Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecoland, Consiliul Județean Bihor, comuna Diosig, orașul Săcuieni au terminat lucrările instalației de biogaz de la Săcuieni. Momentul a fost punctat printr-o conferinţă de presă la care au participat preşedintele CJ Cornel Popa, Sanda Babău şi Matyas Gabor directorul executiv Ecoland respectiv adjunctul asociaţiei.
Scopul investiției este valorificarea biomasei pentru producerea de biogaz care prin ardere va suscita energie electrică și termică. Materiile principale ce se vor utiliza sunt dejecțiile lichide de bovine, dejecții aviare, siloz de porumb și siloz de secară.
În atestare
Investiţia finalizată luni, 30 mai a intrat în faza obţinerii de avize şi autorizaţii. „Momentan nu există niciun contract de distribuirea energiei. Nu putem decât numai după ce primim licența de producător de energie electrică de la ANR. Încercăm din noiembrie să o primim, dar mai avem puțin şi o vom obţine. Între timp s-a schimbat legislația, și s-a cerut inclusiv liciență pentru gaz. Avem toate promisiunile că săptămâna viitoare vor exista” afirmă Cornel Popa.
Eco
Valoarea totală a proiectului este 22.744.374 lei dintre care nerambursabili 22.360.691. Prin acest proiect se va reducere emisiile de CO2 cu aproximativ 2.260 tone anual și se vor descongestiona anual peste 5000 tone dejecții animaliere din fermele zootehnice, precum și din gospodăriile populației din zonă.
Proces de producţie
Defecațiile provenite de la fermele de animale, la care se adăuga porumb și alte materiale vegetale verzi cu caracteristici de îngrășământ natural (biomasa) se introduc în cele două fermentatoare care au o înălțime de 6,20 m fiecare. Prin procese biologice, materialele fermentabile produc o cantitate de biogaz care variază în funcție de cantitățile de materiale dozate și de conținutul lor solid organic. Din fermentatoare gazul ajunge în modulul de tratare, iar de aici la minicentrală pentru utilizare, sau după caz în făclia de siguranță. Conform așteptărilor se vor produce cca. 218,50 metri cubi pe oră.Valoarea maximă care poate fi atinsă este de 300 Nm3/h.
Pe parcursul descompunerii materiei organice rezultă un biogaz cu o putere calorică de aproximativ 18,9 MJ/Nm3 ce va fi utilizată pentru producerea energiei electrice. Energia obținută va fi legată la rețeaua publică. După putrezirea reziduului rezultă un lichid ce conține circa 7,6% material uscat fiind un foarte bun produs pentru îmbunătățirea solurilor și a terenurilor agricole. În cazul în care biogazul rezultat nu poate fi utilizat, acesta se elimină în mediu prin ardere.
Citiți principiile noastre de moderare aici!