Elevul sau părintele are dreptul de a contesta rezultatele evaluărilor de la clasă, solicitând învăţătorului sau profesorului să le justifice în termen de cinci zile de la comunicare, potrivit Regulamentului de organizare a unităţilor din preuniversitar, publicat în Monitorul Oficial.
Potrivit regulamentului, elevii şi părinţii, tutorii sau susţinătorii legali ai acestora au dreptul să fie consultaţi şi să-şi exprime opţiunea pentru disciplinele aflate în oferta educaţională a unităţii de învăţământ, în concordanţă cu nevoile şi interesele de învăţare ale elevilor, cu specificul şcolii şi cu nevoile comunităţii locale/partenerilor economici.
Profesorii nu au voie să agreseze fizic sau verbal elevii, care – la rândul lor – răspund pentru abateri de comportament. Dascălii trebuie să dovedească o ţinută morală demnă. Acestea sunt doar câteva dintre prevederile cuprinse în document.
Noul Regulament școlar permite elevilor şi părinţilor să conteste rezultatele evaluărilor de la clasă, solicitând învăţătorului sau profesorului să le justifice în termen de cinci zile de la comunicare. În cazul în care rezultatul nu este mulțumitor, pot cere reevaluarea directorului unităţii de învăţământ- în cazul lucrărilor scrise.
„Pentru soluţionarea cererii de reevaluare, directorul va desemna două cadre didactice de specialitate, din unitatea de învăţământ, care nu predau la clasa respectivă şi care vor reevalua lucrarea scrisă. Media notelor acordate separat de cele două cadre didactice este nota rezultată în urma reevaluării. În cazul învăţământului primar, calificativul este stabilit, prin consens, de către cele două cadre didactice. În cazul în care diferenţa dintre nota iniţială, acordată de cadrul didactic de la clasă şi nota acordată în urma reevaluării, este mai mică de un punct, contestaţia este respinsă şi nota acordată iniţial rămâne neschimbată. În cazul în care diferenţa dintre nota iniţială şi nota acordată în urma reevaluării este de cel puţin un punct, contestaţia este acceptată. Calificativul sau notele obţinute în urma contestaţiei rămân definitive”, mai este stipulat în Regulament.
Fără date personale
Totodată, elevii sau părinţii au dreptul să-și exprime opțiunea pentru disciplinele din oferta educațională a unităţii de învăţământ, în concordanţă cu nevoile şi interesele de învăţare ale elevilor, cu specificul şcolii şi cu nevoile comunităţii locale/partenerilor economici. Tot potrivit regulamentului, școlile nu pot face publice date personale, sau notele elevilor.
Totodată, noul document interzice profesorilor din învățământul preuniversitar să aibă acțiuni ce vor afecta imaginea elevului, viaţa intimă, privată şi familială a acestuia. Noile reglementări prevăd că profesorii trebuie să aibă un comportament și o vestimentație decentă. Mai mult, aceștia au obligația să sesizeze instituțiile statului în legătură cu orice încălcări ale drepturilor copilului, inclusiv în legătură cu aspecte care îi afectează demnitatea, integritatea fizică şi psihică.
În ceea ce privește elevii, acestora le este interzis să se implice în acțiuni de protest ce afectează desfășurarea cursurilor. Ei nu au voie să aducă în școli materiale care să incite la violență, sau au un caracter obscen. Cei care se vor abate de la regulament vor fi sancționați cu pedepse ce încep de la observație, până la exmatriculare – toate aceste sancțiuni sunt comunicate, în scris, părinților.
Consiliere profesională
Regulamentul mai prevede că unităţile de învăţământ sunt obligate să asigure elevilor servicii complementare cum ar fi: consilierea în scopul orientării profesionale, consilierea psihologică şi socială, prin personal de specialitate. La începutul fiecărui an şcolar, pe baza metodologiei aprobate prin ordin comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii, se realizează examinarea stării de sănătate a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor.
Tot în regulament este prevăzut că elevii au dreptul la tarife reduse cu 75% pentru accesul la muzee, la concerte, la spectacole de teatru, de operă, de film şi la alte manifestări culturale şi sportive organizate de instituţiile publice. De asemenea, elevii din învăţământul obligatoriu, profesional şi liceal de stat, particular autorizat/acreditat beneficiază, pe tot parcursul anului calendaristic, de tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun, de suprafaţă, naval şi subteran, precum şi pentru transportul intern auto, feroviar şi naval.
Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ, decontează elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu, cheltuielile de transport, pe bază de abonament, în limita a 50 km, în conformitate cu prevederile legale. De aceeaşi facilitate beneficiază şi elevii care locuiesc la internat sau în gazdă, cărora li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a opt călătorii dus-întors pe semestru.
Citiți principiile noastre de moderare aici!