Îl durea sufletul de starea în care se aflau mormintele martirilor beiușeni Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș. Între neputință și intervenție imediată, n-a ezitat să plătească din propriul buzunar pentru refacerea monumentului funerar al celor doi tribuni. Și nu puțin. Acesta este domnul Ioan Degău. Acesta este obolul său la un veac de la jertfa celor doi militanți pentru întregirea neamului românesc”, spune cercetătorul științific Vasile Todinca, în preambulul evenimentului care aduce la Beiuș elitele mediului universitar și pe însuși șeful Academiei Române. Eveniment organizat de fostul șef al Băncii Naționale a României – sucursala Bihor, Ioan Degău, în parteneriat cu Primăria Beiuș.
Vineri, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, se va afla la Beiuș, împreună cu acad. Ioan Bolovan, prorectorul Universității Babeș-Bolyai. Evenimentul e ocazionat de împlinirea a 100 de ani de la eliberarea Vestului țării de sub stăpânirea străină.
Vizita va începe cu un moment de reculegere la mormântul fruntașilor unioniști Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș. Următorul moment se va consuma în Parcul Central, acolo unde oaspeții de onoare vor depune o coroană de flori la monumentul celor doi martiri.
Un alt moment al vizitei președintelui Academiei Române va avea loc la Colegiul Național „Samuil Vulcan”, unde îi vor fi prezentate muzeele instituției-fanion a Beiușului.
Punctul culminant al evenimentului se va desfășura în Sala Mare a Primăriei Municipiului Beiuș, cu începere de la ora 11:00. Aici, academicianul Ioan-Aurel Pop va susține conferința „File din istoria învățământului românesc transilvănean”, iar acad. prof. univ. dr. Ioan Bolovan va prezenta volumul „Martiri bihoreni ai Marii Uniri”, apărut în acest an, sub egida Centrului de Studii Transilvane Cluj-Napoca, coordonatori fiind cercetătorii Ioan Degău și Ioan Laza. Ambii sunt personalități de prim rang ale Bihorului, ale Țării Beiușului.
Remarcându-se, pe lângă activitatea profesională, și ca inițiator, finanțator, coautor și contributor la cinci volume din impunătorul studiu monografic „Beiușul și lumea lui”, Ioan Degău nu mai are nevoie de nicio prezentare. La fel cum și Ioan Laza este cunoscut publicului larg, în primul rând ca director și editorialist la cotidianul Crișana, dar și ca lector univ. dr. la Universitatea Oradea, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării. Contributori la această carte sunt acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, acad. prof. univ. dr. Ioan Bolovan, prof. univ. emerit dr. Viorel Faur, prof. univ. dr. Blaga Mihoc, dr. Vasile Todinca, lector univ. dr. Ioan Laza, dr. Iudita Călușer, dr. Augustin Țărău, dr. Diana Iancu, prof. Ligia Mirișan, dr. Ioan-Sorin Cuc, prof. Cristian Remus Țoța, ec. Ioana Marina Gherman, prof. Rada Sanda Muntean, col. Dionisie Pop. „Martirilor bihoreni ai întregului neam le este dedicat acest volum. Pilda lor ne întărește credința că fără jertfă nimic nu e durabil. Ei aparțin generației care ne-a dat o țară, România Mare”, scrie în argumentul semnat de Ioan Degău și Ioan Laza. La conferința din sala Primăriei Beiuș și-a anunțat prezența și prefectul de Bihor, Ioan Mihaiu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!