Cetatea Oradea s-a umplut miercuri de pompieri, chemați să își cinstească Ziua Detașamentului 1 Oradea împreună cu orădenii în mod afectiv.
Expoziția deschisă cu această ocazie, ce va putea fi admirată până la finele acestei luni, imaginează crâmpeie din viața profesională a pompierilor prin tablouri, afișe, grafică satirică, tablouri în relief, timbre și fotografii. Toate acestea expun imagini sugestive ce surprind aspecte din modul de desfășurare a activității de prevenire a incendiilor și a accidentelor de muncă în județul Bihor, începând din anul 1953, până în prezent.
Sunt și exponate din arhiva ISU Bihor și tablouri și afișe găsite de pompieri la punctele de lucru sau sediile unor operatori economici (SNTFM CFR Marfă S.A. – depou Oradea, Termoficare Oradea, S.C. Lemnul Oradea S.C.M., S.C. Sinteza Oradea S.A., S.C. Miorița S.A.), care i-au sprijinit în demersul de realizare a unei cronici în imagini a activității de prevenire în județ, donându-le instituției pompierilor militari bihoreni.
Timbrele referitoare la aspecte din viața și activitatea pompierilor aparțin colecției filatelice personale a plutonierului adjutant Toth Sandor – subofițer operativ principal în cadrul ISU Bihor, iar grafica satirică expusă a fost realizată de doamna plutonier Paina Alexandra, care a reprodus imagini din diferite numere ale unei reviste de specialitate din domeniul prevenirii incendiilor, din perioada 1953 – 1966, intitulată “Paza Contra Incendiilor“ – revistă editată de Ministerul de Interne- Comandamentul Pompierilor.
Mărturisirile eroilor din Grecia
Ziua D1, cum e numit prescurtat Detașamentul 1 Oradea, a cuprins și o întâlnire cu pompierii care s-au întors recent din Grecia, unde au avut misiuni de stingere a incendiilor de vegetație și păduri. Lt col. Alexandru Csilik, cel ce a condus delegația de pompieri din toată țara (din care 17 au fost bihoreni) a fost rugat să relateze din experiența de acolo. Colonelul Csilik a mărturisit că a fost o misiune dificilă “fiindcă noi în România nu ne-am confruntat cu astfel de incendii masive. Vegetația e diferită, clima e diferită. Noi nu avem astfel de incendii. Cred că exercițiile pe care le-am făcut în zona muntoasă ne-au ajutat să ducem misiunile la bun sfârșit”. Pe tărâm elen, Csilik a trecut printr-o zonă unde în stânga și în dreapta și tot era ars: locuințe, gospodării, păduri. Csilik opinează că el și colegii lui nu sunt nici supereroi și nici supraoameni, dar s-au descurcat în situații limită. Pompierii greci erau epuizați de muncă continuă timp de două luni de luptă cu flăcările. Csilik a amintit de a doua zi când a văzut întâmplător, în zare, fum. S-a apropiat și a descoperit un incendiu ce se propaga amețitor. A transmis ofițerului elen și acesta a dispus ca românii să se ocupe de stingerea acelor flăcări: “Îmi rămâne în minte imaginea când un versant întreg e cuprins de flăcări, incendiul se propagă cu repeziciune de nedescris.
Locuințele se aprindeau una după alta și sincer mi-a fost fircă pentru oamenii pe care îi aveam în coordonare. Iar momentul plecării de acasă a fost unul încărcat cu o senzație emoțională pe care nu am mai trăit-o până acum. Am ținut legătura cu familia mea în fiecare zi telefonic, pe video. Toți colegii făceau asta și îi vedeam că erau foarte emoționați vorbind cu ai lor dragi”. Un alt pompier, plutonier adjutant șef Popa Aron Cristian, a relatat că cel mai dificil în incendiile din Grecia a fost din cauza efortului depus. Pompierii noștri au echipament standard, foarte rezistent la foc, dar foarte greu și, în țara elenă, au avut de urcat și coborât dealuri cu furtun în spate, astfel încât eforturile au fost uriașe din partea alor noștri: “Cel mai emoționant moment a fost cel al plecării de acasă. În Grecia, oriunde mergi, toată lumea te salută. Sunt din 2007 la ISU Bihor și am experiență în incendii și misiuni și nu e prima misiune externă, dar e prima misiune externă de stingere de incendii la care am participat”.
Ziua aniversară s-a încheiat cu un exercițiu demonstrativ al pompierilor, care au imaginat un accident rutier cu două victime, dintre care una încarcerată. Chiar dacă a plouat, pompierii au executat exercițiul la fel cum l-ar efectua în caz real: cu profesionalism și atenție la detaliile care pot salva vieți omenești.
Citiți principiile noastre de moderare aici!