Într-un e-mail sosit pe adresa redacției, Consiliul Județean al Elevilor (CJE) din Bihor își exprimă nemulțumirea privind situația acordării burselor școlare prevăzute în Legea 1/2011. Nemulțumirea elevilor se datorează faptului că județul Bihor se află pe ultimele locuri în ceea ce privește acordarea burselor școlare. Acest comunicat a fost remis și președinților de consilii locale din județ.
„Pornind de la premisa că educația și implicit beneficiarul direct al acesteia ar trebui să constituie o prioritate pentru conducătorii instituțiilor administrativ-teritoriale, solicităm ca finanțarea complementară a învățământului să fie tratată ca atare. Referindu-ne strict la situația burselor școlare, adică la cuantumul de bani alocat acestora, putem considera atitudinea dumneavoastră un afront față de elevii din localitățile a căror conducere o reprezentați, întrucât se poate observa o relație de cauzalitate directă între sumele acordate pentru burse și situația abandonului școlar, rata de promovabilitate a examenelor și performanța școlară a elevilor în general”, se specifică în comunicatul CJE Bihor.
Din punct de vedere legal, în conformitate cu Ordinul nr. 5.576/2011 al Ministerului Educației, bursele școlare sunt de patru tipuri: burse de performanță, burse de merit, burse de studiu și burse de ajutor social. În metodologia de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar de stat se arată clar că „orice elev care a obținut media generală peste 8,50 și media la purtare 10 poate beneficia de bursă de merit, a cărei cuantum este stabilit prin hotărâre a Consiliului local”.
În urma consultării avute de CJE cu Consiliul Județean Bihor, s-a ajuns la concluzia că niciun consiliu local din județ nu își respectă îndatorirea de a acorda unităților de învățământ preuniversitar sume defalcate din buget pentru bursele școlare.
Consiliul Județean al Elevilor bihoreni a făcut o comparație între rata promovabilității în cadrul examenului de Bacalaureat în 2016, în Bihor (58%) și județele situate în topul acestui clasament. Astfel, în Cluj-Napoca, rata de promovabilitate a fost 83,32% și o valoare a bursei de merit de 90 lei/lună; Bacău – 78,4%, iar valoarea bursei 100 de lei/lună; București (sectorul 4) – 76% și burse de merit 350 lei/lună.
„Suntem de părere că o creștere a cuantumului bursei va atrage după sine o creștere a performanței școlare în rândul elevilor, datorită stimulentelor financiare. În același sens, chiar dacă alocația unui copil s-a dublat în 2015, nu putem spune că acest fapt a afectat pozitiv rata abandonului școlar din România întrucât, conform INS, aceasta a continuat să crească în anul respectiv până la 19,1%, în condițiile în care media europeană este 11%. Considerăm că acordarea acestor burse pentru elevii care frecventează orele de curs din cadrul învățământului preuniversitar de stat ar putea reprezenta o soluție în acest sens”, se mai arată în comunicat.
Mai mult, conform comunicatului, CJE Bihor crede că „având în vedere datoria reprezentanților aleși ai comunității de a se implica activ atât în sprijinirea elevilor defavorizați, a celor cu nevoi speciale, cât și în recunoașterea meritocrației elevilor cu rezultate bune la învățătură, măsurile ar ajuta la dezvoltarea calității procesului educațional și ar veni în soluționarea problemelor anunțate anterior.
În consecință, solicităm conștientizarea importanței articolului 82 din Legea 1/2011, prioritizarea și urgentarea procesului de acordare a burselor școlare și transparentizarea acestui proces, prin organizarea unor dezbateri publice la care să participe și membrii organizațiilor reprezentative ale elevilor la nivel județean”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!