„Nu ştiu dacă sunt un bun ambasador al filmului, dar sunt un excepţional ambasador al acestui oraş, Oradea. Am început proiectele în 2019, la iniţiativa doamnei Angela Lupşea, şi de atunci mi-am mutat sufletul aici. Am avut nenumărate expoziţii la Casa Darvas şi în Cetate. Iubesc oraşul ăsta şi sunt atât de fericită şi de emoţionată că sunt acum, aici!”
Şi actorul Filip Ristovski a mărturisit că iubeşte Oradea, având în sală o galerie întreagă de prieteni care au venit să îl susţină. „E un oraş minunat, unde vin de fiecare dată cu plăcere”. A mulţumit, la rândul lui, regizorului pentru şansa de a juca în acest film excepţional făcut din fonduri independente.
„Prin prezenţa dumneavoastră la această proiecţie aţi onorat memoria celui mai mare compozitor român, George Enescu”, a spus producătoarea Martha Maria Mocanu, rugând publicul să promoveze acest film, să vorbescă despre el şi să îndrume prietenii către sălile de proiecţie. „Felicitări, Toma, şi la cât mai multe capodopere şi de aici încolo”.
„Enescu merită zece filme”
Regizorul mărturiseşte că în munca sa de cercetare pentru realizarea acestui film, nu a întâlnit nimic rău spus de Enescu despre alţi compozitori, despre alţi muzicieni. „Era de o bunătate şi de o generozitate incredibilă”.
Toma Enache mai dezvăluie că, peste tot unde se ducea, Enescu întreba: „Pot să mai pun o lucrare de-a unui compozitor român despre care nu se ştie?”. Compozitorul a făcut o orchestră la Iaşi şi a cântat ca să strângă bani în Primul război Mondial, ca să îşi ajute ţara. De asemenea, din fonduri strânse de el s-a făcut orga Ateneului Român din Bucureşti. A iniţiat premii pentru tinerii compozitori şi tineri interpreţi români.
„Enescu merită nu un film, zece filme ar trebui să avem despre el! Dar dacă v-a plăcut filmul, nu vreau decât să spuneţi şi altora”, spune Toma Enache, precizând că nu a inventat nimic, niciun personaj. „Şi câinele era regal spaniol. Există o singură fotografie cu Enescu, cu trei zile înainte să moară, cu căţelul pe pat, exact aşa ca în film. Nu am inventat iubite care nu au existat. Mi-ar plăcea ca fiecare să plece acasă cu câte o replică: «Eşti imposibil de bun, Pinx», «Lasă timpul să cânte pentru noi», «Ţine linia dreaptă», «O operă bună se aude şi de dincolo de moarte», «Sunt imposibilă, dar când îţi stau în braţe sunt foarte posibilă»”.
Minunatele costumele au fost create de italianul Stefano Nicolao, celebru pentru munca sa la producții premiate cu Oscar. În coloana sonoră a filmului, pe lângă opere ale lui George Enescu sunt şi compoziții originale semnate de Sebastian Androne-Nakanishi, desemnat „Compozitorul Anului 2022” la International Classical Music Awards.
Coloana sonoră este interpretată de Orchestra Națională a Franței, sub bagheta Maestrului Cristian Măcelaru, director artistic al Festivalului George Enescu și de Orchestra Națională Radio din România, condusă de Maestrul Horia Andreescu. Violonistul Alexandru Tomescu adaugă o notă distinctă acestei producții sonore pe o vioară Stradivarius. Este inclus și un fragment muzical original, interpretat de George Enescu la vioară și Dinu Lipatti la pian.
Filmul a fost deja premiat la numeroase festivaluri de film în Croaţia, Cipru, Grecia, Italia, Venezuela, Statele Unite şi în alte 16 festivaluri figurează în selecţia oficială. În 29 noiembrie echipa merge la Monte Carlo, la a 20-a ediţie Angel Film Awards.
Citiți principiile noastre de moderare aici!