Asociațiile și Patronatele de profil – RWEA, PATRES, RPIA și ARmHE, organizații care reprezintă industria energiei regenerabilă din România, cu o putere instalată de aproximativ 5.000 MW și investiții de cca. 7 miliarde de euro au transmis o scrisoare oficială către Guvernul României, către Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, și către ANRE. Prin scrisoare se solicită ajustarea nivelului cotei obligatorii de energie electrică susținută prin mecanismul certificatelor verzi astfel încât întregul sector să nu intre în colaps și prin care să se găsească acel punct de echilibru unde interesul consumatorului converge cu interesul producătorului. „Totodată propunem sistarea temporară a acreditărilor pentru centrale noi, indiferent de capacitate, care ar urma să beneficieze de certificate verzi, începând cu data de 01.09.2015, cu excepția proiectelor pentru care au fost obținute fonduri nerambursabile, respectiv cele care sunt în faze avansate de finalizare a investițiilor și a celor licențiate, pentru a permite autorităților și industriei regenerabile să identifice acele măsuri necesare pentru a stabiliza sistemul de sprijin prin certificate verzi care, în acest moment, este nefuncțional”, solicită patronatele din domeniu.
În scrisoare se solicită intervenția imediată a Guvernului României în stabilirea cotei de certificate verzi pentru anul 2016 și echilibrarea raportului dintre cererea și oferta de certificate verzi și, în plus, sistarea temporară a acreditărilor pentru centrale noi, indiferent de capacitate, care ar urma să beneficieze de certificate verzi, începând cu data de 01.09.2015.
„Este important de remarcat faptul că în încercarea de a proteja în mod legitim consumatorul final, autoritățile române ezită să facă ceea ce toate celelalte Guverne au făcut în situații similare, respectiv să suspende accesul la schema de suport pentru noile proiecte până la identificarea unor soluții de finanțare viabile. În sens contrar, autoritățile împing cu bună știința investitorii existenți dar și pe cei noi din industria surselor de energie regenerabilă spre faliment, generând un fenomen cu efect de bumerang ce va avea în final un impact negativ asupra cetățenilor. Rezultatul va fi creșterea iminentă a prețului energiei care a scăzut semnificativ datorita aportului energiei regenerabile”, precizează asociaţiile amintite.
Citiți principiile noastre de moderare aici!