Precum colegii lor din toată ţara, cei 11.000 de elevi din clasele a XI-a, a XII-a şi a XIII-a din Bihor au susţinut, luni, prima probă la Simularea pentru Bacalaureatul din 2014. În premieră, în acest an, simularea a devenit obligatorie şi pentru elevii de clasa a XI-a. Elevii de clasa a XI-a care au susţinut simularea la limba şi literatura română au avut de rezolvat trei subiecte, fiecare fiind notat cu 30 de puncte, zece puncte fiind acordate din oficiu: un fragment din nuvela „Margărita” a lui Vasile Alecsandri la care au avut de analizat nouă cerinţe care au vizat cunoştinţele de vocabular, limbă română şi gramatică, un eseu dintr-o comedie studiată şi de realizat un text argumentativ despre impactul reţelelor de socielizare asupra tinerilor.
Subiecte uşoare
La primul subiect, elevii de clasa a XII-a au avut în față un fragment dintr-o piesă de teatru de Teodor Mazilu, „Somnoroasa aventură”. Pe baza fragmentului, acestora li s-a cerut să numească sinonime la mai multe cuvinte, să explice rolul virgulei într-o propoziție, să menționeze câteva motive literare și modalități de caracterizare a unui personaj, dar și să comenteze o secvență din text.
Cel de-al doilea subiect le-a propus elevilor să redacteze un text argumentativ despre importanța călătoriilor în formarea personalității tinerilor, în limita a 150-300 de cuvinte.
Subiectul al treilea le-a cerut elevilor să redacteze un eseu de maximum 900 de cuvinte în care să evidențieze particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un text narativ studiat, scris de Liviu Rebreanu.
„Subiectele au fost uşoare, cu excepţia ultimului punct pe care noi cei din clasa a XI-a nu l-am rezolvat pentru că nu am parcurs încă materia. În rest, acestea puteau fi rezolvate de oricine. Simulările sunt pentru noi un test, între timp, pentru ca noi să ne obişnuim cu testele pe care oricum le facem la clasă. Cât despre supravegherea video, pe noi nu ne-a speriat”, a declarat un elev de clasa a XI-a de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, care a dorit să rămână anonim. Pentru Bianca Szabo de la Liceul „Ady Endre” caracterizarea personajului din Ion a fost cel mai greu punct de la simulare.
„A fost greu şi pentru faptul că sunt de naţionalitate maghiară şi îmi vine greu să mă exprim în limba română. În rest, consider că subiectele au fost uşoare”, a spus liceeana.
Elevii vor susţine marţi proba la limba şi literatura maternă, miercuri proba obligatorie a profilului şi vineri proba la alegere a profilului şi specializării. Toate probele sunt scrise, iar rezultatele vor fi afişate în 14 martie.
Simulările se desfăşoară în săli supravegheate video. Acest fapt nu-i încurcă pe elevi, sau cel puţin aşa susţin câtiva dintre elevii de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” şi de la Liceul Teoretic „Ady Endre”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!