Consiliul Judeţean speră să semneze cât mai repede contractul de finanţare cu Ministerul Mediului, pe programul POIM, pentru continuarea finanţării mega-proiectului de gestiune integrată a deşeurilor în judeţul Bihor (SMID). Aceasta deoarece nu a putut să finalizeze proiectul prin fondurile POS Mediu, până în decembrie 2015. Prin urmare, la cererea Consiliului Judeţean, Ministerul Mediului a fazat proiectul, forţat de realităţi. Preşedintele CJ, Pasztor Sandor, subliniază cum România s-a angajat în faţa UE că va închide gropile de gunoi neconforme, sub sancţiunea infridgementului – adică a suspendării finanţării altor proiecte de mediu, de la Comisia Europeană.
Obligaţi la credit
„Până acum, am plătit aproape 40 de milioane de lei din lucrările executate şi cu încă 30 de milioane de lei stăm în aşteptare, deoarece luăm un credit din care să finanţăm, până primim banii prin rambursare. Am reuşit în ultima săptămână să încărcăm toate contractele către minister, apoi semnăm contractul pe POIM. Pentru finalizarea proiectului, avem nevoie aproximativ de încă 70 de milioane de lei, prin POIM. Însă până trecem de procedură, o cotă-parte din finanţare o vom plăti din acest credit, după care vom recupera banii din rambursări, de la finanţator”, a declarat Pasztor Sandor, invitat miercuri în emisiunea „Direct în subiect”, cu Călin Corpaş, transmisă live de www.BIHON.ro – Bihor Online.
Pe acelaşi proiect, în sarcina CJ Bihor auditul finanţatorului a stabilit o corecţie de 2,1 milioane de lei, bani ce vor trebui returnaţi din bugetul judeţului! „Banii trebuie plătiţi în treizeci de zile. Am mai condus proiecte pe fonduri europene, la Administraţia Bazinală de Apă Crişuri nu am avut asemenea corecţii, dar cunoaştem metodologia”, afirmă Pasztor, care speră că-şi va recupera banii printr-o acţiune în Justiţie. Corecţia a fost aplicată ca urmare a unor vicii de procedură pentru achiziţiile desfăşurate în mandatul fostei conduceri a Consiliului Judeţean.
Odată ce va fi construită toată infrastructura sistemului de management al deşeurilor (gropi închise, staţii de sortare şi transfer, staţie de tratare), vor fi desemnaţi operatori de salubritate pe şase zone ale Bihorului. „Va fi un contract diferit. Există posibilitatea să avem pe cele şase zone şase agenţi economici diferiţi. Peste tot lansăm licitaţia, dar merge foarte greu. În toată ţara, până în ziua de azi nu s-a reuşit desemnarea operatorilor. În 17 judeţe s-a lansat fără niciun rezultat”, arată Pasztor problemele gestionării proiectului.
Mang – şef la Ecolect
Tot miercuri, vicepreşedintele CJ, Ioan Mang, a fost ales preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecolect Group. Acest ADI gestionează proiectul de management integrat al deşeurilor la nivelul Bihorului. Primarul Beiuşului, Petru Mlendea, primarul Salontei, Torok Laszlo, primarul Aleşdului, Ioan Todoca, şi primarul Sînmartinului, Cristian Laza, au fost aleşi membri. În cadrul SMID, sunt în curs de închidere vechile gropi de gunoi din judeţ – 85% – şi sunt în curs de realizare staţiile de sortare şi transfer. Staţia de tratare mecano-biologică (MBT) de la Oradea este deja finalizată, dar pentru finalizarea proiectului în valoare de 155 milioane de lei, CJ Bihor are nevoie de continuarea finanţării europene, prin POIM.
Citiți principiile noastre de moderare aici!