„Sunt supărat. Ce ar fi spus celelalte instituţii dacă nu i-am fi prins pe făptaşi? Cu toate minusurile provocate de unii poliţişti care înţeleg încă ce se cere de la ei, per ansamblu, s-a dovedit încă o dată că Poliţia e o instituţie mult mai serioasă ca altele. Poliţiştii din BAEST, din Serviciul Judiciar şi Criminalistic, plus colegii de la Timişoara, nu au ştiut ce e odihna până nu au recuperat armele letale. Puşca de tip SADU e atât de puternică încât nu e admisă nici la vânat, ci doar pentru colecţie, iar un glonţ lansat din UCM trece prin zece oameni dacă sunt aliniaţi. Nici nu vreau să mă gândesc la ce pericol au fost expuşi cetăţenii. Armele puteau fi folosite oricând, asupra oricui, şi se vehiculau informaţii că armele ar urma să fie folosite pentru împuşcarea unei personalităţi publice”, a declarat ieri comisarul-şef Liviu Popa, şeful IPJ Bihor.
Dezvăluind că s-a respins propunerea de arest preventiv pe motiv că nu era scris foarte citeţ minutul, nu ora, la care s-a făcut sesizarea instanţei, adică 15:40 sau 15:49, şeful IPJ Bihor a opinat: „E vorba de indivizi periculoşi care acum sunt în libertate, iar controlul la graniţă e mult mai puţin strict după intrarea în UE. Însă în timp ce actul de justiţie în Europa tinde spre celeritate şi simplificare, la noi e altfel. Nu cred că acesta e rolul procedurii penale, se ne agăţăm de chiţibuşuri, scăpând din vedere fondul problemei. Iar îndreptarea unor erori care nu ţin de noi se răsfrâng asupra societăţii. Degeaba ne asumăm rolul de vidanjori ai societăţii, încercând să o izolăm de elementele antisociale, dacă nu există finalitate”.
Arestul, hotel de lux
Impresionat negativ de zelul cu care sunt „căutaţi în coarne” răufăcătorii, Liviu Popa a mai observat, ironic: „Arestul preventiv din cadrul IPJ Bihor arată acum ca un hotel de lux, după noile norme europene. Păcat că nu putem vorbi încă la fel de condiţiile în care lucrează poliţiştii sau în care învaţă copiii în destule şcoli”.
În final, şeful IPJ Bihor a dorit să evidenţieze efortul şi priceperea lucrătorilor BAEST şi a comisarului Gheorghe Sava, care supervizează un domeniu sensibil şi periculos. „Avem şi vânători din categorii profesionale la adăpostul cărora uită că vânătoarea e un hobby, alunecând spre braconaj. Avem poze cu angajaţi din felurite instituţii, dar pe care, bineînţeles, suntem obligaţi să îi ferim de publicitate. Însă îi avem în vizor”, a avertizat Liviu Popa.
„Nu-mi rămâne decât să mulţumesc colegilor poliţişti care au dovedit încă o dată că nu au familie când le-o cere datoria. E prima oară, ca poliţist, când mi-au ţâşnit lacrimile la auzul deciziei magistraţilor”, a mărturisit şi comisarul Sava.
Cristian Horgos
Citiți principiile noastre de moderare aici!