Cei aproximativ 90.000 de elevi din județul Bihor încep astăzi cursurile cu prezența fizică la clase, după ce CJSU a aprobat în cadrul ședinței de vineri, în contextul începerii noului an școlar, scenariile de funcționare a unităților din învățământul preuniversitar pentru intervalul 13 – 19 septembrie, de la nivelul județului Bihor.
[eadvert]
„Tot în contextul începerii anului școlar, festivitățile de deschidere vor fi organizate doar în exterior, cu purtarea obligatorie a măștii de protecție și fără ca durata acestora să depășească 1,5 ore”, a anunțat inspectorul general Horea Abrudan, în cadrul unei conferințe de presă.
Pregătirile pentru noul an școlar au început în urmă cu câteva săptămâni, potrivit prefectului de Bihor Dumitru Țiplea. Spre deosebire de anul trecut, începând cu noul an școlar, școlile vor intra în scenariul roșu după ce se depășește incidența de 6 la mie.
Astfel, în conformitate cu Ordinul comun al Ministerului Educației nr. 5.196/2021 și al Ministerului Sănătății nr. 1.756/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică, scenariile de funcționare ale unităților de învățământ sunt următoarele: Scenariul 1 – la o incidență mai mică de 6 cazuri la mia de locuitori, activitatea în unitățile de învățământ se desfășoară cu prezența fizică, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție; Scenariul 2 – la o incidență mai mare de 6 cazuri la mia de locuitori, modalitatea de desfășurare a activității va fi propusă de Consiliul de Administrație al fiecări unități de învățământ și poate fi cu prezență fizică sau în sistem on-line, cu excepția elevilor din învățământul special. În acest an școlar, datorită variantei Delta a virusului Sars – CoV – 2, în momentul în care un elev sau un profesor va fi confirmat pozitiv, toată clasa își va suspenda cursurile, pentru o perioadă de 14 zile, indiferent de incidență.
„Acum cu varianta Delta e nevoie de mult mai puțin timp pentru a-i contamina pe ceilalți”, a precizat șefa DSP Bihor, Daniela Rahotă.
Elevii se vor putea întoarce fizic la școală fie după expirarea celor 14 zile, fie după a 8-a zi, cu condiția ca aceștia să se testeze pentru Covid-19 și rezultatul să fie negativ.
Campanie de vaccinare
Odată cu începerea noului an școlar debutează și campania de vaccinare în școli, care se va desfășura timp de două luni, până pe 15 noiembrie. În județul Bihor, doar 46% dintre cadrele didactive s-au vaccinat și doar 1.180 dintre elevii eligibili. “Vom demara acțiunile privind campania de vaccinare a elevilor eligibili, 12-18 ani, împreună cu familiile acestora și personalul din instituțiile de învățământ.
Vaccinarea copiilor este opțională nu obligatorie, dar subliniem importanța deciziei de a vaccina copiii, pentru că numai așa vom putea asigura acea imunitate colectivă de care se vorbește și care categoric va proteja copilul de tot ce înseamnă evoluție și complicații în cazul unei infectări și îmbolnăviri cu virsului Sars-CoV-2”, a declarat medicul șef al Direcției de Sănătate Publică Bihor, Călin Sonea, în cadrul conferinței de presă.
Informează părinții
Acesta a precizat că DSP și Inspectoratul Școlar au început deja o campanie de informare a părinților, cu privire la vaccinarea împotriva virsului Sars -CoV – 2.
„Am primit peste 90 de întrebări în scris, de la diferite unități de învățământ din județ, venite de la părinți. Am răspuns întrebărilor online, până săptămâna viitoare vom realiza un material complex, pe care îl vom transmite tuturor părinților și tuturor școlilor, cu aceste clarificări legat de vaccinarea copiilor”, a subliniat medicul. El a adăugat și că în campanie sunt implicate cadre medicale cu experiență.
“Echipele mobile care vor vaccina copiii, familiile și cadrele didactice, sunt aceleași persoane care au vaccinat din ianurie până în prezent, sunt cadre medicale competente. În județul Bihor nu s-a făcut nicio greșeală din punct de vedere al actului vaccinator”, a precizat reprezentantul DSP.
Școlile, pregătite pentru scenariul roșu
Potrivit prefectului Dumitru Țiplea, probabilitatea ca școlile din Oradea să intre în scenariul roșu este mică. “Incidență de peste 6 la mie am avut pentru doar noiembrie 2020 și în 2021 pentru o scurtă perioadă”, a subliniat prefectul.
În cazul în care se ajunge acolo însă, școlile sunt pregătite, potrivit inspectorului general.
„Avem achiziționate tablete și distribuite unităților de învățământ, iar prin fonduri europene majoritatea primăriilor sunt în curs de achiziționare de echipamente IT și tablete” a precizat Horea Abrudan.
Prefectura a anunțat că hotărârea CJSU va fi actualizată după fiecare vacanță școlară, înainte de reluarea cursurilor sau ori de câte ori este nevoie, pe baza scenariilor actualizate în funcție de evoluția epidemiologică și pe baza criteriului privind rata incidenței cumulate la nivelul fiecărei localități, respectiv numărul total de cazuri noi în ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.
Cele mai multe cazuri de COVID-19 din Bihor, la persoane cu vârsta sub 50 de ani
Citiți principiile noastre de moderare aici!