Elevii de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna” din Oradea, coordonați de prof. Mirela Tanc, au intrat în direct, prin Zoom, în cea mai mare lecție virtuală transmisă în direct pe canalul de YouTube al Aspire Teachers, https://www.youtube.com/c/AspireTeachers/live. Ei au obținut acest privilegiu în urma câștigării concursului din ediția anterioară a proiectului, alături de alte două școli din țară. Concursul a constat în identificarea cuvântului „Libertate”, scris în codul Morse în lecția „Educație la înălțime” de la Memorialul Sighet. Pentru că libertatea interioară e ceea ce nu a putut îngrădi regimul comunist instaurat cu forța în România postbelică, iar oamenii au continuat să își transmită mesaje, poezii, încurajări, prin lovituri în pereții reci ai închisorii. Alături de prof. Mirela Tanc, au intrat în direct Turcu Daniela Mihaela, de la Liceul Tehnologic „Edmond Nicolau” Brăilași, Geanina Oprea, de la Colegiul Național „Mircea Cel Bătrân” Râmnicu Vâlcea. Gazda lecției a fost Cristina Dudan, profesoară de biologie la Colegiul Național „Radu Negru” din Făgăraș, alumnă Aspire Teachers și laureată Merito.
Interviu cu Andreea Esca
Lecția a prilejuit interviuri cu invitații: Ștefan Câlția – pictor și fondator Asociația Sătească Șona Noastră, Andreea Esca – prezentatoare TV, Alina Zară-Prunean – fondatoarea Muzeului de Pânze și Povești din Mândra, Alina Pătru și Radu Bârlă – de la Asociația Renascentis. „A fost o lecție în care elevii au învățat despre tradiții și patrimoniu cultural, au descoperit cum putem da viață caselor, păstrând obiceiurile locale și istoria lor. Dar și cum țesăturile vechi, de zeci de ani, pot fi aduse la viață, iar datorită lor, numele țării noastre poate să facă înconjurul lumii. Educație la înălțime este primul proiect național care dă viață obiectivelor de dezvoltare durabilă prin lecții live, transmise cu drona din diferite regiuni ale României, de către profesori locali.
[eadvert]
Proiectul național este susținut de Departamentul de Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României și dezvoltat în parteneriat cu Aspire Teachers și Asociația Cartierul Creativ Carolina”, explică prof. Mirela Tanc.
Lecția din cadrul proiectului național a avut ca temă obiectivul de dezvoltare durabilă „Orașe și comunități durabile”. Ora în direct a inclus filmări cu drona din Țara Făgărașului, copiii având ocazia să reflecteze la modul în care oamenii pot să valorifice potențialul patrimoniului și al resurselor naturale, pentru dezvoltarea unei comunități durabile.
„Este o bucurie pentru noi să le putem oferi tuturor copiilor un cadou pentru 1 iunie, o experiență educațională unică, dintr-un alt loc de poveste din România, unde aceștia pot înțelege mai clar principiile din spatele Obiectivului de Dezvoltare Durabilă – 11 Orașe și comunități durabile. Acestea sunt adevăratele moșteniri pe care le lăsăm generațiilor viitoare”, transmite László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă. Copiii au văzut imagini inedite despre o comunitate în care zestrea culturală nu este doar admirată ca o piesă de decor, ci este integrată în viața de zi cu zi. „Lecția îi va ajuta pe elevi să reflecteze la importanța identității culturale pentru dezvoltarea durabilă a unei comunități”, a spus profesoara de biologie Cristina Dudan, gazda transmisiunii în direct.
Proiectul național „Educație la înălțime” este susținut de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României și este dezvoltat de inițiatorii Marius Toader și Adrian Robe, în parteneriat cu Aspire Teachers și Asociația Cartierul Creativ Carolina. Printre obiectivele proiectului sunt: să familiarizeze elevii și profesorii cu obiectivele de dezvoltare durabilă, într-un mod ce pune în valoare resursele României și competențele de secol XXI, să creeze lecții interactive centrate pe elev, cu ajutorul celor mai noi tehnologii și să ofere materiale corelate cu programa școlară, accesibile tuturor profesorilor, chiar și după încheierea transmisiunilor live.
În anul 2015, în cadrul summitului ONU de la New York, a fost adoptată Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. Prin acest document, ONU a oferit o agendă universală cu 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) clare și cuantificabile, pentru eradicarea sărăciei extreme, combaterea inegalităților, a injustiţiei şi protejării planetei până în anul 2030. În România, Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă au fost transpuse în Strategia națională pentru dezvoltarea durabilă a României 2030, a cărei implementare este coordonată de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.
Trimite articolul
XScoalaOltea Doamna cea maiperversa scoaladinOradease cere si acuma fondul clasei care este interzis prinlege,se cere si acuma mici atentii pt profesori care este interzis pri lege,da se cere celor care termina,ce spuneti de suma de 250ron per copil?atata au hotarat unii sa se adune,ce spuneti?daca vretidovezivile pun la dispozitie,rusine ,rusine sa va fie
-
Doar figuri si mofturi.
Cadrele didactice ii formeaza si pe copii sa fie fitzosi, cu mofturi, cu pretentii, insuflandu-le chestii de genul cum ca ar fi deosebiti sau speciali.
Totul cu mare acceptare si sustinere din oartea parintilor, de obicei familii cu venituri peste medie, potente si cu tot felul de conexiuni in lumea “buba” a orasului.
Acum vreo 10 ani, diriginta de la o clasa de a 8-a, de ziua de 8 Martie, i-a inmanat unei mamici ce era sefa comitetului de parinti pe clasa o hartiuta pe care era scrus numele si modelul ultimei aparitii in materie de telefon mobil inteligent.
A sugerat ca nu are nevoie de nici un altfel de cadou.
Iar parintii s-au ececutat, deja fiind obisnuiti cu fondul clasei, fondul scolii, cadou la doambe de 1 si 8 Martie sau de zile onomastice si de nastere.
Au pus mana de la mana si au adunat mai mult de 3000 de lei (atunci), i-au implinit visul respectabilei profesoare si diriginte.
Cum e turcu, asa-i pistolu’!
Asa profesori, asa parinti, asa elevi.
Ora asta prezentata in articol nu se putea tine in aer liber decat daca aveam si niste oameni.platiti care sa o filmeze din inaltul cerului cu drona !!
Si atunci nu vorbim de figuri si de fitze, nu ??
Trebuie sa fim noi altfel, doar trebuie sa stie lumea ca e vorba de celebra scoala Oltea Doamna.
Care e …. altceva !
Cum zic parintii care isi duc copii acolo .