Aşa cum îi e obiceiul, preşedintele CJ Bihor a cerut ajutoare materiale de la ţara proverbială pentru bogăţia, munţii şi neutralitatea sa. Helveţii o ţin însă pe-a lor. Deocamdată le place doar să interacţioneze amical cu românii vestici. E mai ieftin…
În Bihor e prezentă o delegaţie elveţiană din cantonul St. Gallen, condusă de preşedintele acestui canton, dr. Josef Keller.
Între Bihor şi St. Gallen există un protocol de colaborare semnat în 2006. În aceşti ani, relaţia dintre bihoreni şi elveţieni s-a concretizat printr-o serie de schimburi de experienţă. În ultima perioadă, însă, cooperarea română-elveţiană a fost mai puţin vizibilă, poate şi din cauza alegerilor locale ce s-au derulat anul trecut în cantonul din nord-estul Elveţiei, ce numără 450.000 de locuitori.
Iată obiectivele parteneriatului pentru 2010-2011: transfer de know how în sector de îngrijire paleativă (oncologie); vizită de studiu pentru doctori şi asistente din judeţul Bihor în St. Gallen; transfer de know-how şi schimb de experienţă în domeniul salvamont şi medicină de urgenţă – SMURD; transfer de know how şi schimb de experienţă în domeniul forestier; schimb de elevi între liceele din St. Gallen şi cele din Bihor.
Rugămintea lui Ţîrle
Preşedintele CJ Bihor, Radu Ţîrle l-a rugat pe Josef Keller să aibă în vedere un ajutor material – aparatură medicală – pentru secţia de oncologie a Spitalului Judeţean. Solicitarea lui Ţîrle vine în contextul donaţiilor rotarienilor americani din California – prieteni cu şeful CJ Bihor – atât pentru Spitalul din Beiuş cât şi cele ce se preconizează pentru Spitalul Judeţean şi Spitalul Curteanu din Oradea. De altfel, în Oradea (Nufărul) se va deschide cel mai probabil anul acesta o clinică privată, girată de Fundaţia Rafa condusă de Ţîrle. Aparatura la această clinică va veni tot din SUA.
„Pentru că îşi permit, elveţienii îşi schimbă aparatura medicală frecvent, chiar dacă aceasta funcţionează bine. Aceste aparate de care ei nu mai au nevoie ar putea fi folosite foarte bine la noi”, ne-a spus Ţîrle. Rămâne de văzut însă care va fi atitudinea elveţienilor, de vreme ce ei şi-au exprimat deja preferinţa pentru investiţia în personalul uman. Aşadar, le surâd tot schimburile de experienţă…
„În Bihor avem specialişti foarte buni, care lucrează însă într-un sistem mai mult sau mai puţin funcţional”, consideră Ţîrle. Pe de altă parte, chestionat pe problema ajutoarelor cu tehnică medicală, elveţianul Roman Wüst, secretar general al Ministerului Sănătăţii St. Gallen, a vorbit tot despre pregătirea profesională în vederea prevenţiei bolilor şi a lansat o invitaţie pentru o vizită a personalului medical bihorean la St. Gallen. Deci, nici o promisiune pentru ajutoare materiale.
St. Gallen mai colaborează, încă din 1990, cu cehii din Liberec şi din 1996 cu vecinii maghiari din Hajdu-Bihar.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!