Un număr mare de copii au fost provocaţi să discute despre dispariţia de minori şi au aflat cum se pot proteja, prin acţiuni speciale demarate de poliţiştii de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii. Opiniile copiilor sunt pe cât de surprinzătoare, pe atât de mature.
În mod absolut original, în funcţie de vârstă copiii au fost provocaţi de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi colegii lor de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor la concursuri de eseuri și desene cu mesaj preventiv, dar şi cu dezbateri interesante.
De marţi începând şi până vineri, 26 mai, poliţiştii de la CAPC au dorit să sensibilizeze elevii, părinţii, profesorii şi opinia publică în legătură cu dispariţiile voluntare în rândul copiilor. Miercuri după-amiază, la Orășelul Copiilor din Oradea, poliţiştii CAPC s-au întâlnit cu părinţii şi copii şi au discutat împreună despre probleme ca părăsirea voluntară a domiciliului de către minori, recomandări pentru a preveni fuga de acasă, paşi de urmat în caz de dispariţie a copilului, importanţa propriilor atitudini în reducerea riscului victimal, ce trebuie să ştie copiii pentru a fi pregătiţi în cazul în care se rătăcesc sau se pierd.
Poliţiştii au distribuit materiale preventive realizate pe acestă temă de către Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual – FOCUS şi Inspectoratul General al Poliţiei Române. Şi tot miercuri, la sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor a avut loc o masă rotundă la care au participat reprezentanți ai instituției de protecție a copilului, polițiștii CAPC, dar şi polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Bihor, pentru a analiza unele aspecte legate de cauzele dispariţiilor, factori favorizanţi, cazuri concrete, măsuri de prevenire.
Şi la gimnaziu
Tot pentru a marca Ziua Internațională a Copilului Dispărut, polițiștii de prevenire bihoreni s-au întâlnit cu elevii din clasele V- VIII de la Liceul Teologic Greco- Catolic „Iuliu Maniu” Oradea, care au fost provocați să participe la un concurs de eseuri și desene cu temă incitantă: „De ce pleacă de acasă unii copii?”. În sala de festivități a şcolii au fost premiaţi 30 de elevi implicați creativ în concurs. Acesta s-a dovedit a fi foarte atractiv pentru elevi, care au realizat compuneri prin care au demonstrat că au acumulat informaţiile transmise pe parcursul anului de polițiștii bihoreni.
Elevii au primit şi insigne cu floricele de „Nu-mă-uita”, floarea care simbolizează copilul dispărut. Înarmaţi şi cu alte materiale de informare de la poliţişti (care au utilizat 100 de afişe, 1.000 de pliante şi broşuri şi alte materiale promoţionale cu tematică adecvată), copiii de la această şcoală au primit din partea polițiștilor misiunea de a-i informa pe cei apropiați despre semnificaţia acestei zile şi despre existenţa numărului gratuit 116.000 – numărul unic european pentru sesizarea dispariţiilor de copii.
Poliţiştii de prevenire bihoreni anunţă că vor continua acţiunile de informare a minorilor pentru evitarea comportamentelor delictuale, dar şi pentru adoptarea unor măsuri de autoprotecţie, în centrele de plasament şi casele de tip familial din Bihor, aflate în subordinea D.G.A.S.P.C. Bihor.
De ce pleacă copiii de acasă? Eseu
Facebook-ul, cea mai populară rețea de socializare din lume, este utilizată de majoritatea tinerilor din ziua de azi. Sara, o fată serioasă și silitoare, în vârstă de paisprezece ani, își petrece timpul liber socializând cu diverse persoane din mediul virtual.
Aceasta are un grup de prieteni pe care i-a cunoscut pe Facebook, în diferite fan-cluburi pentru anumiți artiști și vorbea constant cu ei, până când a avut parte de o experiență extrem de neplăcută, care a determinat-o să își schimbe părerea despre internet și a transformat-o totodată și într-o persoană mai înțeleaptă. Aceasta a acordat un interviu unui post de televiziune cu o audiență foarte mare și a povestit întâmplarea.
– În urmă cu câteva luni, mi-am făcut două prietene pe Facebook, cu care am ținut constant legătura, până când una dintre ele m-a anunțat că face cu familia o excursie în Sibiu, orașul în care locuiesc eu, precizând faptul că i-ar plăcea să ne întâlnim. Fiind bune prietene, am stabilit să ne vedem, însă nu le-am spus nimic părinților, deoarece sunt foarte protectori și nu mi-ar fi dat voie să merg.
– Ce s-a întâmplat după?
– În după-amiaza în care urma să mă întâlnesc cu Maria, prietena mea virtuală, am mers într-un parc puțin mai retras, în care am stabilit să ne vedem. Când am ajuns, am dat peste un domn mai în vârstă, care era lângă o mașină cu geamuri fumurii și s-a prezentat ca fiind tatăl Mariei. Părându-mi suspect, am spus că merg la toaletă, iar după ce m-am îndepărtat, am sunat la poliție. Când echipajul a ajuns, bănuielile mi-au fost confirmate. Acesta era un traficant de copii, care își atrăgea victimele cu ajutorul altor minori.
– După această experiență urâtă, ai vreun mesaj pentru tinerii de vârsta ta?
– Da! Aveți grijă cu cine comunicați și nu le ascundeți părinților voștri nimic. Aceștia vă vor doar binele!
NEGRITA REBECA Cls. VI B, Lic. Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Profesoară : Ilaș Emilia
Citiți principiile noastre de moderare aici!