Au reușit performanțe la care alții doar visează. Cei patru ani de muncă le-a adus rezultatul mult dorit: media 10 la Evaluarea Națională. Este vorba de Ștefania Guiaș, Vlad Moga, Larisa Oneț și Iulia Pașca. Aceștia sunt, în ordine alfabetică, cei patru elevi orădeni de 10 la Evaluarea Națională. Ei provin de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” (Iulia Pașca și Vlad Mihai Moga), Școala Gimnazială „Oltea Doamna” (Larisa Oneț) și Colegiul Național „Iosif Vulcan” (Ștefania Lorena Guiaș). Redactorul Jurnal bihorean&bihon.ro a stat de vorbă cu ei și a aflat cât timp s-au pregătit, cum a fost examenul și care sunt planurile lor de viitor. Cu toții vor fi, din toamnă, colegi la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea. Trei dintrei ei vor să opteze pentru profilul de Matematică-Informatică și unul pentru Științele Naturii la Gojdu.
[eadvert]
Ștefania Guiaș este una dintre elevele care știe deja unde vrea să studieze. Va opta pentru specializarea Matematică – Informatică a Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea.
În cei patru ani de gimnaziu, ea a studiat constant la toate materiile, cu accent pe Matematică și Limba română.
„Îmi doream să fiu sigură”
La examen, Ștefania spune că a mers cu zâmbetul pe buze, fără nicio emoție, convinsă fiind că rezultatul va fi maxim, indiferent de subiect. Pentru Evaluarea Națională, a luat ore suplimentare, însă a muncit în toți cei opt ani de școală pentru a ajunge la acest rezultat.
„Nu am avut emoții pentru că am muncit. Aș putea să spun că mi-am învățat fiecare lecție pe parcursul celor patru ani de gimnaziu, iar ultimul an a fost mai mult o recapitulare pentru mine. Pe lângă orele propriu – zise din orar, am făcut la școală pregătiri suplimentare, atât la Limba română, cât și la Matematică. Și, începând cu clasa a VIII-a, am făcut și ore în particular, la Română și Matematică (câte o oră pe săptămână). Aceasta pentru că îmi doream să fiu și mai sigură de mine. Am fost optimistă și încrezătoare. Eu cred că subiectele au fost accesibile pentru toți elevii. Am avut profesori foarte buni la clasă care s-au implicat și care, de fiecare dată, au venit la noi, ne-au explicat, ne-au susținut și ne-au încurajat. Au făcut cu noi lecții, au făcut recapitulări”, a declarat Ștefania Guiaș, eleva Colegiului Național „Iosif Vulcan” care a obținut 10 curat la Evaluarea Națională. Aceasta a ținut să le mulțumească pe această cale profesoarelor sale de Limba română și Matematică – Claudia Krenek și Adriana Chirilă.
„Adriana Chirilă mi-a fost și dirigintă. Îi sunt recunoscătoare pentru susținere și îndrumare”, a spus Ștefania.
Ștefania și-ar fi dorit să rămână elevă a Colegiului Național „Iosif Vulcan” din Oradea, dar pentru că Inspectoratul Școlar Județean Bihor a tăiat clasa de Matematică – Informatică a instituției la care a învățat, se vede nevoită să schimbe școala.
„O să mă îndrept către Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, profilul de Matematică-Informatică simplu. La noi în școală, până în acest an, a fost clasă de Mate-Info, dar din acest an a fost desființată”, a declarat Ștefania.
Ea spune că școala online din Pandemie a fost destul de ușoară, însă a trebuit să muncească mai mult ca la școala în format fizic.
„Am avut profesori buni, implicați, chiar și în online. Nu m-a afectat foarte mult, dar mi-a fost mai greu să-mi găsesc motivația și concentrarea. A fost minunat însă că ne-am întors la școală și că am putut să ne pregătim”, a mai dezvăluit Ștefania.
Pe colegii săi care vin din urmă, absolventa cu 9,99 a Colegiului Național „Iosif Vulcan” îi îndeamnă „să se pregătească conștiincios și să nu le fie frică; să întrebe ce nu au înțeles, să se bucure de anii de gimnaziu și să nu fie stresați”.
„Un vis împlinit”
Șefă de promoție a Școlii Gimnaziale „Oltea Doamna” din Oradea, Larisa Oneț este de părere că dacă un elev știe să-și organizeze foarte bine timpul, nu este nevoie de niciun sacrifiu pentru a obține media 10. Și ea a obținut-o, nu doar la finalul anilor de gimnaziu, ci și la Evaluarea Națională.
„Pentru mine rezultatul este un vis împlinit. Am muncit enorm pentru el și reflectă toată munca mea și toată străduința din toți cei patru ani de gimnaziu. A fost o mare onoare, având în vedere că am încheiat cu 10 media celor patru ani de gimnaziu și că am fost șefă de promoție. Sunt foarte mândră de rezultat”, a declarat Larisa.
Ea susține că s-a pregătit tot timpul, că a participat la olimpiade și concursuri și că s-a implicat în activitățile școlii. În plus, ea a fost președintele Consiliului Elevilor Școlii „Oltea Doamna” și s-a remarcat și în plan muzical, la evenimente, concursuri și festivaluri locale și naționale. Larisa este și elevă la clasa de canto muzică ușoară a Palatului Copiilor și Elevilor din Oradea, unde este îndrumată de profesoara Dana Oprescu.
„M-am pregătit tot timpul, participam la olimpiade și concursuri. M-am implicat în diverse activități ale școlii și m-am pregătit din clasele mici pentru a reuși. Am lucrat tot timpul. Am fost o muncă susținută și constantă. M-am implicat în toate activitățile școlare. Dar, am reușit să le echilibrez”, a explicat Larisa Oneț.
Aceasta a declarat că își dorește să urmeze profilul Matematică-Informatică din cadru Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea.
„Eu mi-am urmat tot timpul visul. Nu m-am lăsat influențată și m-am dedicat. A meritat din plin. Un merit deosebit îl au și profesorii mei. Au fost foarte deschiși, stăteau cu noi și după ore ca să ne explice tot ceea ce nu înțelegeam. Le mulțumesc în mod special profesoarelor Ioana Baba (Matematică) și Ioana Trempe (Română) pentru că ne-au ajutat și s-au dedicat, pentru ca noi să înțelegem și să nu pierdem nimic în timpul orelor online”, a spus cu recunoștință Larisa.
Științe ale naturii
Iulia Pașca, elevă a Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, își dorește să studieze la profilul Științe ale naturii la același colegiu la care a studiat până acum. Pentru ea examenul de final de gimnaziu a fost unul destul de stresant. Cu toate acestea, a reușit să-i facă față.
„Am învățat zi de zi. Am tras foarte tare în clasa a VIII-a, mai ales în semestrul al II-lea. Le mulțumesc profesorilor mei Corina Păcurar (limba română) și Gelu Petruța (matematică) și doamnei diriginte Liana Papagiannis pentru încredere și pentru susținere și încurajare. Le mulțumesc că ne-au fost alături mereu”, a spus Iulia.
Pasionată de Istorie și Română, Iulia Pașca visează la o carieră juridică. Iuliei îi place lectura, dar este pasionată și de pictură și desen.
„Nu sunt foarte decisă încă, dar mi-aș dori să fiu avocat sau judecător. Îmi doresc să optez pentru științele naturii pentru că am mai multe opțiuni în viitor”, a mărturisit ea.
Iulia Pașca nu este singura elevă de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” care a obținut media 10 la Evaluarea Națională. Aceeași performanță a obținut-o și colegul său de clasă Vlad Mihai Moga. Băiatul speră la o carieră în domeniul fizicii nucleare.
Vlad pare un elev firav la prima vedere, însă are o minte sclipitoare, o curiozitate ieșită din comun și o ambiție de fier.
Cu un efort propriu și cu sprijinul de la clasă al profesorilor Corina Păcurar (limba română) și Gelu Petruța (matematică) și dirigintei Liana Papagiannis, cărora le mulțumește pe această cale, Vlad a reușit să obțină media maximă la Evaluarea Națională.
„Consider că acest rezultat este o insignă a efortului depus în acești ani de școală. Acest rezultat îmi oferă încredere în mine și în capacitățile mele. Examenul a fost de dificultate medie, pentru că fiecare probă a cuprins câte un exercițiu mai complicat. Doresc să rămân la Colegiul Național «Emanuil Gojdu», la profilul Matematică-Informatică Bilingv. În viitor mă gândesc să-mi aleg o meserie în domeniul fizicii nucleare”, a declarat Vlad Moga, gojdistul pasionat de sport și de pictură.
Sfatul lui Vlad pentru colegii săi mai mici este „să-și structureze bine timpul și să fie perseverenți”.
Cei patru zeciști sunt un exemplu că poți atinge performanța dacă muncești pentru asta constant. Ei cred că cel mai bun sfat pentru colegii lor este să nu înceteze niciodată să viseze și să-și construiască prin forțe proprii acest vis. Redacțiile Jurnal bihorean&bihon.ro îi felicită și le dorește mult succes în tot ceea ce va urma. Cu așa elevi, viitorul e pe mâini bune!
Rezultate Evaluare Naţională 2021: Patru medii de 10 în Bihor. Cea mai mică notă, 1,50
Citiți principiile noastre de moderare aici!