O dublă lansare a avut loc sâmbătă, în decorul superb al Casei Darvas-La Roche. Au fost lansate cartea „Cioran, omul incomplet” scrisă de Alexandru Seres şi numărul zece al revistei de cultură Familia.
Despre carte a vorbit Miron Beteg, secretarul literar al revistei Familia. Acesta a punctat faptul că lansarea cărţii lui Alexandru Seres poate fi considerată o „mică premieră” în sensul că este prima dată când omul care prezintă cartea şi autorul, chiar dacă au lucrat împreună ani de zile unul lângă celălalt, nu au scos niciun cuvânt despre carte.
Despre Emil Cioran, Miron Beteg spune că face parte din categoria scriitorilor extrem de enervanţi, amintindu-i în această categorie pe: Nietzsche, Kierkegaard, Beckett, Bulgakov, în bună măsură la noi Pleşu şi, evident, Cioran. „Sunt enervanţi înainte de toate pentru că orice frază pe care au scris-o ei, citind-o, ai fi vrut să o scrii tu. Devin şi mai enervanţi în momentul în care tinzi, chiar dacă ştii că nu au dreptate, să le dai dreptate! Şi din această perspectivă, Cioran este unul dintre cei mai enervanţi scriitori. Şi atunci te întrebi cum poate fi o carte despre un scriitor enervant. Evident, nu poate fi decât una care să te scoată din ţâţâni sau să te scoată din minţi. Iar cartea lui Alexandru despre Cioran este una care te scoate din minţi”, spune Miron Beteg.
Un asemenea volum precum cel al lui Alexandru Seres vine să îţi arate că nu pricepi chiar tot sau chiar pricepi prost, spune Miron Beteg, deşi toată lumea are impresia că se pricepe la Cioran. „Nu are rost să scrii despre alţii, trebuie să scrii doar despre tine”, spune Cioran. „Îi dăm ascultare cuminţi?”, se întreabă Alexandru Seres. Evident că nu, dovadă cartea sa. Pe de altă parte, îl crede pe cuvânt pe Cioran atunci când mărturiseşte că toate cărţile sale sunt autobiografice dar cu o autobiografie mascată. Acesta e punctul de pornire al cărţii, precizează Miron Beteg, iar „limpezirea unor aspecte din biografia cioraniană, şi o dată cu asta şi a înţelegerii textelor lui Cioran, reprezintă miza ei”. „O mare parte a operei lui Cioran este inspirată din propriile trăiri şi experienţe de viaţă. Identificarea şi aprofundarea unor aspecte ale biografiei sale mai puţin sau insuficient cercetate mi se pare un demers aproape obligatoriu”, scrie în carte Alexandru Seres.
[eadvert]
O rezonanţă perfectă
Miron Beteg mărturiseşte că nu a putut citi cartea ca pe o contribuţie monografico-biografică, ci ca pe o reinterpretare a unor fragmente din textele lui Emil Cioran, adăugând că „sunt în carte şi lămuriri care ţin strict de biografie, dar sunt obnubilate de un aspect căruia lui Seres îi iese de fiecare dată excelent: descifrarea permanentă a unei intimităţi de o naturaleţe aproape tandră între faptul de viaţă adus în discuţie şi opera cioraniană”. Acest lucru ţine nu doar de inteligenţă şi talent, ci şi de capacitatea de a intra într-o rezonanţă perfectă atât cu omul cât şi cu opera lui Cioran, punctează Miron Beteg. „Este o carte împlinită, despre un om inomplet”, a subliniat acesta.
Alexandru Seres a precizat că nu îl consideră pe Cioran un scriitor enervant, aşa cum spune Miron Beteg, dar recunoaşte că „l-au enervat foarte mult şi chiar l-au scos din minţi unii critici, unii eseişti care au făcut tot felul de afirmaţii despre Cioran, despre viaţa lui”. Enervându-se, a început să cerceteze viaţa scriitorului şi a constatat că multe dintre afirmaţiile făcute de-a lungul vremii sunt, dacă nu total greşite, cel puţin inexacte. Cercetarea i-a luat şase-şapte ani şi s-a concretizat în final în volumul „Cioran, omul incomplet”, carte scoasă la editura Tracus Arte.
Lansarea cărţii lui Alexandru Seres a coincis cu lansarea numărului zece al revistei de cultură Familia, despre care redactorul-şef al acesteia, Mircea Pricăjan, spune că este dedicat în mare parte oraşului, punând Oradea pe harta culturală a României. După o scurtă prezenare a numărului zece al revistei, evenimentul s-a încheiat cu tinerii actori Oana Serena Secară și Ionuț Șerban, care au citit fragmente din textele publicate în acest nou număr.
Trimite articolul
XDebusolarea filozofică dã confuzie.
-
Pierdere de vreme…
-
Da. Cioran este enervant si te scoate din minti, iar cititorul e varza. Bine .ca s-au simtit in largul lor dnii Seres si Beteg
A fost la lansare si chelul mult laudat.
Se facea ca citeste si el (cel putin in pozele revistutei lui bihorel, alea cu cultul personalitatii) asta ca sa para ca pricepe ce e acolo, you know, sa arate ca e mare “entelectual”.
In realitate a ramas dezamagit. Credea ca e vorba de Emil Ciolan…