Tribunalul Bihor a suspendat măsurile prevăzute în procesul verbal de sancționare și a obligat Inspectoratul Școlar Județean să-i permită tânărului să susțină una dintre probele examenului, desfășurată pe 21 august.
Instanța a observat există o contradicție între pedeapsa primită de elev și prevederile legale și a permis înscrierea liceanului la Bacalaureatul de toamnă pentru „prevenirea unei pagube iminente”.
Măsura a fost luată până la soluționarea pe fond a acțiunii împotriva sancțiunii dispuse împotriva tânărului.
Una spune comisia de examen, alta ministerul
Elevul s-a adresat Justiției după ce, la sesiunea din iulie a Bacalaureatului, a fost sancționat pentru că ar fi schimbat cu alt candidat ciornele de examen. Tânărul a susținut că, la o oră după terminarea probei, a fost rechemat de comisie și i s-a comunicat pedeapsa: „eliminarea din examen, cu drept de înscriere în următoarea sesiune a examenului național de Bacalaureat și cu recunoașterea probelor susținute până la momentul eliminării.”
El a negat acuzația și – potrivit hotărârii Tribunalului, publicată pe portalul Rejust – a explicat că, în timp ce aștepta scanarea lucrării, unul dintre membrii comisiei i-ar fi luat din mână ciorna, „fiind posibil ca, dintr-o eroare, aceștia (membrii comisiei – n.red.) să fi realizat schimbul de ciorne fără să-și dea seama”. Ulterior, a precizat că un alt elev din sală, pe care nu îl cunoștea, i-ar fi luat ciorna din mână.
Pentru că sancțiunea aplicată îi permitea acest lucru, tânărul a încercat să se înscrie la sesiunea din toamnă a Bacalaureatului, pentru a susține examenul la una dintre probe. Însă cererea i-a fost respinsă de Ministerul Educației pe motiv că singura sancțiune prevăzută de lege în caz de fraudă este eliminarea din examen fără dreptul de a participa la următoarele două sesiuni – total diferită de cea aplicată de comisia de examen.
Sancțiune suspendată
În cererea adresată instanței, candidatul a arătat că pedeapsa pe care a primit-o în iulie nu este prevăzută de actele normative în vigoare, deci procesul-verbal de sancționare ar fi ilegal.
„Analizând conținutul actului constestat (…), instanța reține că există contradicție între sancțiunile dispuse și prevederile legale, actul emis fiind aparent nelegal”, a precizat Tribunalul Bihor. Judecătorul de caz a mai observat că liceanului i-a fost refuzată înscrierea la Bacalaureatul de toamnă, deși acest lucru i-a fost permis chiar prin actul de sancționare.
Tânărul a explicat că, din cauza pedepsei pe care o consideră ilegală și netemeinică, îi este „grav periclitat parcursul academic, întrucât creează o întârziere nejustificată în ce privește participarea la concursurile de admitere organizate pentru accesul la învățământul superior”.
Astfel, pentru a preveni producerea unui prejudiciu ce nu ar putea fi reparat dacă, ulterior, actul atacat ar fi anulat, Tribunalul a admis cererea de suspendare a măsurilor dispuse prin procesul-verbal de sancționare și a obligat Inspectoratul Școlar Județean să-l înscrie pe elev la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului. De precizat că legalitatea sau ilegalitatea documentului prin care tânărul a fost pedepsit va fi stabilită într-un proces separat.
Hotărârea Tribunalului Bihor a fost atacată deja cu recurs de Inspectoratul Școlar, dar Curtea de Apel Oradea, instanța în drept să-l soluționeze, nu a stabilit încă un termen de judecată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!