Teodor Tîrnovean este elev în clasa a VII-a la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea. Acasă la Teodor arta e pretutindeni, părinţii săi fiind artiştii plastici Mihaela Tătulescu şi Radu Tîrnovean.
[eadvert]
La Concursul naţional de arhitectură, arte plastice şi literatură scurtă „Povestiri din Urbea Veche” Teo a aplicat la secţiunea film/foto cu un filmuţet în care se construieşte din piese lego o casă ţărănească cu cerdac, fotografiind fiecare poziţie a pieselor.
Concursul, ajuns la a XIII-a ediție, s-a adresat celor două niveluri de școlarizare: gimnazial și liceal și a vizat elevii din licee vocaţionale de artă şi arhitectură ˗ școli de învățământ de masă ˗ cluburi/cercuri ale copiilor. Elevii au fost invitați să transpună într-o formă artistică proprie –arte vizuale sau literatură– o secventa ideală caracteristică spatiului arhitectural, ca peisaj urban în mijlocul căruia trăim.
Tema acestei ediții a fost „Foişorul, spaţiul verde al casei”, unul dintre cele mai fascinante spaţii semideschise ale arhitecturii românești.
„Așezat cel mai adesea la fața casei cu pridvor (dar și la cea fără pridvor), având un puternic caracter monumental asupra volumetriei acesteia, foișorul este prezent în toate regiunile, atât la casa țărănească cât și la cea boierească sau la palatele domnești. Foișorul devine loc de odihnă, de intimitate, de visare dar și de o grandioasă ospitalitate, fiind – după cum avea să afirme în studiile sale arhitectul Constantin Joja – «salonul de vară al țăranului și la fel al boierului, care s-a putut lipsi de pridvorul total dar rareori de foișor»”, se arată în descrierea temei.
S-a putut participa cu lucrări de arhitectură, design ambiental, scenografie, lucrări de artă plastică şi decorativă, lucrări de artă fotografică sau film. Concursul este înscris în CAEN la categoria proiectelor culturale fără finanţare din partea Ministerului Educaţiei şi este organizat de Ordinul Arhitecţilor din România F.T. Muntenia Vest.
Cu filmuleţul cu piese lego, Teodor Tîrnovean a câştigat Premiul special al Juriului la secţiunea film. Teo a mai făcut un filmuleţ şi în clasa a V-a, „Tezeu şi Minotaurul” pentru disciplina opţională Mituri şi legende a profesoarei de limba romană Lup Octavia, de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, un dascăl care îşi implică elevii în proiecte de grup, motivându-i să fie creativi.
Teodor a învăţat singur să folosească programul Adobe Premiere. A absolvit şi cursul de iniţiere în fotografie sub îndrumarea artistului fotograf Ovi D. Pop. Încurajat de părinţii săi, experimentează şi fură meserie pas cu pas, deseori ajutând la montarea filmuleţelor expoziţiilor curatoriate de cei doi artişti plastici. E un început de drum pentru un tânăr pasionat şi implicat încă de pe băncile şcolii.
Trimite articolul
XFelicitari lui Teo si parintilor,care banuiesc ca ii calauzesc pe un drum frumos.