O nouă premieră anunţă Teatrul Regina Maria la Trupa Iosif Vulcan, piesa „Elif şi Ploaia” de Sami Ibrahim, în regia lui Alex Ianăși. Este vorba despre emigranți, lupta pentru supraviețuire, dictatură economică și drepturile omului, o fabulă poetică contemporană, care demască iluzia dreptății politice, vorbește despre raportarea conflictuală la Celălalt și ridică întrebări serioase legate de sistemele de valori după care ne ghidăm, se arată în prezentarea spectacolului.
Sami Ibrahim este un tânăr dramatug şi scenarist londonez, cu o carieră în plină ascensiune. Piesele sale includ titluri precum: „Multiple Casualty Incident”, „A Sudden Violent Burst of Rain”, „Two Palestinians go dogging”, „Metamorfoze”, co-autor cu Laura Lomas și Sabrina Mahfouz, după Ovidiu, „Wind Bit Bitter, Bit Bit Bit Her”, „Iron Dome Fog Dome” și „Force of Trump”. A colaborat și cu Teatrul Almeida ca membru al consiliului de creație, dezvoltând și producând „From the Ground Up”, o piesă de teatru imersiv.
Este câștigător al premiului inaugural Theatre Uncut Political Playwriting cu textul „Two Palestinians go dogging” și a fost nominalizat la Olivier Award for Outstanding Achievement in an Affiliate Theatre. De asemenea, a fost selectat de două ori pe lista scurtă pentru Premiul George Devine.
În prezent, lucrează la proiecte pentru Headlong, Royal Shakespeare Company, English Touring Theatre, precum și la un lungmetraj pentru 2AM / BBC Film.
Regizorul Alex Ianăşi, despre piesa lui Sami Ibrahim: „Textul mi se pare necesar tocmai pentru că trăim într-o societate în care individualismul este principalul imperativ etic, în care Celălalt nu are valoare decât în măsura în care poate reprezenta un mijloc în vederea atingerii profitului. Am ales textul acesta pentru că prezintă condiția imigrantului din două perspective. Cea personală, umană, a fricilor, a torturii date de această situație în care este «ilegal» să exiști într-un loc, a iubirii, a căutării unui «acasă», a modalităților prin care Elif colorează această existență alienantă. Și cealaltă, care este perspectiva politică, a omului care valorează doar atât cât poate produce. A omului ca unealtă de lucru și nimic mai mult. Și mai ales, a unui sistem birocratic construit astfel încât să se asigure că cineva ca Elif nu va putea niciodată obține drepturile necesare pentru a depăși condiția de simplă unealtă de lucru, nu va putea niciodată trăi ca un om.”
Alex Ianăși este absolvent al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (promoția 2021-2024, specializarea Regie de Teatru). Își face debutul în teatru instituționalizat cu spectacolul „Elif și Ploaia”.
„…încerc să fac tot posibilul pentru a crea un teatru util. Un teatru care să nu fie un exerciţiu artistic, artă de dragul artei, evadare din realitate. Ci tocmai, un teatru care să ne oblige să fim prezenţi în realitate. Un teatru care deschide ochii spectatorului, care îl face să se mire şi să se îngrozească de realitatea în care trăim. Un teatru care îl provoacă pe spectator să înţeleagă contradicţiile societăţii noastre astfel încât apoi să se simtă dator să o transforme”, spune tânărul regizor.
Prezentat deja în mai multe festivaluri din ţară, spectacolul său de licență, „Afară, în fața ușii”, a fost prezentat și la Theatre Networking Talents, un festivalul internaţional coordonat de regizorul Bobi Pricop şi dedicat tinerilor regizori. Managerul interimar al Teatrului Regina Maria, Victoria Balint, impresionată de viziunea sa creativă, i-a lansat invitația de a monta la Teatrul Regina Maria în această stagiune.
Premiera spectacolului „Elif şi Ploaia” va avea loc în 21, 22 decembrie, de la ora 19:00, în Sala Transilvania, pentru ambele reprezentaţii biletele fiind deja vândute. Următoarele reprezentaţii vor fi în 21 şi 22 ianuarie.
Din distribuţie fac parte actorii: Anda Tămăşanu (Elif), Carina Bunea (Lily), Ioana Dragoş gajdo (Proprietara), George Dometi (Fiul), Sorin Ionescu (Muncitorul), Denisa Vlad (Femeia), Eugen Neag (Poliţistul), Corina Cernea, Angela Tanko, Giorgiana Coman, Mihaela Gheran (Registratoare).
Scenografia este semnată de Tinatin Gobejishvili, muzica de Ovidiu Iloc şi Lighting design, Vlad Lăzărescu.
„Toți trăim sub același cer. Doar că, sub acest cer, există un nemernic care spune: «Nu sta aici, stai acolo și închide-ți gura»”, spune textul lui Sami Ibrahim.
Citiți principiile noastre de moderare aici!