„Beiușul e singurul oraș din Europa, exceptând Islanda, care e un caz special, în care se folosește, integral în sistemul de încălzire continuă apa geotermală”, spune Adrian Foghiș, directorul Zonei Metropolitane Oradea. Acesta a fost recent în Islanda, alături de primarul beiușului Petru Mlendea și reprezentanții operatorului Transgex pentru a vedea un model realizat special de islandezi, o turbină prin care apa geotermală este transformată în energie electrică.
Primarul Beiușului, care mizează pe investiții din fonduri norvegiene și islandeze de 4,3 milioane de euro în sistemul geotermal, în condițiile în care bugetul de investiții al Beiușului pe un an e de 2,5 milioane de euro, a fost interesat să afle și dacă pentru a asigura independența energetică a orașului mai are nevoie de putere suplimentară a apei geotermale pentru sistemul de distribuție și transport.
Independență
Primarul Beiușului Petru Mlendea e optimist că proiectul care ar duce la independența energetică a Beiușului ar putea demara în primăvară. „Proiectul a trecut de evaluarea tehnică, de cea economică, au fost specialiștii din Islanda și în teren, în control, au fost și reprezentanții Autorității de Management București și specialiștii din Islanda.
Apa e scoasă sub formă de aburi, aceștia împing o turbină și așa se produce curentul electric. De exemplu, dacă apa e scoasă la 130 de grade, până la 75 de grade se produce energie electrică iar apă la 75 de grade e folosită pentru încălzire ”, explică primarul Beiușului principiul după care Beiușul ar putea avea energie electrică produsă pe baza apei geotermale.
O idee…
Adrian Foghiș, directorul Zonei Metropilitane Oradea spune că este interesat, la rândul său de perspectiva de a avea energie electrică din apă geotermală, dar din punctul său de vedere această posibilitate este, în acest moment doar o idee. „Noi, în Oradea, acolo unde avem apă geotermală la 102 grade, la forajul din Ioșia, avem feedback că e tehnic neprofitabil să scoți energie electrică din apă geotermală.
Deocamdată eu sunt adeptul principiului folosirii apei geotermale în cascadă în sensul că să o folosești și pentru aplicații industriale, dacă ai aplicații în apicultură, în acvacultură, în încălzirea centralizată, în piscine, în încălzirea în podea în cartiere rezidențiale. În Islanda e un caz special de utilizare a apei geotermale, dar e adevărat că noile tehnologii pemit transformarea apei geotermale în energie electrică.
Eu vreau să văd, deocamdată, cu ce rezultate funcționează o astfel de aplicație în Germania”, spune Adrian Foghiș. Directorul ZMO crede că și noua legislație va impune o mai bună utilizare a apei deotermale în sensul că „va fi propus probabil un dublet pentru proiectele europene și pentru investițile private în sensul că va fi un foraj și pentru injecția apei”. Ceea ce va dubla practic orice investiție în domeniu.
Un pol intersant pentru producerea energiei electrice din apă geotermală ar putea fi la Girișu de Criș acolo unde un studiu al Agenției Naționale a Resurselor Minerale semnalizează existența unei pungi de apă geotermală care are 170 de grade. Forajele ar trebui executate însă la adânci de 4/5 km. Acum, în Bihor forajele sunt executate la o adâncime de 3 km. Un kilomteru de foraj în plus ar presupune o investiție de un milion de euro.
Modelul Islanda
Islanda ţara care inspiră Bihorul în exploatarea apelor geotermale oferă 100% energie electrică regenerabilă Modelul islandez oferă energie electrică regenerabila gratuită, deoarece caracteristicile geografice ale ţării i-au oferit un loc fruntaş în obținerea 100% de energie electrică și termică din surse verzi.Apa geotermală este utilizată pentru a încălzi cu până la 90% din totalul caselor Islandei, și ajută la menţinerea trotuarelor și parcărilor curate pe timpul iernii, fără zăpadă.
Apa fierbinte din izvoare este răcită și pompată direct în robinetele caselor din apropiere. Deci, se economisesc bani pentru încălzirea apei. Mai departe, se purifică și se răceşte pentru a susţine populaţia cu apă potabilă rece. Tot ce azi pare mai mult SF în Islanda e rezultatul unei fericite întâmplări accidentale.
Se spune că în 1907, un fermier a luat abur de la un izvorul fierbinte, printr-o conductă de beton și l-a trimis direct în casa lui, câțiva metri mai sus. La câțiva ani distanţă, un alt fermier a devenit primul islandez ce folosea apa de izvor fierbinte pentru încălzire….Azi Islanda este cea mai importantă țară din lume care folosește energia geotermală. proape toate locuințele din intreaga insulă sunt încălzite cu apa termală, de acolo vine și apa caldă menajeră.
Acesta se realizează prin centrale de tratare a apei deosebit de bogată în minerale, indeosebi sulf, de unde este trimisă prin magistrale către localități și distribuită până la calorifere. De asemenea, energia electrică este obținută tot din resurse geotermale, prin folosirea căldurii și a aburilor. La 500 de metri extrag apă de 150 de grade Celsius, iar la 1.000 de metri, 300 grade Celsius.
Trimite articolul
XApa nu se transforma in energie indiferent daca e minerala, chioara sau termala. Apa ramane apa. Forta apei termale, prin intermediul aburului, pune turbina in miscare iar acea miscare in camp magnetic produce energie electrica 🙂
Şi avem conducte pierzi.
Nu se pot douã tarife în Oradea pentru apã geotermalã şi cea pe gaz, turbocentrala.
Apa termala ar trebui folosita pentru incalzire si am avea cea mai ieftina incallzire, dar nu e nimeni care sa puna bazele pentru asa ceva. Am avea un pret pentru incazire cu 60-70% mai ieftin decat cel actual.