Elevii si profesorii vor sta acasa pe 5 octombrie, de Ziua Mondiala a Educatiei 2023. Școlile și grădinițele vor fi închise în această zi.
[eadvert]
5 octombrie este o zi liberă cuprinsă inclusiv în contractul colectiv de munca pentru învățământul preuniversitar.
„În ziua de 5 octombrie 2023 — Ziua internațională a educației și în zilele nelucrătoare/de sărbătoare legală prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri”, prevede și ordinul privind structura anului școlar 2023—2024.
În unele țări, în această zi este celebrată și Ziua Internațională a Profesorului, o zi specială pentru aprecierea cadrelor didactice. În țara noastră, Ziua Mondială a Educației este marcată distinct de Ziua învățătorului, care este celebrată pe 5 iunie – începand cu anul 2013, fiind introdusă pentru prima dată în structura anului școlar 2013-2014.
În acest an, 5 octombrie – Ziua Mondială a Educației – pică într-o zi de joi. Prin urmare, elevii și profesorii vor avea o zi liberă, fără școală, în mijlocul săptămânii. Apoi, după alte trei săptămâni de școală, elevii vor intra în prima vacanță din acest an școlar. Este vorba despre vacanța din octombrie, care marchează finalul Modului 1 de învățare.
La fel ca anul trecut, toți elevii vor avea vacață în perioada 28 octombrie 2023 – 5 noiembrie 2023. La data de 6 noiembrie 2023 începe Modulul 2 de învățare, care va avea 7 săptămâni.
Ziua educației bihorene
La Oradea, Ziua Mondială a Educației va fi marcată printr-un eveniment inedit. Sub genericul Zilei Educației Bihorene, în jur de 900 de cadre didactice vor participa la workshopuri în domeniul IT.
Evenimentul se va derula joi, 5 octombrie, între orele 9:00 și 15:30, și va conține sesiuni de workshop de câte o oră și jumătate, urmate de 10-15 minute de întrebări și răspunsuri. Atelierele de lucru vor avea loc în săli puse la dispoziție de colegiile „Emanuil Gojdu” și „Mihai Eminescu” din Oradea, partenere în proiectul derulat de Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Casa Corpului Didactic Bihor.
Cele două colegii vor asigura și echipe de profesori lectori alături de alți profesori din țară și suport logistic.
„Profesorii lectori sunt profesori cu experiență de formatori în noi metode de pedagogie care integrează și competențe digitale, precum și ecosistemul digital din sala de clasă”, a spus inspectorul Florin Negruțiu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Bihor.
Potrivit acestuia, workshop-urile din cadrul evenimentului sunt lecții demonstrative pentru majoritatea disciplinelor predate (limba și literatura română, matematică, limba engleză, fizică, biologie, chimie etc), susținute de 13 profesori ambasadori în educație digitală. Aceștia le vor oferi cadrelor didactice participante exemple de instrumente necesare pentru a crea și implementa lecții digitale captivante și eficiente.
Trimite articolul
XDe ziua muncii nu se munceste, de ziua educatiei nu ne educam… are sens! Ce mai urmeaza?