Evenimentul a avut loc vineri, la orele după-amiezii în cadrul Cetății Oradea, unde au fost prezenți atât artiștii, cât și directorul Muzeului Țării Crișurilor, Aurel Chiriac, dar și Președinta Uniunii Artiștilor Plastici, Vioara Bara.
Lucrările au fost expuse în corpul C, în Galeria de artă a Cetății, fiind admirate de zecile de oamenii care le-au admirat și le-au fotografiat.
Ce este HAIKU-ul?
Așa cum explica și Aurel Chiriac, „Haiku-ul este un mod de disciplină spirituală, de antrenare a gândului, a sentimentelor pentru a fi concise, dar expresive”.
Haiku-urile trebuie să conțină cel puțin o imagine sau un cuvânt care să exprime anotimpul (kigo) în care acesta a fost scris. De obicei subiectele se referă la natură, plante, flori, insecte etc. Haiku-ul însoțeste întotdeauna o imagine(care are rolul de a susține textul) pictată în stilul japonez numit „Haiga” și datează din secolele XVI-VII.
Ce spunea Taneda despre Haiku?
Taneda, unul dintre cei mai importanți poeți japonezi al secolului XIX, spunea: „Haiku-ul nu este un țipăt, un urlet, dar nici un suspin, o șoaptă. El este, mai degeabă, respirația profundă a vieții.”
De ce este haiku-ul o provocare?
Pentru artiștii plastici, haiku-ul este o adevărată provocare pentru că totul trebuie esențializat în 2-4 versuri, fiind o formă scurtă de poezie japoneză.
De exemplu, lucrarea Vioarei Bara are în background versurile „Femeile oarbe nu au voie să râdă niciodată, râde, am râs”. Mai mult de atât, acest vernisaj reprezintă întâlnirea dintre est-european și îndepărtata Japonie.
Artiștii care au expus lucrări sunt: Adrian Peter, Adi Judea, Adelina Pasc, Cosmin Durgheu, Costea Constantin, Claudia Peter, Dates Cîmeanu, Dan Hora, Darius Martin, Diana Bohnstedt Gavrilaș, Dorel Găină, Dorin Damaschin, Florina Silvia Iepure, Murányi-Matza Eva, Gabriel Jordan, Horea Sălăgean, Iuhasz Imre, Imre Zoltan, Kati Marton, Liana Corb, Ludovic Zoltan Pongracz, Maria Braun Klosowski, Mădălina Baciu, Maria Bologa, Mihaela Tătulescu, Mircea Dan, Muranyi Mihalyi, Ovidiu Sălăgean, Ovi Pascu, Remus Ilisie, Raluca Emilia Ferchi Avrămuț, Radu Târnovean, Aurel Roșu, Rodica Indig, Ștefan Lipot, Tudor Frâncu, Gheorghe Tirla, Teodora Vlaicu, Terez Matza, Vioara Bara.
Expoziția va rămâne deschisă până în data de 14 aprilie, iar următorul vernisaj, „Artă și revoluție”, va avea loc în data de 12 aprilie.
Mălina-Maria Guler
Citiți principiile noastre de moderare aici!