În cadrul proiectului de mobilități de formare profesională Erasmus+ acțiunea cheie având titlul „Eurocompetențe în domeniul IT-cale sigură pentru o integrare rapidă pe piața muncii“, am însoțit un grup de 14 elevi de la noi din școală pentru a face practică de specialitate la firme de IT din orașul Barcelos, Portugalia. Stagiul s-a desfăşurat în perioada 30 septembrie – 21 octombrie 2017 pentru fluxul 2 de mobilitate.
Participanţii sunt elevi din clasa a XI-a și a XII-a la profilul matematică-informatică: Burnar Alex, Butean Rareș, Carasec Mădălin, Chira George, Jarca Paul, Tarce Andrei, Tăut Viorel, Chiș Alexandru, Jurcsik Ladislau, Orbai Mihai, Oros Bogdan, Rugea Bianca, Țeț Andreea, Țeț Ștefania.
Elevii şi-au lărgit cunoştinţele în domeniu IT, şi-au dezvoltat abilităţile, competenţele şi limbajul de specialitate, au învăţat să relaţioneze cu echipa de lucru, au aplicat în practică cunoştinţele dobândite la şcoală. Limba de comunicare a fost engleza elevii dezvoltându-şi astfel şi competenţele lingvistice pe perioada stagiului.
Astfel au devenit mai încrezători în forţele proprii pentru o mai uşoară integrare pe piaţa muncii. În timpul liber au vizitat diverse obiective turistice şi au participat la diferite activităţi lărgindu-şi astfel orizontul cultural şi gradul de flexibilitate și adaptabilitate prin contactul cu mediul cultural portughez.
Au relaţionat şi au legat prietenii cu ceilalţi participanţi la stagiu, elevi din Polonia şi Cehia. Elevii s-au adaptat foarte bine la programul fix de lucru al unei firme, au respectat reguli clare și au îndeplinit sarcini de lucru în termenele și condițiile cerute. Firma Mobility Friends ne-a asigurat condiţii deosebite de cazare şi masă.
În perioada 14-21 octombrie stagiul a fost monitorizat de domnul director Marcel Emil Sas Adăscăliţii care a verificat condiţiile de cazare şi firmele la care au participat elevii.
De buna desfășurare a activităților s-a ocupat echipa de proiect din cadrul școlii formată din profesorii: dir. Marcel Emil Sas Adăscăliţii dir. adj. Adriana Simona Sarca, Zenovia Coraş, Simona Stoianovici, Laura Cotrău și contabila Laura Buşe.
Pentru a da o şansă şi altor elevi din şcoală de a-şi dezvolta abilităţile şi competenţele în domeniul IT prin participarea la proiecte de mobilitate în spaţiul european am aplicat pentru încă un proiect Erasmus+ de mobilitate VET care a fost aprobat, astfel că în perioada ianuarie-februarie 2018 alţi 18 elevi din clasa a XI-a de la profilul matematică-informatică vor participa la o activitate de mobilitate în cadrul proiectului „Practici europene în dezvoltarea abilităților și a competențelor tinerilor în domeniul IT” ce se va desfăşura în oraşul Granada din Spania.
Suntem convinşi că aceste mobilităţi sunt o cale de deschidere pentru tinerii colegiului nostru în dezvoltarea lor pentru viaţă şi în integrarea lor în societate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!