Oamenii legii au desfăşurat aici câteva acţiuni ce se înscriu în seria activităţilor preventive ce vizează creşterea gradului de siguranţă în instituţiile şcolare bihorene.
Copiii de gimnaziu, dar şi cei de liceu au fost informaţi, pe înţelesul lor, despre pericolele pe care îl poate prezenta internetul. Poliţiştii de la Prevenire le-au explicat minorilor despre riscurile mediului virtual dând exemple, dar şi măsuri de protecţie pentru momentele când sunt în mediul online.
Discuţiile deschise de poliţişti au avut şi de această dată priză la elevi, care s-au implicat în dezbateri despre avantajele şi pericolele spaţiului virtual.
Copiii de gimnaziu şi liceu au fost de asemenea provocaţi la discuţii privind violenţa în spaţiul şcolar şi urmările ei nefaste. Nici subiectul despre siguranţa bunurilor nu a fost uitat de poliţişti, care le-au spus tinerilor de gimnaziu şi liceu cum se pot feri de la a deveni victime ale hoţilor de buzunare, ale celor care fură din locuinţe, maşini sau care sunt chitiţi pe telefoanele mobile.
Cei 180 de copii au fost implicaţi şi în discuţii şi într-un joc menit să le testeze noţiunile despre siguranţa rutieră.
Şi portret robot
Şi la sala festivă de la sediul Poliţiei Bihor poliţiştii de proximitate şi de la Prevenire au avut joi o activitate aparte, cu elevi şi profesori din 13 licee bihorene, anul trecut, în mai multe proiecte şi campanii organizate de poliţiştii de prevenire şi cei de proximitate.
Şirul multiplelor activităţi derulate de poliţiştii de prevenire din această primă săptămână de şcoală din 2013 se încheie azi (vineri, 18 ianuarie a.c.). În jurul orei 11:00, la Colegiul Tehnic „Andrei Şaguna” din Oradea, poliţiştii de la Prevenire vor lansa discuţii cu elevii, pe tema „Nu lăsa violenţa să te transforme într-un infractor”.
La ora 12:00, lăzărenii din Oradea vor fi protagoniştii unei întâlniri speciale, la Poliţia Bihor, din Parcul Traian. Tinerii de la „Aurel Lazăr” vor fi angrenaţi de către poliţiştii de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi poliţiştii Serviciului Criminalistic, la două acţiuni speciale: „Adolescentul în ipostaza de martor al infracţiunii” şi „Portretul robot – un aliat în combaterea criminalităţii” – aceasta din urmă urmând a fi condusă de reputatul inspector de poliţie Florin Lăzău, specialist portretist în cadrul Serviciului Criminalistic al Poliţiei Bihorene.
Liceenii de la Lazăr vor fi încurajaţi să afle rolul martorului în procesul penal, vor vorbi despre obligativitatea civică pentru depunerea mărturiei, tipuri de martori şi despre ce pot ei fiecare pentru a preveni criminalitatea în spaţiul unde trăiesc. Poliţiştii îi vor învăţa pe liceeni, în timpul acestui rol, despre aspectele care trebuie reţinute pentru identificarea şi prinderea autorilor unei infracţiuni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!