La nivelul judeţului Bihor au fost constituite şase comisii de examinare: Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazu”, Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Colegiul „Alexandru Roman” Aleşd, Colegiul Naţional „Octavian Goga” Marghita, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaş” Beiuş şi o subcomisie la Salonta.
Marți, 25 august, 82 dintre elevii aparţinând minorităţilor naţionale vor susţine proba scrisă la limba şi literatura maternă. Examenul va continua miercuri, 26 august, cu proba obligatorie a profilului, la care s-au înscris 913 elevi (804, la matematică şi 109, la istorie), şi se va încheia pe 28 august, cu proba la alegere a profilului şi specializării, la care sunt aşteptaţi 903 de absolvenţi (cei mai mulţi, 464 la număr, au optat pentru biologie şi 323, pentru geografie, restul au ales să susţină proba la filozofie, chimie, economie, sociologie, psihologie etc.)
,,Datorită faptului că lucrările vor fi corectate în alte judeţe, rezultatele la examenul de maturitate nu vor fi afişate pe 31 august cum era planificat iniţial, ci pe 1 septembrie, până la ora 16. Astfel, cei nemulţumiţi de rezultate vor putea depune contestaţii, în ziua de 1 septembrie, între orele 16 şi 20, care vor fi soluţionate în zilele de 2 şi 3 septembrie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 4 septembrie’’, a informat Claudiu Damian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.
În judeţul nostru, la sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat s-au înscris 1.783 de elevi.
Nu mai vor probleme
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor speră ca în această sesiune să nu se repete problemele din sesiunea precedentă a examenului de maturitate când 108 elevi care au susţinut BAC-ul în Centrul de la Colegiul Tehnic ,,Unirea’’ Ştei au fost eliminaţi fiindcă s-ar fi consultat între ei sau ar fi făcut schimb de foi. Frauda generalizată de la Ştei a fost sesizată atunci de o profesoară corectoare din judeţul Timiş care a observat că 42 de lucrări sunt aproape identice, inclusiv în ceea ce priveşte greşelile.
48 dintre elevii eliminaţi au acţionat în instanţă Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor – Comisia Judeţeană de Bacalaureat Bihor. Ei au reuşit să-şi recâştige în instanţă diplomele, magistraţii dispunând suspendarea proceselor verbale de sancţionare cu eliminarea din examenul de bacalaureat – sesiunea iunie 2015, decizia instanţei fiind atacată cu recurs de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor. În 12 dintre cazuri, soluţionarea recursurilor a fost amânată pe lunile septembrie şi octombrie de către judecătorii Curţii de Apel Oradea pe motiv că recurentul (Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor) nu a achitat taxa judiciară de timbru, în cuantum de 80 de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!