O delegație formată din profesorii Alexandra Ciuciu şi Florica Dăgău şi elevii Casian Neagu, Daniel Ivan, Iris Lechinteanu şi Alessia Bodian (clasele a V-a şi a VI-a ) au reprezentat Liceul Ortodox Episcop „Roman Ciorogariu” în Italia, la Gravina.
Delegaţia a plecat într-o nouă mobilitte transnaţională din cadrul proiectului Erasmus+ LED – Let`s enjoy dialoguing.
„Gazdele noastre, coordonate de către doamna profesor Sandra Potenza, ne-au primit cu multă căldură şi entuziasm, atât pe noi cât şi pe celelalte trei delegații venite să participe la această întâlnire. Profesori şi elevi din România, Italia, Spania, Polonia şi Lituania s-au întrunit la Gravina pentru a face un schimb intercultural şi de experiență, pe care cu siguranță nu îl vor uita niciodată”, a arătat prof. Alexandra Ciuciu.
Delegaţia a fost pregătită de managerul de proiect, părinte prof. Radu Valer Rus şi de prof. Ileana Borş, coordonatoarea de proiect.
Programul pregătit de şcoala gazdă şi profesorii implicați în proiect a fost unul extrem de variat. Delegațiile participante la proiect au avut oportunitatea de a vedea locuri noi, dar şi de a împărtăşi experiențe şi opinii cu profesorii altor şcoli europene, în cadrul discuțiilor şi activităților susținute la şcoală.
În prima zi a reuniunii de proiect, delegaţiile au prezentat obiceiuri, tradiții, mituri sau poveşti specifice fiecărei țări, mici scenete menite să îi aducă mai aproape de țările participante şi să deschidă uşile spre tradițiile fiecărui popor. Au urmat apoi vizite menită să-i introducă pe elevi şi profesori în cultura şi istoria Italiei.
De asemenea, elevii au avut oportunitatea de a participa la ore, alături de prietenii şi gazdele lor, italienii, intrând astfel în contact cu un alt mod predare-învăţare şi putând compara cele două sisteme de învățământ, observând asemănările şi deosebirile lor.
„Spre fericirea noastră am descoperit, în urma vizitei la Şcoala Primară «Don E Montemurro» Gravina, un sistem de predare similar cu cel Step by Step, numit School without bags, un sitem Montessori implementat de 3 ani în această şcoală şi foarte asemănător cu modul de predare Step by Step”, a mai arătat prof. Alexandra Ciuciu.
La final, într-un carneţel lucrat de elevi, participanţii şi-au notat impresiile din timpul săptămânii de mobilitate, dar şi mesaje pentru noii lor prieteni. Activitățile de la şcoală s-au încheiat cu completarea unor fişe de evaluare.
Proiectul le-a oferit profesorilor şi elevilor momente de neuitat şi oportunitatea de a intra în contact cu o altă cultură, mod de viață şi program şcolar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!