Ideea a fost făcută publică miercuri, de către viceprimarul Biro Rozalia. La o conferinţă de presă, Biro a transmis ziariştilor prezenţi că grupul de consilieri UDMR au de gând să introducă această iniţiativă pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local, joi, 10 februarie. Grupul de consilieri UDMR nu au pus însă problema pe masa din Consiliul Local, dar nici nu au renunţat la iniţiativă deocamdată.
Vor cere apoi bani
Biro a relatat că s-au făcut şi calcule şi că anual, în jur de 3.650 de elevi, din clasele I şi a V-a ar urma să fie trimişi la analize, la spitalul în discuţie. Dacă iniţiativa s-ar vota, ar fi nevoie de circa 110.000 de euro, pentru efectuarea examenului oftalmologic, coproparazitologic şi hemogramă. “Am făcut un calcul aproximativ şi analizele medicale pentru cei 1.811 de copii de clasa I şi 1.834 de copii de clasa a V-a înscrişi în anul şcolar 2010-2011 ar costa circa 100.000-110.000 euro”, a transmis jurnaliştilor viceprimarul Biro.
Se pare că iniţiatorii s-au gândit în avans şi la modalitatea de susţinere financiară a acestei iniţiative, Biro declarând ziariştilor că, pe lângă o ofertă a Serviciului Maltez care s-ar angaja să presteze controalele oftalmologice în mod gratuit, pentru plata celorlalte analize ar urma demersuri pe lângă Casa de Asigurări de Sănătate Bihor, în speranţa obţinerii unor decontări.
De menţionat că iniţiativa apare acum, la scurt timp de când laboratorul de la Curteanu a obţinut certificare ISO, care îi permite de acum încolo să funcţioneze în contract cu CAS Bihor.
Prin şcoli
Dacă iniţiativa ar deveni hotărâre de consiliu local, puştii dintr-a V-a şi a-I-a ar fi obligaţi probabil să meargă la analize cu directive de la şcoală, fiindcă unităţile de învăţământ sunt tutelate tot de Municipalitate, ca şi spitalele orădene. Cum analize gratuite, prin CAS, se fac doar pe bază de trimitere de la medicul de familie ori specialist, e posibil ca în acest caz să fie băgaţi pe fir medicii şcolari – tutelaţi tot de Municipalitate – , pentru prescrierea trimiterilor la analize.
Dreptul de a alege
Rămâne de văzut dacă consilierii locali vor vota această iniţiativă la următoarea şedinţă.
Cert este că în prezent la Oradea funcţionează în jur de 17 laboratoare medicale, de spital, ambulatorii de stat şi private, dintre care 11 au contract cu CAS Bihor, astfel că orădenii au dreptul de a alege, conform legislaţiei în vigoare privitoare la dreptul asiguraţilor, unde să şi facă analize şi unde să se trateze.
JB-O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!