Abia întorşi din vacanţa intersemestrială, elevii din clasele a XII-a trebuie să pună burta pe carte pentru că, peste o săptămână vor susţine prima probă orală la examenul de bacalaureat.
Din anul şcolar 2009/2010, examenul naţional de bacalaureat se desfăşoară în două etape. În prima fază, elevilor le vor fi evaluate, prin verificări orale, competenţele de comunicare în limba română, în limba maternă, după caz, şi într-o limbă străină.
Elevii vor promova jumătate din probele de bacalaureat, chiar dacă aceştia ştiu sau nu ceva. La probele de limbă română, limbă străină şi la proba de competenţe digitale e suficientă prezenţa. Candidaţii la examen nu vor fi declaraţi admişi sau respinşi, ei vor primi certificate de competenţe. Chiar şi elevii care vor obţine zero puncte, vor promova examenul primind nivelul începător intrând astfel la probele scrise.
Calendar
În faza a doua, elevii vor susţine probele scrise. Dacă până acum notele de la oral influenţau nota finală a examenului de bacalaureat, de acum însă nota finală a bacalaureatului va fi media aritmetică a celor trei probe scrise.
Primele probe orale vor debuta luni, 15 februarie, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. A doua probă a bacalaureatului va fi susţinută în 17-19 februarie şi se referă la evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare în limba maternă. De asemenea, din 19 până în 29 aprilie, elevii vor fi testaţi dacă ştiu să utilizeze calculatorul. Ultima evaluare orală, a competenţelor lingvistice într-o limbă modernă, este programată în perioada 31 mai – 4 iunie.
Elevii din ultimul an de liceu vor încheia cursurile în data de 11 iunie. Probele scrise vor începe în 28 iunie cu limba şi literatura română, vor continua în 29 iunie cu limba şi literatura maternă (acolo unde este cazul), iar în 30 iunie vor susţine proba obligatorie a profilului. În 2 iulie elevii vor susţine proba la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele vor fi afişate în 4 iulie. Tot atunci se vor depune şi contestaţiile. Acestea vor fi soluţionate în zilele de 6-7 iulie, iar rezultatele vor fi afişate pe 8 iulie.
Cei care nu vor promova examenul în prima sesiune mai au o şansă. Sesiunea de toamnă se va desfăşura în perioada 23 august – 8 septembrie.
Certificate recunoscute
Modelele de subiecte şi grilele de evaluare au fost postate pe site-ul Ministerului Educaţiei.
Inspectorul şcolar general Dorel Luca aminteşte că „toţi cei care au obţinut un certificat de competenţe digitale, gen European Computer Driving Licence, ori certificat de competenţe lingvistice trebuie să depună o cerere la secretariatul şcolii unde vor susţine examenul de bacalaureat, împreună cu o copie legalizată a respectivei diplome”. În acest fel, elevii care deţin aceste certificate nu vor mai fi nevoiţi să susţină probele respective.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!