
Foto: Irina Negru
În „Săptămâna verde”, elevi de la Liceul Teoretic Nr.1 din Bratca au făcut cunoştinţă cu o mulţime de instrumente muzicale confecţionate de meşterul popular Fero Egyed din Oradea. Întâlnirea a fost organizată de profesoarele Irina Negru, Simona Caba și Stela Țepele.
Copiii au avut ocaia pentru prima dată să vadă, să audă şi să pună mâna pe aceste instrumente muzicale. Fero Egyed le-a povestit cum scobeşte lemnul, de obicei alun, răchită sau cireș, pentru a da viaţă acestor intrumente muzicale. De exemplu, buhaiurile lui Fero, create în atelierul lui de la Parhida, sunt din lemn scobit manual, piele de capră tratată de el, şi coadă de cal.
„Copiii din Școala Bratca au înțeles azi, mai mult ca oricând, că instrumentele muzicale sunt confecționate din lemnul din copaci, iar prezența pădurilor în țara noastră este o comoară ,cu adevărat , pe care suntem datori să o prețuim și să o protejăm”, explică prof. Irina Negru.
Elevii au avut ocazia să încerce, unii pentru prima dată, intrumentele aduse de către meşterul popular: tilincă, fluier ciobănesc, tobă din butuc de lemn, tulnic, buhai, bucium, caval, drâmbă, corn de suflat și altele.
„Domnul acesta a reușit să ne creze azi o adevărată sărbătoare în sufletele noastre, atât a celor mici, cât și a celor mari prin faptul că „ne-a uns la inimă” prin muzica și meșteșugul lui, cu totul aparte de altele. Atunci când cânta dintr-un instrument (oricare îi ajungea în mână), pruncii se trezeau bătând ritmul cu palmele pe băncuțe, iar atmosfera era «de vis». Cu alte cuvine,am constatat cu bucurie că instrumentele tradiționale și muzica modernă nu sunt certate, ci dimpotrivă merg împletite: putem să ne bucurăm cu sufletele de ambele: tradiţie și modern în același timp.Tocmai din acest motiv, eu cred că s-au simțit atât de bine copilașii noștri”, a precizat prof. Irina Negru.
La finalul întâlnirii, elevii şi-au făcut fotografii împreună cu Fero Egyed şi instrumentele muzicale, copiii exprimându-şi dorința ca meşterul popular să revină în vacanța mare la Bratca, la un atelier de meșteșugit, unde să-i învețe pe copii să-și confecționeze propriile instrumente de suflat: cavale, fluiere, tilinci sau chiar zornăitoare din lemn.
Citiți principiile noastre de moderare aici!