Cu ocazia Zilei Internaţional a Copilului Dispărut, Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii a derulat mai multe acţiuni în şcolile orădene. Astfel elevii de la şcolile „Dimitrie Cantemir”, LPS Bihorul şi „Lucreţia Suciu” au aflat riscurile la care sunt expuşi. „La întâlnirile cu elevii şi profesorii a fost prezentat mecanismul de alertă Alertă!Răpire copil! Astfel ei au aflat scopul acestui sistem, criteriile care trebuie îndeplinite pentru a fi alertat, care este implicarea cetăţenilor în acest mecanism, recomandări preventive pentru copii, riscuri implicate de părăsirea voluntară a domiciliului şi soluţii de prevenire a unor astfel de situaţii”, ne-a explicat comisa Ioana Indrieş, şeful compartimentului de prevenire al poliţiei bihorene.
Alertă!
În 20 mai, a devenit funcţional mecanismul de acţiune publică „Alertă răpire copil”, cu scopul de a-i găsi rapid pe minorii răpiţi şi a le salva viaţa din mâinile rău-făcătorilor. Pentru declanşare sunt obligatorii următoarele criterii: copilul are vârsta până la 18 ani; a fost răpit în prezenţa unor martori sau a dispărut şi, fie din datele din anchetă rezultă că ar fi fost răpit, fie din circumstanţele în care a dispărut rezultă că viaţa sau sănătatea îi sunt puse în pericol.
Conform datelor furnizatde comisarul ioana Indrieş, la nivelul Bihorului nu ne-am confruntat cu răpiri ci doar cu dispariţii voluntare, 40 la număr în 2010. Dintre dispăruţi au fost găsiţi 38, majoritatea aveau vârste între 14 şi 16 ani.
V.T.
Citiți principiile noastre de moderare aici!