Deşi bazinele şi clădirile sunt în roşu, la Complexul Wellness Termal Nymphaea mai este mult de lucru. Clădirea ce va adăposti bazinele indoor este în plin şantier. O bună parte dintre toboganele interioare au fost deja instalate. Urmează să fie montate grinzile ce vor sprijini cupola, iar de abia de-acum înainte va începe lucrul la finisaje.
Volumul de lucru din totalul investiţiei a ajuns la doar 50%, iar termenul de finalizare este 16 decembrie 2015, în condiţiile în care şantierul a debutat în februarie. „Dumnezeu a stat cu mâna deasupra noastră şi ne-a lăsat să lucrăm”, spune viceprimarul Mircea Mălan. „În perioada următoare, valoric vom avea o creştere semnificativă a graficului de plăţi. Însă pe noi ne interesează ambele grafice, atât cel de lucrări, cât şi cel de plăţi, pentru ca şi noi sa putem deconta în întregime investiţia”, arată vicele Mălan, care îşi păstrează optimismul pentru închiderea lucrărilor la termen, astfel încât Primăria să nu termine proiectul luând sume serioase din bugetul local de anul viitor. Mălan anunţă că numărul muncitorilor de pe şantier trebuie să crească în mod exponenţial în următoarele săptămâni, de la 260 la 400, deoarece s-au deschis noi fronturi de lucru.
„Un asemenea aquapark nu mai există de la jumătatea ţării încoace. Dorim ca orădenii şi cei ce vin din alte oraşe să nu mai meargă la Aquaticum, la Debreţin sau la Hajduszoboszlo. Sperăm să îi oprim aici. Ne propunem ca în prima jumătate a anului viitor aquapark-ul să devină funcţional”, năzuieşte Mircea Mălan.
Aquapark-ul Nymphaea are prevăzute în proiect bazine pentru copii, pentru adulţi, interioare şi exterioare, tobogane interioare şi exterioare, bazin de sărituri, bazin de înot lung de 50 de metri, bazin cu valuri, terenuri de sport, restaurante şi baruri.
Investiţie scumpă
Conductele magistralelor de termoficare ce traversează şantierul ştrandului, de altfel extrem de inestetice, vor fi îngropate în pământ, pentru a putea fi amenajată parcarea. O parcare de 318 locuri de parcare, pentru un complex termal ce va putea găzdui 1.000 de persoane o dată.
Şi în materie de sume, proiectul aquapark-ului este unul de amploare: 20 milioane de euro reprezintă valoarea totală a proiectului. Din această sumă, 14,5 milioane de euro a reprezentat suma eligibilă, iar finanţarea propriu-zisă, venită prin fonduri transfrontaliere HU-RO este de 5,5 milioane de euro. Executantul este firma maghiară Kesz, iar proiectantul este o firmă din Budapesta, după ce proiectul iniţial, realizat de o firmă din Bucureşti, a fost dat la refăcut de către primarul Bolojan. Cu întârzierile de rigoare în realizarea investiţiei.
Primăria Oradea are contractat un credit cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru cofinanţarea investiţiilor din oraş aflate în şantier. De asemenea, are în vedere contractarea unui credit suplimentar de 100 de milioane de lei, pentru plata constructorilor, până la rambursarea fondurilor europene de către finanţator. „Acum suntem în discuţie pentru un credit punte. Ttrebuie să plătim consistent, în condiţiile în care rambursarea banilor de la finanţator durează 3 – 4 luni. Pentru a putea lucra susţinut, executanţii au nevoie de bani”, explică viceprimarul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!