Activități pentru educarea și conștientizarea elevilor au avut loc în școli primare și gimnaziale de pe raza județelor Bihor, Cluj și Alba. Acestea sunt organizate în cadrul proiectului „Elaborarea instrumentelor pentru managementul adaptativ al capitalului natural din ariile protejate Parcul Natural Apuseni, ROSCI0002 Apuseni, ROSPA0081 Munții Apuseni – Vlădeasa şi ROSCI0016 Buteasa”, cofinanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.
[eadvert]
Proiectul are o valoare totală de 22.512.776,71 lei și este implementat de către RNP Romsilva – Administrația Parcului Natural Apuseni, în calitate de beneficiar. „Obiectivul general al proiectului este menținerea și îmbunătățirea stării de conservare favorabilă a speciilor și habitatelor din Parcul Natural Apuseni și siturile Natura 2000 ROSCI0002 Apuseni, Munții Apuseni-Vlădeasa precum și din cele 55 de rezervații și monumente ale naturii cu care se suprapun, în cadrul unui proces participativ ce vizează elaborarea planului de management, informare și conștientizare a factorilor interesați cu privire la beneficiile conservării acestora”, a transmis Nicoleta Ploeșteanu, responsabil cu relațiile publice și comunicarea în cadrul proiectului.
Elevi și profesori din 30 de școli
Astfel, în cadrul proiectului au avut loc sesiuni de educare și conștientizare pentru elevii din școlile primare și gimnaziale de pe raza proiectului. Reprezentații Administrației Parcului Natural Apuseni s-au deplasat în localitățile peste care se suprapun ariile naturale protejate vizate de proiect. Publicul țintă este format din elevi și profesori de la 30 de unități de învățământ din județul Alba (din localitățile Arieșeni, Gârda de Sus, Ghețari, Scărișoara, Negești, Horea, Mătișești, Trifești și Albac), județul Bihor ( Budureasa – 2 școli, Pietroasa, Chișcău, Câmpani, Fânațe, Buntești, Poieni, Stâncești și Nucet) și județul Cluj (Beliș, Mărgău, Valea Drăganului, Rogojel, Râșca-Pleș, Săcuieu, Mărișel, Călățele, Răchițele, Dealu Negru și Poiana-Horea). În cadrul acestor sesiuni, au avut loc discuții și prezentări despre valorile Parcului Natural Apuseni și ale siturilor Natura 2000 ROSCI0002 Apuseni, ROSPA0081 Munții Apuseni – Vlădeasa și ROSCI00016 Buteasa, fiind distribuite materialele promoționale și informative.
„În total au fost distribuite 1.020 de ghiduri educative despre valorile ariilor naturale protejate din Apuseni, 900 de orare școlare, 900 de tricouri personalizate pentru elevi, 900 de ghiozdane personalizate, 900 de diplome de participare, 900 de pixuri personalizate. În final, 900 de elevi și 60 de cadre didactice au beneficiat de informații, materiale de promovare și materiale informative despre valorile ariilor naturale protejate aflate pe teritoriul unităților administrativ-teritoriale peste care se suprapun ariile naturale protejate vizate de proiect”, a mai precizat Nicoleta Ploeșteanu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!