Nu degeaba în timpul sărbătorilor creştine, orice om e îndemnat şi parcă mai dispus să reînveţe să dăruiască, să îşi amintească de cei sărăci, de cei fără adăpost, de bolnavi, de cei din închisoare, de bătrânii din azile, de copiii din orfelinate şi de toţi cei care suferă.
Semnificaţia şi emoţia date de naşterea Mântuitorului Iisus Hristos sunt mai profunde totuşi în rândul persoanelor private de libertate, care sunt lipsite şi de prezenţa celor dragi, a familiilor lor.
În încercarea de a-i întoarce pe puşcăriaşi pentru totdeauna pe drumul cel bun,şefii Penitenciarului Oradea au pregătit şi permis o serie de acţiuni având drept ţintă sufletele celor „cazaţi” în unitatea de detenţie. Astfel s-a permis ca persoanele private de libertate să-şi vadă proprii copii care sunt în centrele de plasament dar şi familiile celor care menţin o legătură instabilă inclusiv între minorii custodiaţi şi părinţii lor.
Întâlnirile au avut loc într-o încăpere amenajată creştineşte din Penitenciar, cu brad împodobit.
Deţinuţii au avut permisiunea să urmărească şi video proiecţii despre obiceiuri şi tradiţii româneşti de Crăciun, dar au şi participat la realizarea de expoziţii de tablouri şi obiecte decorative şi concursuri de poavazare a secţiilor de deţinere.
Învăţaţi să dăruiască
Cu toate că sorţii nu le-au surâs, deţinuţii de la Oradea au fost provocaţi să fie ei binefăcători pentru alţi semeni, la fel de speciali.
Astfel, din câştigurile lor provenite din munca ce o aleg să o presteze în Penitenciar, deţinuţii au reuşit să emoţioneze mai multe familii de nevoiaşi, cumpărându-le alimente. Acţiunea, numită „Coşul de Crăciun” se înscrie în seria activităţilor cu specific de iarnă pregătite la Penitenciarul Oradea, unde, zilnic au fost aşteptaţi şi primiţi colindători ai diferitelor culte religioase care au împărţit la rândul lor bucurii acelor deţinuţi pe care familiile nu îi mai caută.
Sfânta Liturghie a Naşterii Mântuitorului a fost transmisă în direct prin intermediul televiziunii cu circuit închis, deţinuţii având ocazia să afle despre obiceiurile din această perioadă şi să asiste la sceneta „Irozii”, la colinde şi poezii.
De reţinut că de sărbători, deţinuţii primesc mâncare mai bună, iar opt dintre cei mai cuminţi puşcăriaşi au primit permisiunea să petreacă acasă maxim trei zile.
Şi acest tip de program are ca scop reducerea recidivei prin sensibilizarea celor aflaţi încă în puşcărie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!